Nigde'de Sigaranin Zararlarina Stantta Dikkat Çekildi

Nigde Il Saglik Müdürlügü tarafindan sigara bagimliligina dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla 9 Subat Dünya Sigara Birakma Günü’nde Sadirvan Park’ta stant açildi.

Nigde'de Sigaranin Zararlarina Stantta Dikkat Çekildi
Nigde Valisi Cahit Çelik’in ziyaret ettigi stantta nefeste karbon monoksit ölçümü yapilirken sigaranin zararlariyla ilgili bilgilendirici brosürler verildi, birakmak isteyenler sigara birakma poliklinigine yönlendirildi.

Nigde Valisi Cahit Çelik yaptigi açiklamada kendisini seven birisinin sigara kullanmayacagini hem kendisine hem de topluma zarar verdigini söyledi.



Nigde Saglik Il Müdürlügü Halk Sagligi Baskani Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Bayraktar ise 9 Subat Sigarayi Birakma Günü nedeniyle yaptigi açiklamada sigaranin zararlarina karsi uyarilarda bulundu.

Bayraktar, “Sigara, elektronik sigara ve diger tütün ürünleri kullaniminda vücudun tüm organlari olumsuz etkilenir. Sigara, akciger dokularinda iltihaplanmalara neden olur. Zamanla gögüste sikisma, hiriltili nefes alma veya nefes darligi ile beraber solunum yollarinda nefes almayi zorlastirabilecek fiziksel degisiklikler görülür. Akcigerlerde oksijen degisimine izin veren küçük hava keselerinin alveollerin zarar görmesi sonucu amfizem görülme artar. Sigara içmek, kan basincini yükseltir ve kalbin yükünü artirir. Sigara dumaniyla ortaya çikan karbonmonoksit, oksijen eksikligine katkida bulunarak kalbin daha zor çalismasina neden olur. Sigara kan akisini engelleyen kan pihtilari olusturarak kalp krizi ve felç riskini artirir. Sigara içenlerde, tip 2 diyabet görülme daha yüksek. Sigara içmek kadinlarda östrojen seviyesini düsürür. Düsük östrojen seviyeleri kuru cilde, saçlarin incelmesine ve hafiza sorunlarina neden olur. Sigara içmek ayni zamanda erken menopoza da yol açabilir’’ dedi.

Sigarayi birakan kisilerde kalp krizi geçirme riskinin 24 saat içinde azaldigini ifade eden Dr. Bayraktar, “Sigarayi biraktiktan sonraki iki hafta içinde nefes darligi, soguk alginligi ve enfeksiyonlara yakalanma riski azalir. Kalp krizi geçirme riski 24 saat içinde azalir. Kadinlarda östrojen düzeyleri normale döner. Kandaki oksijen miktari artar, kaslar ve kemikler daha güçlü ve saglikli hâle gelir. Cildin erken yaslanma riski ortadan kalkar. En önemlisi çocuklarimiz bronsit, zatürre, astim, menenjit ve kulak enfeksiyonlarina karsi daha az risk altinda olur. Nikotin yoksunluk belirtilerinin siddeti ve sikligi her geçen gün azalacak ve 2-4 hafta içinde tamamen yok olur. ‘’ifadelerine yer verdi.

Bayraktar, ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hatti ve Sigara Birakma Polikliniklerimiz ile yaninizdayiz. Nigde’de Özbelde mevkiindeki Saglikli Hayat Merkezi 2’deki sigara birakma poliklinigimize hafta içi mesai saatleri içerisinde sahsen basvurabileceklerini belirtti.

Kaynak: İHA