Cumhurbaskani Erdogan Ve Bakanlardan Depremin Yil Dönümü Nedeniyle Paylasim

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve bakanlar Kahramanmaras merkezli depremlerin birinci yil dönümü nedeniyle paylasim yapti.

Cumhurbaskani Erdogan Ve Bakanlardan Depremin Yil Dönümü Nedeniyle Paylasim
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, bakanlar ve siyasiler 6 Subat 2023 tarihinde Kahramanmaras merkezleri depremlerin birinci yil dönümünde ilk depremin yasandigi saat olan 04.17’de sosyal medya hesaplarindan paylasim yapti.

Cumhurbaskani Erdogan depremde hayatini kaybedenlere rahmet diledigi paylasiminda, “Bir yil önce yasadigimiz Kahramanmaras merkezli depremlerde kaybettigimiz canlarin acisi ilk günkü tazeligiyle yüreklerimizi yakmayi sürdürüyor. Yitirdigimiz 53 bin 537 canimizin her birine Allah’tan rahmet, yakinlarina ve milletimize bassagligi diliyorum. Asrin felaketinde yaralanan 107 binin üzerindeki vatandasimiza geçmis olsun dileklerimi tekrarlamak istiyorum. Tedavileri halen devam eden yaralilarimiza Allah’tan acil sifalar niyaz ediyorum. Insanlik tarihinin en kadim yerlesim yerleri arasinda bulunan 11 ilimizde yasanan yikim gerçekten çok büyüktü” ifadelerine yer verdi.

“Böylesine büyük felaketler, beraberliginin ve kardesliginin gücünün sinandigi dönüm noktalaridir”

Cumhurbaskani Erdogan, birlik vurgusu yaptigi paylasimda, “Böylesine büyük felaketler, büyük acilar ayni zamanda milletlerin birliginin, beraberliginin ve kardesliginin gücünün sinandigi dönüm noktalaridir. Hamdolsun milletimiz bu aci ve bir o kadar da tarihî sinamayi basariyla vermistir. Devletimiz tüm imkanlariyla aninda harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmus, milletimiz depremzede kardeslerinin yanina kosmus, asrin felaketi karsisinda asrin birlikteligi ortaya konulmustur” ifadelerini kullandi.

Bölgede devam eden çalismalarin depremden etkilenen herkesin evine kavusuncaya kadar devam edecegini söyleyen Erdogan, “Topraga verdigimiz canlarimizi Fatihalarla, dualarla, hüzünle yâd ederken milletimize verdigimiz sözleri tutmak için canla basla çalisiyoruz. Bu çalismalari, sehirlerimizi insa ve ihya ederek ayaga kaldirincaya, evi yikilan veya kullanilamaz hale gelen son vatandasimizi da güvenli yuvasina kavusturuncaya kadar sürdürecegiz. Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yasatmasin, bizleri böyle imtihanlara maruz birakmasin” ifadelerini kullandi.

“Depremin süresi 65 saniyeydi ama sanki bir ömür gibi sürdü”

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ise depremde agir bir yikim oldugunu belirttigi paylasiminda, “Bundan tam 1 yil önce bu dakikada, Kahramanmaras Pazarcik merkezli 7.7 büyüklügündeki depremle sarsildik. Depremin süresi 65 saniyeydi ama sanki bir ömür gibi sürdü. Yasadiklarimiz Asrin Felaketiydi. 120 bin kilometre karelik alanda 11 ilimiz, 124 ilçemiz, 6 bin 929 köy ve mahallemiz agir yikima ugradi. 53 bin 537 canimizi yitirdik, 107 bin 213 vatandasimiz yaralandi. Koklamaya kiyamadigimiz yavrularimizi kaybettik bu depremde; eli öpülesi analarimizi, babalarimizi. Nikah günü alan nisanlilar ayri düstü” dedi.

