Ramazan Ayi Öncesi Marketler Mercek Altinda

Samsun’da Ramazan ayina kisa bir süre kala marketlerde ‘haksiz fiyat artislari’, ‘etiket fiyati ile kasa-raf arasinda fark olup olmadigi’ gibi birçok konuda denetim gerçeklestirildi.

Ramazan Ayi Öncesi Marketler Mercek Altinda
Ticaret Bakanligi tarafindan Türkiye’de 10 ilde es zamanli olarak denetim gerçeklestirildi.

Denetimlerden biri de Samsun Ticaret Müdürlügü tarafindan Canik ilçesinde bulunan bir markette yapildi. Ticaret Il Müdürü Kürsat Turpçu’nun da katilimiyla düzenlenen denetimlerde haksiz fiyat artislari, etiket fiyati ile kasa-raf fiyati arasinda fark olup olmadigi gibi birçok konuda denetimler gerçeklestirilip, göstermelik aldatici ve yaniltici indirimlerin neden oldugu tüketici magduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlandi.

Denetimler sonunda açiklamalarda bulunan Samsun Ticaret Il Müdürü Kürsat Turpçu, “11 ayin sultani Ramazan ayimiz yaklasmakta olup, özelliklede son 1 aydir da bu kapsamdaki denetimlerimizi yogunlastirdik. Su anda da yerel zincir marketlerimizin birinde denetim gerçeklestirmekteyiz. Denetimlerimizde bir taraftan 6585 sayili Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun kapsaminda haksiz fiyat artislari olup olmadigini, diger taraftan 6502 sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun ve Fiyat Etiket Yönetmeligi kapsaminda da ürünlerin üzerinde mevzuata uygun bir sekilde fiyat etiketlerinin bulunup bulunmadigini, etiket fiyati ile kasa-raf fiyati arasinda fark olup olmadigini kontrol ederek göstermelik, aldatici ve yaniltici indirimlerin neden oldugu tüketici magduriyetlerinin önüne geçmeye çalisiyoruz” dedi.



"Vatandaslarimiz HKS Mobil Uygulamasini indirsin"

Ayrica geçen Aralik ayinda Fiyat Etiketi Yönetmeligi’nin Tarife ve Fiyat Listesi baslikli 8. maddesinde yapilan degisiklik çerçevesinde de yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren isletmelerde de denetimlerin devam ettigini ifade eden Turpçu, “Yine denetimlerimizde sebze meyve reyonlarinda ürünlere ait güncel künye bilgilerinin bulunup bulunmadigi ve künye bilgileri üzerinden haksiz bir fiyat artisi olup olmadiginin da kontrolünü sagliyoruz. Bu kapsamda da vatandaslarimizdan bakanligimiza ait HKS Mobil Uygulamasini indirmelerini ve fiyat hareketliligini de buradan takip etmelerini rica ediyorum” diye konustu.

Denetimler kapsaminda sebze-meyve reyonlarinda da HKS uygulamasi üzerinden haksiz bir fiyat artisi olup olmadigi kontrol edildi. Son olarak özellikle Ramazan ayinda satisi artan ürünlerden alinan örneklerin etiket fiyati ile kasa satis fiyati arasinda degisiklik olup olmadigina bakildi.
Kaynak: İHA