Eskisehir Ihracatinda Önemli Artis

Ticaret Bakanligi tarafindan açiklanan ihracat rakamlarini degerlendiren Eskisehir Sanayi Odasi Baskani Celalettin Kesikbas, Eskisehir’de faaliyet gösteren firmalarin Subat 2024’te 366 milyon dolar ihracat yaptigini söyledi.

Eskisehir Ihracatinda Önemli Artis
Eskisehir ihracatinin yilin ilk iki ayinda ciddi bir ivme yakaladigini belirten Kesikbas, “Açiklanan verilere göre, Eskisehir ihracat rakami ilk iki ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 14,8 oraninda artarak 731 milyon dolar olarak gerçeklesti. Kentimiz için deger olusturan sanayicilerimizi ve tüm çalisanlarimizi gönülden tebrik ediyorum” dedi.

“Ihracat birim fiyatimiz artiyor”

Döviz kurlarindaki dalgalanmalarin ihracat fiyatlarini etkiledigini belirten Kesikbas, “Döviz kurunun yükselmesi bir taraftan üretim maliyetlerini artirirken, diger taraftan ihracat fiyatlarini uluslararasi piyasalarda rekabetçi hale getirmekte. Bu esasinda ihracatçi firmalar için olumlu bir senaryo. Birbiriyle çelisir gibi görünen bu karmasik iliski içerisinde ihracati artiran bir etki de olusmakta. Üreten tüm isletmeler için 2024 yilinin zor geçecegini tahmin ediyoruz. Yurt disi pazarlardaki daralma hissedilmekte. Döviz kurunun olmasi gereken noktaya ulasmasi ve sonrasinda istikrarli bir seyir göstermesi beklenmekte. Her zaman ifade ettigimiz gibi sürdürülebilir ve öngörülebilir bir ekonomik ortamin tesis edilmesi en büyük talebimiz” açiklamasinda bulundu.

Dis ticaret açiginda gerileme ivmesi

Ülkemizde ihracat 2024 yili Ocak-Subat döneminde yüzde 8,5 oraninda artisla 41 milyar 77 milyon dolar, ithalat yüzde 15,5 oraninda azalisla 54 milyar 306 milyon dolar olarak gerçeklesti. Ocak ve subatta dis ticaret açiginda yillik iyilesme toplam 13,2 milyar dolara ulasti. Net ihracatta olusan dengelenmenin ilk çeyrekteki büyümeye pozitif katki olusturmasi beklenmekte.
Kaynak: İHA