Yerlikaya’nin yaptigi paylasimda hazirlanan 6 Subat Belgeseli paylasilarak, “Ama Asrin Felaketini hamd olsun Asrin Dayanismasina ve Birlikteligine dönüstürdük Hazirladigimiz 6 Subat Belgeseli, dayanismamizi, birlikteligimiz, dünyanin en büyük ‘Iyilestirme Operasyonu’nun nasil gerçeklestigini anlatiyor. 6 Subat’in 1. yilinda depremde hayatini kaybeden vatandaslarimiza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, yakinlarina ve Aziz Milletimize bassagligi diliyorum. Her birinin mekanlari cennet olsun” denildi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, deprem zamani yardim paylasan ülkelere tesekkür ederek, “6 Subat 2023 tarihinde yasadigimiz felaketin sene-i devriyesinde, hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yakinlarina sabir diliyorum. Devletimiz ve hükümetimiz; milletimizden aldigi güçle, her zaman ve her yerde vatandaslarimizin yaninda olmaya devam edecek. Zor günümüzde yanimizda olan tüm dost ülkelere de bu vesileyle tekrar tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak, böylesine bir acinin tekrar yasanmamasini diledigi paylasiminda, “Hafizalarimizdan ve kalbimizden silinmeyecek o aci gecenin birinci yilindayiz. Mevlam ülkemize ve milletimize bir daha böyle acilar yasatmasin. Kaybettigimiz bütün canlarimizi hasretle, rahmetle yad ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu’nun yaptigi paylasimda ise devletin bütün imkanlari ile sahaya indigi belirtilerek, “Acinin tarifi yoktu Gözler kapandi, Sözler tükendi, Asrin felaketiyle gözyasi döktü Türkiye... Gün; bir can bir nefes için durmadan çalisma, bir olma, birlik olma günü dedik ve devlet olarak bütün imkanlarimizla sahaya indik. Tek yürek, tek bilek olduk; asrin birlikteligini sergiledik, birlikte iyilestik! Kaybettigimiz tüm canlarimizin mekâni cennet olsun. Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yasatmasin! Unutmadik... Unutmayacagiz...” denildi.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, deprem sonrasi tedavileri devam eden vatandaslara sifa diledigi paylasiminda, “6 Subat 2023’te meydana gelen Asrin felaketi’nde hayatini kaybeden vatandaslarimiza bir kez daha Allah’tan rahmet niyaz ediyor; tedavi süreçleri devam eden kardeslerimize acil sifalar diliyorum. Rabb’im geride kalanlara sabir versin; ülkemizi ve milletimizi her türlü afetlerden ve felaketlerden muhafaza eylesin” dedi.

Ticaret Bakani Ömer Bolat, depremin 86 milyon vatandasi etkiledigini söyleyerek, “Acisi hala taze olan Asrin Felaketi’nin üzerinden 1 yil geçti. Tam bir yil önce 6 Subat 2023 tarihinde ülkemizi derinden sarsan, hiçbir zaman yasanmasini istemedigimiz yüzyilin felaketini yasadik. Yasadigimiz bu felaket sadece deprem bölgesinde vatandaslarimizi degil 86 milyon vatandasimizi derinden etkiledi. Pazarcik ve Elbistan ilçelerimizde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremler, yüzlerce kilometrelik bir alanda büyük yikimlara sebep olurken 56 bin sehidimize ve günlerce, aylarca tutulacak yaslara yillarca unutulamayacak anlara sebep verdi” dedi.

Bakan Bolat’in hesabindan yapilan paylasimda, birlik ve beraberlik vurgusu yapilarak, “Yasanilan derin acilar ve üzüntüler 86 milyon insanin kenetlenmesini, birlik olmasini, millet olmasini, dayanismanin, devlet ve milletin el ele bir olmasinin gerekliligini tüm dünyaya gösterdi. Felaketin ilk anlarindan itibaren ardindan devletimizin tüm kurumlari, STK’lar, yerel yönetimler ve gönüllülerle birlikte arama kurtarma çalismalari, acil yardimlarin ulastirilmasi, temel ihtiyaçlarin karsilanmasi için seferber olarak birlik ve dayanisma ruhunu unutulmayacak bir sekilde tarihe isledi. Devletimiz ve hükümetimiz bölgede yaralari sarmak, bölgenin yeniden insasi sehirlerimizin eskisinden daha iyi sartlarda ve kosullarda canlanmasi için tüm imkanlari ile gece gündüz demeden çalismaktadir” denildi.

Bakan Bolat, depremde hayatini kaybeden vatandaslara rahmet diledigi paylasiminda, “6 Subat 2023 tarihinde bir daha yasanmamasi temenni ettigimiz deprem felaketinde yasamini yitiren vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, yakinlarini kaybeden ve felaketten etkilenen memleketimizin her bir ferdine sabir ve metanet diliyorum. Rabbim devletimizi ve milletimizi her türlü felaketten muhafaza eylesin, ayni acilari tekrar yasatmasin. Aziz milletimizin basi sag olsun. Asrin Birlikteligi” ifadelerine yer verdi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, depremle ilgili yaptigi paylasimda, “Hepimizi derin bir üzüntüye bogan 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerinin üzerinden tam bir yil geçti. Dünya tarihinin karada meydana gelen etkisi en yüksek depremi olarak kayitlara geçen bu büyük afetin ilk anlarindan itibaren devlet ve millet olarak yaralari sarmak için seferber olduk. Devletimizin sefkat eli, herkese ulasti. ‘Biz birlikte Türkiye’yiz’ diyerek zor zamanlari asmak, sehirlerimizi yeniden ayaga kaldirmak için gece gündüz demeden çalistik. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in öncülügünde depremin tüm izlerini silmek için azim ve kararlilikla çalismayi sürdürecegiz. Depremlerde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize bassagligi ve sabir diliyorum. Rabbim, ayni acilari tekrar yasatmasin, ülkemizi ve milletimizi her türlü felaket ve afetten korusun” ifadelerini kullandi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas ise yaptigi paylasimda yaralarin sarilmaya devam edecegini söyleyerek, “Bir yil geçti üzerinden... Ne kayiplarimizi unuttuk ne deprem bölgesindeki vatandaslarimizi ne de kendi acisini bir kenara birakip yardima kosan kahramanlarimizi. Ilk anindan itibaren depremin etkilerini en aza indirmek için asrin birlikteligini sergileyerek canla basla çalistik ve milletimize bir söz verdik: Yaralar tamamen sarilincaya kadar tüm gayretimizle çalismaya devam edecegiz! Hayatini kaybeden vatandaslarimiza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim bizleri bir daha böylesi felaketlerle sinamasin” dedi.

