Saglik Teknolojilerindeki Çalismalar SUBÜ'de El Alindi

SUBÜ’nün saglik teknolojileri ve saglik endüstrilerinde yerlilesmeye yönelik attigi adimlar, gelistirdigi ürünler ve planlanan projeler TÜSEB Baskani Prof. Dr. Erhan Akdogan’in katildigi toplanti ve birim gezisiyle ele alindi.

Saglik Teknolojilerindeki Çalismalar SUBÜ'de El Alindi
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Türkiye Saglik Endüstrileri Baskani (TÜSEB) Prof. Dr. Erhan Akdogan’i agirladi. Ilk olarak SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik’i makaminda ziyaret eden Akdogan, daha sonra Senato Toplanti Salonu’nda saglik teknolojileri ve saglik endüstrilerinde yerlilesme temalari etrafinda gerçeklestirilen toplantida SUBÜ’nün ilgili yönetici ve akademisyenleri ile bir araya geldi. Toplantida Türkiye Saglik Politikalari Enstitüsü’nü (TÜSPE) temsilen SUBÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ismail Simsir, TÜSEB Proje Destek Daire Baskani Batuhan Yesilyurt, SUBÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Nehir Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Baris Boru, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Azize Alayli, Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Zafer Tatli, Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Murat Çankaya, Biyomedikal Teknolojiler Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Zahid Yildiz, Teknoloji Yarismalari Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Ali Furkan Kamanli ve Proje Gelistirme Sube Müdürü Arzu Sayginer Çil yer aldi.

Toplantida bölgesel kalkinma odakli girisimleri bulunan SUBÜ bünyesinde saglik teknolojileri ve saglik endüstrilerinde yerlilesme konularinda yürütülen Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri degerlendirildi. Ayrica TÜSEB’in saglik bilimi ve teknolojilerine yönelik vizyonu dogrultusunda gerçeklestirilebilecek stratejik çalismalar ile destek modelleri üzerinde istisarelerde bulunuldu. Toplantinin ardindan SUBÜ’nün laboratuvarlari, atölyeleri, uygulama ve arastirma merkezleri ile Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü ziyaret edilerek TÜSEB Baskani Akdogan’a saglik alaninda yürütülen çalismalara iliskin bilgi verildi.



“Ürüne dönüsebilecek çalismalar”

TÜSEB Baskani Prof. Dr. Erhan Akdogan’in ziyaretinden memnuniyet duyduklarini dile getiren SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Sayin hocamiz gerek gerçeklestirdigimiz toplantida gerekse birim ziyaretlerimizde çalismalarimiza yogun ilgi gösterdi. Özellikle biyomedikal teknolojiler ile saglikta yapay zekâ alaninda önemli çalismalar yürütüyoruz. Gelistirdigimiz kanser cihazi ile Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Üstün Basari Ödülü’ne layik görülmüstük. Teknofest’in Saglikta Yapay Zekâ Kategorisi üzerine yogunlastigimiz bir alan. Teknofest 2024 için 7 takimimiz basvuru yapti. Patenti alinarak ürüne dönüsebilecek birçok çalismamiz bulunuyor. Insallah bunlarla ilgili olumlu gelismeler yasayacak, yeni çalismalarimiz için yürütecegimiz projelerimizde de TÜSEB’ten destek alabilecegiz” diye konustu.



“Saglik teknolojisi alaninda bir atilim var”

Bilginin teknolojiye dönüsümünde Türkiye’nin önemli mesafe kat ettigini, enerji, ulasim, yazilim alanlarinda oldugu gibi saglik dikeyinde de stratejik çiktilar üretildigini vurgulayan TÜSEB Baskani Prof. Dr. Erhan Akdogan, “Üniversitelerimiz Ar-Ge ve Ür-Ge çalismalari ile bu teknoloji ekosisteminin önemli bir parçasi oluyorlar. Üniversitelerin bünyesinde yer alan teknoparklarda basarili çalismalar yürütülüyor. Akademisyenler interdisipliner çalismalarla saglik ürünleri gelistiriyor. Sehir hastanelerimiz, üniversite hastanelerimiz ve egitim arastirma hastanelerimiz, gelistirilen prototiplerin klinik arastirmalarina katki sunuyorlar. Bugünkü toplantimizda ve birim ziyaretlerimizde SUBÜ’nün de katma degeri yüksek ürünler gelistirme noktasinda önemli çalismalarinin oldugunu gördük. Prototipten ürüne geçis noktasinda daha önce ortaya konan modeller ile önemli basarilar elde eden TÜSEB, bu tecrübesini üniversitelerimiz bünyesinde bilimsel bilgiden teknolojiye dönüsen ürünler için takip etmeye ve desteklemeye devam edecektir. Misafirperverlikleri için SUBÜ’ye tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA