Trump Açiklamasi 'Bir Baskanin Düzgün Bir Sekilde Görev Yapabilmesi Için Tam Dokunulmazliga Sahip Olmasi Gerekir'

ABD’nin eski Baskani Donald Trump, Federal Temyiz Mahkemesi’nin hakkinda dokunulmazliga sahip olmadigina hükmetmesine tepki göstererek, "Bir Birlesik Devletler Baskani’nin düzgün bir sekilde görevini ve ülkemizin iyiligi için yapilmasi gerekenleri yapabilmesi için tam dokunulmazliga sahip olmasi gerekir” dedi.

Trump Açiklamasi 'Bir Baskanin Düzgün Bir Sekilde Görev Yapabilmesi Için Tam Dokunulmazliga Sahip Olmasi Gerekir'
ABD’nin eski Baskani Donald Trump, Federal Temyiz Mahkemesi’nin, hakkinda dokunulmazliga sahip olmadigina hükmetmesine tepki gösterdi. Trump yaptigi yazili açiklamada, “Bir Birlesik Devletler Baskani’nin düzgün bir sekilde görevini ve ülkemizin iyiligi için yapilmasi gerekenleri yapabilmesi için tam dokunulmazliga sahip olmasi gerekir” dedi.

Söz konusu mahkemenin kararini ulusa zarar verdigini belirten Trump, kararin iptal edilmemesi halinde hem baskanlik makamina hem de ABD’ye büyük zarar verecegini vurguladi.

Baskanlarin görevlerinden ayrildiktan sonra karsi tarafin intikamindan korktugu için harekete geçmeye korkacagini aktaran Trump, ABD Baskani Joe Biden’i hedef göstererek, “Kisisel deneyimlerimden biliyorum çünkü su anda bunu yasiyorum” dedi.

Kararin seçimlere müdahale için kullanilan bir siyasi silah haline gelecegini ifade eden Trump, “Seçimlerimiz yozlastirilacak ve kusatma altina alinacak. Çok kötü ve ulusumuz için çok tehlikeli. Baskanlik dokunulmazligini kurtarin” dedi.

Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Trump’in dokunulmazliga sahip olmadigina ve 2020 seçimlerini bozmaya yönelik komplo kurma suçlamasiyla hakkinda dava açilabilecegine oybirligiyle hükmetmisti. Mahkeme, eski Baskan Trump’in söz konusu davanin amaci dogrultusunda vatandas Trump haline geldigini belirtmis, “Baskan olarak görev yaptigi sirada kendisini korumus olabilecek herhangi bir dokunulmazlik artik onu bu kovusturmaya karsi korumamaktadir” demisti.

Trump’in Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi’nin kararina itiraz ederek ABD Yüksek Mahkeme’sine tasimasi bekleniyor.

Trump, dokunulmazligi oldugunu iddia etmisti

ABD’de basta "gizli belgeler" olmak üzere birçok suçlamayla yargilanan Trump, hakkinda geçtigimiz sene agustos ayinda Özel Yetkili Savci Jack Smith tarafindan 45 sayfalik iddianame hazirlanmis. Iddianamede, Trump’in 6 Ocak 2021’deki Kongre baskinindaki rolüne ve 2020 yilindaki ABD’deki baskanlik seçimlerinin sonuçlarina müdahalesine odaklanmisti.

Iddianamede Trump hakkinda, "ABD’yi yaniltmak için komplo kurma", "resmi bir süreci engellemek için komplo kurma", "resmi bir süreci engellemeye tesebbüs" ve "seçmenlerin anayasal haklarini kullanmalarini engellemek için komplo kurma" suçlamalari yöneltilmisti. Trump, suçlamalarin kendisine görevdeyken yöneltilmesi nedeniyle dokunulmazliga sahip oldugu için düsürülmesini talep etmisti.
Kaynak: İHA