Milli Savunma Bakanligi sosyal medya hesabindan paylasimda, “Milli Savunma Bakanligi olarak 6 Subat depreminde hayatini kaybeden kardeslerimize Allahtan rahmet, kederli ailelerine bas sagligi ve sabir diliyoruz. Milletimizin basi sag olsun” denildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) sosyal medya hesabindan yapilan paylasimda, “Bundan tam bir yil önce bugün, 6 Subat günü saat 04.17’de hepimizi derinden sarsan Kahramanmaras Pazarcik merkezli 7.7 büyüklügündeki deprem ile sarsildik. Bu depremin ardindan genis bir alanda etkili olan çok sayida deprem yasadik. Kaybettigimiz vatandaslarimizin acisi ilk günkü gibi taze; yüregimizi yakmaya devam ediyor. Ilk andan itibaren Devletimizin tüm imkanlari ile Milletimizin yaninda olduk; tarihin en büyük arama kurtarma ve iyilestirme çalismalarini baslattik. Bu süreçte, Devlet-Millet birlikteligi ile dünyada esine az rastlanir bir dayanisma gösterdik; asrin felaketini asrin birlikteligine dönüstürdük. Tüm ilgili kurum ve kuruluslarimiz, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz ve aziz Milletimizin destegi ile gönülden gönüle köprüler kurduk; bir olduk, birlik olduk. Yaralarimizi el birligi ile sardik, afetin izlerini silmek için hep beraber çalistik. Afetlerde kaybettigimiz vatandaslarimiza bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakinlarina bassagligi; yaralilarimiza acil sifalar dileriz” ifadeleri kullanildi.

AFAD, depremde 11 bin 488 arama kurtarma ekibinin çalistigini belirterek, “Kahramanmaras merkezli 7.7 büyüklügündeki depremin 45. dakikasinda afetin büyüklügü, etki alani ve kis mevsiminin zorlu kosullari süratle degerlendirilmis; Türkiye Afet Müdahale Plani’na (TAMP) göre depremin seviyesi 4 olarak belirlenmistir. Bu kapsamda uluslararasi çagriya çikilmis, 90 ülkeden gelen 11 bin 488 arama kurtarma ekibi hizla deprem bölgesine sevk edilmistir. Asrin Felaketinden Asrin Birlikteligine” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ise yaptigi paylasimda hayatini kaybedenlere rahmet ve yaralananlara sifa dileyerek, “6 Subat 2023’te yasadigimiz ve yüreklerimizde tarifi görülmemis bir aci birakan deprem felaketinin üzerinden bir yil geçti ‘Asrin felaketi’ olarak nitelenen depremlerde kaybettigimiz 53 bin 537 canimiza Allah’tan rahmet, yaralananlara sifa ve yakinlarini kaybeden her bir kardesimize sabr-i cemil niyaz ediyorum. Cenab-i Allah, en zor zamanda bile ‘Asrin Birlikteligi’ni ortaya koyan necip milletimizi ve güzel ülkemizi her türlü afet ve tehlikeden muhafaza buyursun” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Özür Özel’de sosyal medya hesabindan paylasim yaparak depremde hayatini kaybedenlere rahmet diledi ve “Bir yil ki bu, dün gibi. Binlerce annemi, binlerce babami, binlerce dost, evlat ve arkadasimi kaybetmis gibiyim. Bizim acimizin ayrisi gayrisi hiç olmadi... Daima birlikte iyilesmeye çalisacagiz. Kaybettigimiz tüm canlarimiza rahmetle” ifadelerini kullandi.

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener’in sosyal medya hesabindan yapilan paylasimda, “Kahramanmaras merkezli depremlerin 1. yilinda, kaybettigimiz vatandaslarimiza Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Memleketimizi yasa bogan o büyük aciyi ve o derin çaresizligi unutmadik, unutturmayacagiz. Insanimizi duyan, anlayan ve yasatan sehirleri hep birlikte insa edecegiz” denildi.
Kaynak: İHA