Prof. Dr. Naci Görür, Adiyaman'i Depremin Yildönümünde Uyardi

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Subat depreminin yildönümünde depremin en çok etkiledigi Adiyaman’i uyardi.

Prof. Dr. Naci Görür, Adiyaman'i Depremin Yildönümünde Uyardi
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adiyaman Ticaret ve Sanayi Odasi ile Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi’nin davetlisi olarak geldigi Adiyaman’da ‘Depreme Dirençli Kentler’ sempozyumunda konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan konusan Prof. Dr. Görür, Adiyaman’in Bitlis Zagros Bindirme Kusagi’nin baslangicinda oldugunu ve 6 Subat depremlerinde bu kusagin stres biriktirdigini kaydetti.

Adiyaman’in kuzeyinden geçen büyük bir levhanin oldugunu ve deprem üreten bu levhalarin sürekli hareket ettigini belirten Naci Görür, “Adiyaman levha sinirina çok yakin bir yerde yerlesmistir. Dolayisiyla bu fay, Dogu Anadolu Fayi muhakkak zamani geldiginde deprem üretir. Simdi bu ne kadar zamanda deprem üretir? Bunun tekerrür periyodu 500 senede birdir. Her 500 senede bir deprem üretir. Her 500 senede bir asagi yukari Karliova’dan Antakya Suriye’ye kadar olan yer, yerle bir olmus. Yapilmis, bir daha yerle bir olmus, bir daha yapilmistir. Adiyaman kendi depremini yasamadi. Siz komsunun depremini duydunuz. O deprem nereden geldi? Bu Dogu Anadolu Fayi kirildigi için sizde yakin oldugunuz için duydunuz. Yakinsiniz diye sizi de yikti. Yalniz deprem oldugu zaman, bir fay kirildigi zaman içindeki enerjinin yüzde 20’sini kirilmamis faylara veya komsu faylara transfer eder. Simdi düsünün bu fay kirildigi zaman tam 5 milyon ton dinamitin ayni anda patlamasina denk gelen enerjiyi açiga çikartti. Muazzam bir enerji. Simdi bu enerjinin önemli bir kismi hemen yakininda olan Bitlis Zagros Kusagi’na yüklendi. Ne demektir bu? Bu kusakta deprem olma periyodunu öne çekti demektir. Yani 300-500 sene sonra deprem üretecekken, ekstra bir enerji yüklendigi için belki de 50 seneye çekti” dedi.

Kaynak: İHA