GTO'da Türkiye'nin 2024 Dis Ticaret Vizyonu Konusuldu

GTO’nun "How to be International" slogani ile yola çiktigi ve proje süresince 50 firmaya dis ticaret istihbarat koçlugu, 108 gence dis ticaret egitimi ve istihdam destegi vererek iki büyük Business to Business (B2B) organizasyonu yaptigi “KOBI’lerin ve Is Gücünün Uluslararasi Rekabetçiliginin Artirilmasi Projesi”nin kapanis toplantisi gerçeklestirildi.

GTO'da Türkiye'nin 2024 Dis Ticaret Vizyonu Konusuldu
Gaziantep Ticaret Odasinin (GTO) Alman Federal Ekonomik Is Birligi ve Kalkinma Bakanligi (BMZ) tarafindan finanse edilen PEP-Ekonomik Firsatlarin Desteklenmesi Programi kapsaminda, Alman Uluslararasi Is Birligi Kurumu (GIZ) is birligi ile yürüttügü Projenin kapanis toplantisinda Türkiye’nin 2024 dis ticaret vizyonu konusuldu.

Toplantinin açilisinda konusan ve dis ticaretin, ülkemizin ekonomik kalkinmasinda ve küresel rekabet gücünün artirilmasinda kritik bir role sahip oldugunu söyleyen GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, özellikle Gaziantep’in üretim ve ihracatin önemli bir merkezi olarak Türkiye’nin dis ticaret performansina büyük katki sagladigini belirtti.

"Ulusal hedeflere giden yolda bizlere de önemli görevler düsüyor"

Türkiye’nin ve ihracat kenti olan Gaziantep’in dis ticaret alaninda önemli hedefleri oldugunu ve bu hedefleri gerçeklestirebilmek adina kendilerine de önemli görevler düstügünü ifade eden Yildirim, “Elbette bu ulusal hedeflere gidilen yolda bizim gibi kurumlara da önemli görevler düsüyor. Depremin ve diger gelismelerin ekonomik hayatta olusturdugu tahribati onarmak ve daha güvenli, güçlü bir gelecek insa etmek adina GTO olarak aksiyonlar almaya ve projeler gelistirerek çözümün parçasi olmaya çalisiyoruz. Tüm bunlari degerlendirip üyelerimizi gelecege hazirlamak, onlara rehberlik etmek için çalisiyoruz. Iste bu noktada da ‘Alman Uluslararasi Isbirligi Kurumu’ gibi çözüm ortaklari, yol arkadaslari çok güzel basari hikâyeleri yazmamizi sagliyor. ‘How to be International’ diyerek yola çiktigimiz ve çok önemli basarilar elde ederek somut çiktilar aldigimiz proje bunun en güzel örnegi Bugün bu projenin kapanisini gerçeklestiriyor olabiliriz, fakat emin olun fark olusturan ve sehrimize deger katan projelere imza atmaya devam edecegiz” dedi.

“Yerel ekonominin yeniden toparlanmasi için dis ticaret çok önemli”

Yildirim’in ardindan konusan GIZ - PEP Girisimcilik ve Is Gelistirme Bileseni Yöneticisi Onur Azcan da deprem felaketinin ardindan yerel ekonominin yeniden toparlanmasi için dis ticaretin çok önemli bir unsur oldugunu belirterek GTO is birligiyle yürütülecek projeler ile buna katki saglamaktan memnuniyet duyacaklarini söyledi.



“Isletmelere çok önemli katkilar sunuldu”

GIZ - PEP Beceri Gelistirme ve Istihdam Bileseni Yöneticisi Ali Aslan ise GTO ile uzun yillardir is birliklerinin devam ettigini, sürdürülebilir ekonomi için egitim, kalifiye personel yetistirme, dis ticareti gelistirecek destekler ve bu alanda yürütülecek projelerin çok degerli oldugunu ifade ederek, KOBI’lerin ve Is Gücünün Uluslararasi Rekabetçiliginin Artirilmasi Projesi ile de bunu yapmaya çalistiklarini ve faydalanici isletmelere çok önemli katkilar sunuldugunu belirtti.

Açilis konusmalarinin ardindan GTO Dis Iliskiler ve Proje Gelistirme Müdürlügü Uzmani ve KOBI’lerin ve Is Gücünün Uluslararasi Rekabetçiliginin Artirilmasi Projesi Koordinatörü Altay Oguz Proje süresince yürütülen çalismalar ve Proje çiktilari hakkinda; Proje faydalanicisi TAT Global firmasinin CEO’su Salih Balta da Projeden aldigi hizmetler ve elde ettigi basarilar hakkinda sunum yapti.

TOBB Gaziantep Akademik Danismani ve Gaziantep Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt’un, “Ekonomik Açidan 2023 Degerlendirmesi ve 2024 Öngörüleri”, Dis Ticaret Uzmani Hakan Akin’in ise “Küresel Gelismeler Isiginda Gaziantep Sektörel Ihracat Projeksiyonu” konulu sunumlariyla toplanti sona erdi.

GTO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Taner Özdurak, GiZ-PEP Proje Yöneticisi Dr. Amer Ghrawi, Beceri Gelistirme ve Istihdam Bileseni Danismani Taher Mohamad Kurdie de toplantida yer alan isimlerdendi.
Kaynak: İHA