Diyanet Isleri Baskani Erbas 'Depremin Yil Dönümünde Din Hizmetleri Teori Ve Pratik Çalistayi'Na Katildi

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Sakarya Valiligi, Sakarya Il Müftülügü ile Sakarya Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi’nin ortaklasa düzenledigi “Depremin Yil Dönümünde Din Hizmetleri Teori ve Pratik Çalistayi”nin açilis oturumunda konustu.

Diyanet Isleri Baskani Erbas 'Depremin Yil Dönümünde Din Hizmetleri Teori Ve Pratik Çalistayi'Na Katildi
Sakarya Valiligi, Il Müftülügü ile Sakarya Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi, “Depremin Yil Dönümünde Din Hizmetleri Teori ve Pratik Çalistayi” düzenledi.

Çalistaya çevrim içi katilan Diyanet Isleri Baskani Erbas, 6 Subat depremlerini “asrin felaketi” olarak nitelediklerini ve daha önce 9 saat arayla bu siddetlerde iki depremin olduguna dair bir bilginin olmadigina isaret etti. Erbas, depremlerin, toplam nüfuslari 4 milyonu bulan 11 sehri etkiledigini ve bunun yüzölçümü itibariyle de dünyadaki bazi devletlerin yüzölçümünden daha büyük oldugunu ifade etti.

Diyanet Isleri Baskanligi depremin ilk aninda bölgede çalismalara basladigini belirten Erbas, “Sakarya’da 1999 depremini yasamis, tecrübe sahibi birisi olarak da deprem yasamis illerimize o illerin yakinlarindaki müftülerimizi hemen görevlendirdik" dedi.

Erbas, göçük altinda kalanlara hükmi sehit denildigini ifade ederek, “Cenab-i Hak vefat eden bütün kardeslerimize sehitlik mertebesi nasip eylesin. 100 binin üzerinde yarali var, onlardan halen tedavileri devam eden kardeslerimiz var. Allah onlara da sifa ihsan eylesin insallah” diye konustu.

Diyanet Isleri Baskanligi ve Türkiye Diyanet Vakfi’nin deprem bölgesinde yaptigi çalismalardan bahseden Baskan Erbas, su bilgileri aktardi:

“Türkiye Diyanet Vakfimizin ikinci günde Kahramanmaras merkezde, Hatay’da ve çesitli yerlerde mobil mutfaklarini kurmus olmasi ve günde 8-10 bin kisiye sicak yemek ikram ediyor olmasi. Iste vakiflarin zor zamanlarda ne kadar önemli roller üstlenmis oldugunu gösteriyor. Ilk etapta, ilk hafta 4 bin 500 kadar hocamizla deprem bölgesinde cenaze, tekfin islerini yürütmeye çalistik. Ayni zamanda arama kurtarma çalismalarinda 300 kadar hocamiz bes ilimizde daha önce kurmus olduklari arama kurtarma ekipleriyle bu faaliyette de bulundu. Ben buradan bütün hocalarimiza tesekkür ediyorum.”

“Depremde hocalarimizin unutulmaz emekleri oldu”

Erbas, deprem bölgesinde hocalarin görevlilerinin sadece cenaze namazi kildirmak olmadigini ayni zamanda manevi rehberlik islerini de üstlendiklerini belirterek, “15 bin kadar hocamizi biner biner manevi ilk yardim egitimlerine tabi tuttuk. Bin arkadasimizi deprem bölgesine gönderdik, onlar orada görev yaparken diger bin arkadasimizin egitimini verdik. Yani 15 bin kadar hocamiz manevi destek programlarinda görev aldi ve daha sonra çadirlar kuruldu. Çadirlarda, çadir mescitlerde, çadirlarda açilan 4-6 yas grubu Kur’an kurslarindan diyanet kurslarina varincaya kadar hocalarimizin unutulmaz emekleri oldu, hala da devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Çalistayda, Sakarya Valisi Yasar Karadeniz, Vali-Mülkiye Basmüfettisi Ali Fuat Atik, Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saban Kondi ile Sakarya Il Müftüsü Mehmet Asik da hazir bulundu.
Kaynak: İHA