Dicle Elektrikten Sanliurfa'ya Yeni Yatirim

Özellesme sürecinin basladigi 2013 yilimdan bu yana Dicle Elektrik’in Sanliurfa için yaptigi toplam yatirimin 6,7 milyar TL’yi astigi belirtildi. Dagitim sirketinin Sanliurfa’daki enerji altyapisini daha da güçlendirmek için 2024 yilinda ise 3,5 Milyar TL yatirim yapacagi açiklandi. Bu yatirimla birlikte Sanliurfa’ya özellesme dönemi boyunca yapilan toplam yatirimin 10 milyar TL’yi asacagi dile getirildi.

Dicle Elektrikten Sanliurfa'ya Yeni Yatirim
Dagitim bölgesindeki faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’nin gözetiminde ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’nun ‘Elektrik Piyasasi Tüketici Hizmetleri ve Hizmet Kalitesi Yönetmelikleri’ çerçevesinde sürdüren Dicle Elektrik’in, özellesme sonrasi Sanliurfa’da yaptigi yatirim miktari 6,7 milyar TL’yi astigi açiklandi. Sirket tarafindan 2023 yili içerisinde tamamlanan yaklasik 2 Milyar TL’lik yatirimin ardindan, 2024 yili için 3,5 milyar TL’lik ek yatirimlar planlandi. Kirsal ve sehir merkezlerinde yapilacak çalismalar ile birlikte özellestirme sonrasi Sanliurfa’nin elektrik alt yapi ve üst yapi çalismalarina 10 milyar TL yatirim gerçeklestirilmis olacak.

231 yeni trafo ile daha güçlü sebeke

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, 2023’te il genelinde planladiklari 119 yatirim projesini tamamladiklarini ifade ederek yatirimlardan 740 binden fazla abonelerinin olumlu yönde istifade ettigini belirtti.

Arvas, “Sanliurfa’da gerçeklestirilen yatirimlar kapsaminda 411 kilometre alçak ve 232 kilometre orta gerilim hatti tesis edildi. Yatirimlarla mevcut sebeke, 170.8 MVA gücündeki 231 yeni trafo ile eskisinden çok daha güçlü bir hale getirildi.

Geride biraktigimiz 2023 yilinda gerçeklestirilen yatirimlarin tutari ise yaklasik 2 milyar TL’yi buldu” dedi.



892 mahallede bakim ve onarim

Bir yandan yeni yatirimlarla sebekenin güçlendirildigini söyleyen Arvas, diger yandan ariza önleyici bakim ve onarim çalismalarini aksatmadan sürdürdüklerini de dile getirdi. Açiklamada, “Güvenli ve sürdürülebilir enerji arzi için geçtigimiz yil Sanliurfa genelinde 892 kirsal mahallede bakim ve onarim çalismasi yapildi. Ariza bakim ve onarim ekipleri tarafindan 2023 yilinda il genelinde yaklasik 3.250 kilometre orta ve 2 bin kilometre alçak gerilim hattinin bakim islemleri tamamlandi” ifadelerine yer verdi.

Arvas, ekiplerin, söz konusu sürede 2 bin 500’ü askin direk tipi trafoyla yaklasik 625 adet kök binasinda bakim ve onarim çalismasi gerçeklestirdigini aktardi.

30 bin armatür degistirildi veya onarildi

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, “2023 yilinda sehirlerin güvenlik ve estetik açisindan kritik bir ögesi olan aydinlatma sebekeleri de gerekli önemle ele alindi. Aydinlatma ekipleri, ekonomik ömrünü tamamlamis olan eski aydinlatma ekipmanlarini yenileriyle degistirme ve dis etkenlere bagli olarak ariza yapan toplam 30 bin aydinlatma armatürünü ya tamir ederek ya da yenisiyle degistirerek çalisir hale getirdi. Söz konusu çalismalar ile Sanliurfa’da bulunan cadde ve sokaklar, daha aydinlik bir atmosfere kavusturuldu” dedi.



"Özellesme öncesiyle kiyaslanamaz"

Özellesmeden önce Sanliurfa’ya yapilan elektrik altyapi yatirimi hakkinda da görüslerini paylasan Arvas, “Özellesme sonrasinda yapilan yatirimlar kiyaslandiginda aradaki olaganüstü fark da kendisini gösteriyor. Sanliurfa’ya 2013’teki özellesmeden önceki 4 yilda toplam 587 milyon TL yatirim yapildi. Söz konusu yatirimlarin yillik ortalamasi yaklasik 150 milyon TL civarinda gerçeklesti. Dicle Elektrik tarafindan 11 yilda yapilan 10 milyar TL yatirimin yillik ortalamasi ise 1 milyar TL’ye yaklasti. Bu da özellesme sonrasi Dicle Elektrik tarafindan Sanliurfa’ya her yil 6 buçuk kat daha fazla yatirim yapildigi gerçegini ortaya koyuyor” diye konustu.

Kaynak: İHA