KBÜ'lü Akademisyenin Yayini UBYT Programi'ndan Destek Almaya Hak Kazandi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Yabanci Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Polat’in hazirladigi Readiness, resilience, and engagement: Analyzing the core building blocks of online education (Hazirlik, dayaniklilik ve katilim: Çevrim içi egitimin temel yapi taslarini analiz etme) baslikli yayin, bilgi ve iletisim teknolojileri ile egitim arasindaki iliskiler çerçevesindeki makalelerin yayimlandigi Education and Information Technologies (EIT) dergisinde yayimlandi. Makale, TÜBITAK tarafindan yürütülen Türkiye Adresli Uluslararasi Bilimsel Yayinlari Tesvik (UBYT) Programi kapsaminda da destek almaya da hak kazandi.

KBÜ'lü Akademisyenin Yayini UBYT Programi'ndan Destek Almaya Hak Kazandi
KBÜ’den yapilan açiklamada, KBÜ Yabanci Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Polat tarafindan Türkiye’nin farkli bölgelerindeki alti ildeki devlet üniversitelerinde ögrenim gören lisans ögrencileri üzerinde gerçeklestirdigi arastirmanin, çevrim içi egitimde ögrencilerin katilim düzeylerini ve buna bagli olarak basari düzeylerini etkileyen bireysel faktörler incelendigi belirtildi. Arastirmada, özellikle ögrencilerin çevrim içi ögrenmeye hazir bulunusluk seviyelerinin, çevrim içi derslere katilim ve akademik basari üzerindeki etkileri ele alindigi aktarilan açiklamada, "Elde edilen kesifler dogrultusunda, arastirma ile egitim politikalari ve egitim teknolojileri alanindaki karar vericilere, egitim programi ve ögretim alaninda görev yapan uzmanlara ve uygulayicilara çevrim içi egitimlerin tasarimi, gelistirilmesi ve çevrim içi derslerin yürütülmesi sürecinde rehberlik etmek amaçlaniyor, çevrim içi egitimin daha etkili hale getirilmesi ve ögrencilerin basarisinin artirilmasi için önemli bir katki saglamak hedefleniyor" denildi.

Polat, özellikle COVID-19 pandemisi ile birlikte okul öncesinden yüksekögretime kadar tüm egitim seviyelerinde çevrim içi egitimin kullaniminin yayginlastigini belirterek, "Öte yandan ilgili literatürde çevrim içi egitimde ögrencilerin derse katilim düzeylerini ve buna bagli olarak basari düzeylerini etkileyen bireysel faktörlere iliskin arastirmalar açisindan önemli bir eksiklik bulundugunu gözlemlemekteydim. Son çalismamda, az önce ifade ettigim kaynaktaki bosluk temelinde üniversite ögrencilerinin çevrim içi egitime hazir bulunusluk seviyelerinin, çevrim içi derslere katilim düzeyleri üstündeki etkilerini ve bu iliskide akademik yilmazligin aracilik rolünü arastirmayi amaçladim. Arastirmada elde edilen kesifler, ögrencilerin çevrim içi ögrenmeye hazir bulunusluk düzeylerinin derse katilim ve akademik yilmazlik düzeyleri üzerinde anlamli derecede dogrudan etkiye sahip oldugunu göstermistir. Ayrica akademik yilmazligin ögrencilerin çevrim içi ögrenmeye hazir bulunusluklari ile çevrim içi ögrenmeye katilimlari arasindaki iliskide önemli bir aracilik rolü oynadigini ortaya çikartmistir. Arastirmada elde edilen kesifler, ögrencilerin akademik basarisi üzerinde kayda deger etkileri olan degiskenler üzerine insa edilen kuramsal modeli dogrulamistir” dedi.

Polat, arastirmanin sonuçlarinin, ögrencilerin akademik basarisini etkileyen faktörleri dogruladigini, egitim politikalari ve egitim teknolojileri alanindaki karar vericilere, politika belirleyicilere, uzmanlara ve uygulayicilara çevrim içi egitim süreçlerinde rehberlik etmesinin beklendigini ifade etti.

Polat, yayinin bilgi ve iletisim teknolojileri ile egitim arasindaki iliskiler çerçevesinde hazirlanan makaleleri kabul eden önemli bir dergi olan EIT’de kabul edilmesiyle ilgili olarak bilgi verdi. Polat, bu derginin sosyal bilimler alaninda en prestijli dizin olarak kabul edilen SSCI’de taranan Q1 kategorisindeki dergiler arasinda yer aldigini belirtti.

Ayrica, EIT dergisinin Google Scholar verilerine göre 2024 yili itibariyla dünya genelinde egitim bilimleri alaninda yayin yapan dergiler arasinda birinci sirada yer aldigini ifade etti.

Polat ayrica, makalesinin EIT’de kabul edilmesinin ardindan TÜBITAK ve Springer arasinda imzalanan is birligi anlasmasi kapsaminda açik erisim tesvik destegi almaya hak kazandigini ve TÜBITAK’in yürüttügü Türkiye Adresli Uluslararasi Bilimsel Yayinlari Tesvik Programi kapsaminda da destek alacagini belirtti.

Polat, “Karabük Üniversitesinde huzurlu ve verimli bir çalisma atmosferinde görev yapmamizi ve yayin üretebilmemizi imkanli kilan, tesvik eden, sosyal bilimler sahasina özel bir önem atfeden Sayin Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kirisik ve diger yöneticilerimize sahsim ve çalisma arkadaslarim adina gönülden tesekkür ederim. Diger konularda oldugu gibi bilimsel yayinlari tesvik noktasinda akademisyenlere önemli firsatlar sunan devletimize layik olabilmek adina akademik arastirmalara devam edecegimizi ve üniversitemizin uluslararasi akademik yayinlar açisindan konumunu en üst siraya tasiyacagimizi ifade etmek isterim. Ilgili yayinin literatüre katki sunmasini temenni ederken, egitim hayatim boyunca üstümde emegi bulunan tüm hocalarima ve destegini hiçbir zaman esirgemeyen degerli esime, çocuklarima ve aileme sonsuz tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA