ABD Senatosu, Türkiye'ye F-16 Satisinin Durdurulmasini Içeren Tasariyi Reddetti

ABD’de Senatör Rand Paul tarafindan sunulan ve Türkiye’ye F-16 satisinin engellenmesini öngören tasari, yapilan oylama sonucu reddedildi.

ABD Senatosunda, Türkiye’ye 23 milyar dolarlik F-16 savas uçagi ve modernizasyon kiti satisinin engellenmesini içeren tasari görüsüldü. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul’un sundugu tasari, 13 “evet” oyuna karsi 79 “hayir” oyuyla reddedildi. Satisa destek verenler, Washington’un bir NATO müttefikine verdigi sözü tutmasinin önemli oldugunu ifade etti.



Türkiye’ye F-16 satis süreci

ABD Disisleri Bakanligi, 26 Ocak’ta Türkiye’ye 23 milyar dolar degerinde 40 adet F-16 savas uçagi ve mevcut F-16’lari için modernizasyon kiti satisina onay verildigine dair Kongre’ye resmi bildirimde bulunmustu. Resmi bildirimin ardindan baslayan 15 günlük itiraz sürecinde yalnizca Senatör Rand Paul Senato’ya itirazini sunmustu. Türkiye’ye F-16 satisinin engellenmesini öngören tasari Senato Dis Iliskiler Komitesine iletilmis, ancak 15 günlük sürede herhangi bir islem yapilmamisti. Kongre’deki onay süreci 11 Subat’ta tamamlanirken, son olarak satisa dair Ankara’ya “Taslak Teklif ve Kabul Mektuplari” iletilmisti.

Öte yandan, Türkiye, Ekim 2021’de ABD’den 40 adet Lockheed Martin yapimi F-16 savas uçagi ve mevcut 79 adet F-16 savas uçagi için modernizasyon kiti satin alma talebinde bulunmustu.
Kaynak: İHA