Uzman Doktor Uyardi Açiklamasi 'Her Yil 600 Bin Kisi Sigara Dumanindan Ölüyor'

Sigaranin zararlari ve birakma yollari hakkinda önemli bilgiler paylasan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Bölük, "Sigara, her yil dünyada yaklasik 6 milyon insanin beklenenden önce ölümüne yol açmaktadir. Bu ölümlerin yaklasik 600 bini ise sigara dumani nedeniyle pasif etkilenime bagli olmaktadir. Yapilan arastirmalarda içilen her bir sigaranin insan ömründen 12 dakika çaldigi ve sigara kullanan kisilerin kanser nedeniyle ölüm oraninin kullanmayanlardan 15-25 kat daha fazla oldugu hesaplanmistir" dedi.

Uzman Doktor Uyardi Açiklamasi 'Her Yil 600 Bin Kisi Sigara Dumanindan Ölüyor'


Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Bölük, 9 Subat Sigarayi Birakma Günü nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu. Tütün ürünlerinin bagimlilik yapici etkileri yaninda, kanser, kalp damar hastaliklari, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastaliklara yol açtigini vurgulayan Dr. Murat Bölük, "Sigara, her yil dünyada yaklasik 6 milyon insanin beklenenden önce ölümüne yol açmaktadir. Bu ölümlerin yaklasik 600 bini ise sigara dumani nedeniyle pasif etkilenime bagli olmaktadir. Yapilan arastirmalarda içilen her bir sigaranin insan ömründen 12 dakika çaldigi ve sigara kullanan kisilerin kanser nedeniyle ölüm oraninin kullanmayanlardan 15-25 kat daha fazla oldugu hesaplanmistir" diye konustu.



"Sigara birakan kisinin 2 hafta-3 ay arasinda akciger fonksiyonlarinda düzelme görülür"

Sigara kullaniminin önlenebilir ölüm nedenlerinin basinda geldigini ve çok önemli toplum sagligi sorunu oldugunu aktaran Bölük, "Sigarayi birakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasini görmeye baslar. Ilk 20 dakikada kalp atis hizi normal degerine düser, 12’inci saatten itibaren kandaki karbonmonoksit seviyesi normale döner, 2 hafta-3 ay arasinda kisinin akciger fonksiyonlarinda düzelme görülür, 1-9 ay arasinda öksürme ve nefes darligi gibi belirtiler azalir, bir yilin sonunda koroner kalp hastaligi riski sigara içen birine göre yüzde 50 azalir, 10’uncu yilin sonundaysa akciger kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalir. 15 yil sonra koroner kalp hastaligi riski sigara içmeyen biriyle ayni seviyeye iner" seklinde konustu.



"Nikotinin bagimlilik yapma potansiyeli, diger bagimlilik yapan maddelerle kiyaslandiginda daha fazladir"

Nikotin’in sigara, elektronik sigara ve nargile gibi yöntemlerle disaridan alindiginda baslangiçta hoslanma duygusu, gevseme ve rahatlama hissi verdigini, olusturdugu hoslanma duygusu ve konsantrasyonu artirici etkisi nedeniyle kisilerde tekrar sigara içme istegine yol açtigina dikkat çeken Dr. Murat Bölük, “Ancak bir süre sonra kisilerde tolerans gelisir ve kanda azalan nikotin seviyesi, ortaya çikan huzursuzlugu giderebilmek için daha güçlü sigara içme istegi olusturur. Nikotinin bagimlilik yapma potansiyeli, diger bagimlilik yapan maddelerle kiyaslandiginda daha fazladir. Bir süre sonra artik kisiler sigarayi zevk almaktan çok huzursuzluk, sinirlilik, bas agrisi, ani sigara içme istegi gibi nikotin yoksunluk belirtilerini yasamamak için tüketmeye baslar. Nikotin bagimliligi, sigara kullaniminin sürdürülmesinde en önemli etkendir. Sigarayi birakma döneminde hissedilen yoksunluk belirtilerinin tedavi edilmesi bu nedenle çok önemlidir” ifadelerini kullandi.

"Ilaç tedavilerinin psikolojik destekle birlikte verilmesi basarili bir tedavi için çok büyük önem tasimaktadir"

Sigarayi birakmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Dr. Murat Bölük, "Tütün kullanimi, basarisiz birakma girisimi yani nükslerle seyreden, tedavi edilebilir kronik bir hastalik olarak kabul edilmektedir. Tüm diger kronik hastaliklarda oldugu gibi bu hastaligin da tedavi basarisi, profesyonel destek ve farmakolojik yöntemlerle önemli ölçüde artar. Ilaç tedavilerinin psikolojik destekle birlikte verilmesi basarili bir tedavi için çok büyük önem tasimaktadir. Sigara birakma poliklinikleri, ’Tütün bagimliligi tedavi ve egitim birimleri hakkinda yönetmelik’ kapsaminda hizmet sunan birimlerdir. Sigara birakma poliklinikleri, sigara kullanan ile birakmak isteyen vatandaslarin basvurularini degerlendirir, bilimsel geçerliligi olan tedavi protokollerine göre tedavi ve egitimlerinin yapilmasini saglar.

Sigarayi birakmak için basvurular, ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti araciligiyla veya poliklinige dogrudan basvuru seklinde yapilabilir. Sigara birakma poliklinigine basvuran hastayla yapilan ilk görüsmede kisinin anamnezi alinir, ’Fagerstrom Bagimlilik Testi’ uygulanarak kisinin bagimlilik düzeyi belirlenir, fizik muayenesi yapilir ve tüm bulgular Tütün Bagimliligi Tedavisi ve Izlem Sistemi’ne (TUBATIS) kaydedilir. Hastaya psikososyal destek tedavisi ve uygun olgularda psikososyal destek tedavisine ilave farmakolojik tedavisi planlanir. Tedavisi baslanan her hastanin tasvip vermesi halinde ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti araciligiyla belli periyotlarda geri dönüs aramalari yapilarak izlemi saglanir. Bir hastalik olarak kabul edilen bu davranistan kurtulmak için bireysel çabalarin yaninda saglik çalisanlarindan destek almanin da çok önemli oldugunu bir kez daha hatirlatmak istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA