Otizm Aile Danisma Merkezi'nden Faydalanan Annelere Yönelik Farkindalik Etkinligi Düzenlendi

İçel Büyüksehir Belediyesi, Otizm Aile Danisma Merkezi’nden faydalanan annelere yönelik bilgilendirme ve farkindalik etkinligi düzenledi.

Otizm Aile Danisma Merkezi'nden Faydalanan Annelere Yönelik Farkindalik Etkinligi Düzenlendi
Saglik Isleri Dairesi Baskanligi tarafindan hizmet veren Engelsiz Yasam Parki’nda annelere yönelik düzenlenen etkinlikte Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Sezin Saygi Özyurt, kadin sagliginin iyi olabilmesi için düzenli kontrollerin gerekliligi, jinekolojik muayene, üreme, kanser ve enfeksiyon risklerine karsi erken tani konularinda kadinlari bilgilendirdi. Uzman Psikolog Dila Aslan ise, annelere yönelik öz sefkat çalismasi gerçeklestirdi.

Çalismada, annelerin çocuklariyla ilgilenirken ayni öz sefkati kendilerine de uygulamasi, kendilerine karsi daha destekleyici ve anlayisli olmalari gerektigi ile ilgili hatirlatmalarda bulunuldu. Ruh ve beden sagliginin bir bütün oldugunu ve günlük hayatta fiziksel aktivite yapmanin hem fiziksel hem mental sagligi korudugunun anlatildigi etkinlikte, Fizyoterapist ve yoga egitmeni Merve Soydan da kadinlarla birlikte yoga yapti.

“Birlikte kuvvetliyiz”

Kadinlara yönelik birçok çalisma yaptiklarindan bahseden İçel Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi Baskani Hülya Atila, “Mezitli Kadin Sagligi Danisma Merkezi’nden hizmet alan kadinlara özellikle kadin sagligi ve ruhsal saglik temelli bir atölye çalismasi düzenledik. Baska bir etkinligimizde de isitme engelli kadinlarla sosyallesebilecegimiz bir kahvalti etkinligimiz oldu. Onlar bizden sürekli bu tip etkinlikler istiyorlardi. Biz de özellikle onlarin isteklerini ‘Birlikte kuvvetliyiz’ mantigindan hareketle gerçeklestirdik” dedi.

Yapilan bir diger etkinligin ise, Otizm Aile Danisma Merkezi’nden faydalanan ailelere yönelik bir atölye çalismasi oldugunu kaydeden Atila, “Anneler burada fiziksel, ruhsal ve beden sagliklarina yönelik bir atölye çalismasi gerçeklestirdi. Biz onlarla birlikte omuz omuza bir seyleri basariyoruz. Otizm Danisma Merkezimizde 0-72 ay arasi otizm tanisi almis çocuklarimiza ve ailelerine yönelik hizmetler sunuyoruz. Onlar bir aile çemberi olustular ve bu çember içerisinde hep birlikte hayata tutunuyoruz” seklinde konustu.

“Birlikte çok daha güçlüyüz”

Otizm Aile Danisma Merkezinde Uzman Psikolog olarak görev yapan Dila Aslan, özel gereksinimli çocuklari olan ailelerin kendilerine zaman ayirmada güçlük çektigini belirtti.

Ruh ve beden sagliginin çok kiymetli oldugunu söyleyen Aslan, “Etkinligimizde kadin dogum uzmanimiz jinekolojik muayenenin öneminden bahsetti. Ben de annelere yönelik öz sefkat çalismasi pratigi yaptim. Bir de fiziksel sagligin önemi için annelerimiz, yoga egitmenimiz esliginde yoga pratigi yaptilar” ifadelerine yer verdi.

Annelerin çocuklariyla ilgilenirken kendilerini ikinci plana attiklarini söyleyen Aslan, “Annelerimiz bizler için çok kiymetli. Yapmis oldugum görüsmelerde annelerin kendilerine maalesef dikkat etmediklerini ve ikinci plana koyduklarini fark ettim. Onlarin etkinlikte için dolu dolu zaman geçirmelerini istedik. Bu yüzden hem ruh hem beden sagliklarina yönelik çalismalar yaptik. Birlikte çok daha güçlüyüz” diye konustu.

“Eger kadin saglikli olursa toplum da saglikli olur”

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Sezin Saygi Özyurt da kadin sagliginda düzenli kontrollerin oldukça önemli oldugunu belirtti.

Pandemi sonrasi herkesin saglik konusunda daha dikkatli davranmaya basladigini belirten Özyurt, “Benim hedefim jinekolojik kontroller. Kadin sagligi ile ilgili düzenli kontrollerini ne siklikta yaptirmaliyiz, hangi testleri yapmamiz gerekiyor ve erken teshisle nasil tedavi olabiliyoruz bunu izah ettim. Oldukça güzel ve verimli bir egitim oldu. Eger kadin saglikli olursa toplum da saglikli olur. Hedefimiz kadinlarin saglikli oldugu, kendilerini güvende hissettigi ve korkmadan toplumun içinde gayet güzel yer alabildigi güzel yarinlar” ifadelerini kullandi.

Kadinlar, etkinlikte birbirilerine destek olduklari için mutlu oldu

Etkinlige katilan Nermin Avci, etkinligin kendisine çok iyi geldigini ifade ederek, “Bizim gibi ailelerin unuttugu seyleri hatirlamamiza vesile oldu. Ben tek degilmisim. Benim gibi bunu yasayan anneler de varmis ve o hissiyata eristim. Daha olumlu düsünmeye basladim. Bir ebeveyn olarak unuttugum seyleri hatirladim ve mutlu oldum” dedi.

Katilimcilardan Fevziye Karaoglan ise etkinligin kendisini iyi hissettirdigini söyleyerek, “Hayata daha olumlu bakmami sagladi. Öncelikle kendimi sevmem ve deger vermem gerektigini, bu süreçte kendimi unuttugumu ama unutmamam gerektigini anladim. Her sey çok güzeldi. Uzmanlarimiz çok güler yüzlü ve çok ilgililer. Hocalarimiz gerekli yönlendirmeleri yapiyorlar. Gerekli ve dogru kisilerle, çalismanin az ve öz çalismamizin faydasini çocugumda su an görüyorum. Çocugum su an daha sakin ve iyi. Bir aile gibi olduk. Onlarin varligi bizi mutlu ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA