ABD'den Suriye Ve Irak'taki Iran Baglantili Gruplara Ait 85'Ten Fazla Hedefe Hava Saldirisi

ABD güçleri, Ürdün’deki saldiriya karsilik olarak Irak ve Suriye’deki Iran baglantili milis gruplara ait 85’ten fazla hedefe 125’ten fazla hassas güdümlü mühimmatla hava saldirisi düzenledi.

ABD, 28 Ocak’ta Suriye-Ürdün sinirindaki üssünde 3 askerinin ölümüyle sonuçlanan saldiriya ilk yanitini verdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) tarafindan yapilan açiklamada, ABD güçlerinin Iran Devrim Muhafizlari Ordusu Kudüs Gücü’ne bagli milis gruplara karsi Irak ve Suriye’de hava saldirilari gerçeklestirdigi duyuruldu. ABD askeri kuvvetlerinin aralarinda ABD’den havalanan uzun menzilli B-1 bombardiman uçaklarinin da bulundugu çok sayida savas uçagiyla 85’ten fazla hedefi vurdugu aktarildi. Hava saldirilarinda 125’ten fazla hassas güdümlü mühimmat kullanildigi belirtildi. Vurulan tesisler arasinda komuta ve kontrol merkezleri, roketler, füzeler, insansiz hava araci depolari, lojistik ve mühimmat tedarik tesislerinin yer aldigi kaydedildi.

“Irak ve Suriye’de 7 tesis vuruldu”

ABD Savunma Bakani Lloyd J. Austin ise yaptigi yazili açiklamada, “ABD güçleri, Iran Devrim Muhafizlari Ordusu’nun ve ona bagli milislerin ABD kuvvetlerine saldirmak için kullandigi Irak ve Suriye’deki 85’ten fazla hedefi içeren 7 tesise saldiri düzenledi.

Bu bizim yanitimizin baslangicidir” ifadelerini kullandi. Austin, ABD Baskani Joe Biden’in saldirilarin devam etmesi yönünde talimatini verdigini belirterek, “Bu, bizim seçtigimiz yer ve zamanda gerçeklestirilecek. Biz Orta Dogu’da ya da baska bir yerde çatisma aramiyoruz, ancak Baskan ve ben ABD kuvvetlerine yönelik saldirilara tolerans göstermeyecegiz. ABD’yi, güçlerimizi ve çikarlarimizi savunmak için gerekli tüm adimlari atacagiz” ifadelerine yer verdi.

Vurulan 7 tesisten 4’ünün Suriye’de, 3’ünün Irak’ta oldugu ögrenildi.

Irak’ta Hasdi Sabi’ye ait noktalar vuruldu: 4 ölü

ABD’nin Irak’in batisinda yer alan Anbar’da Sii Hasdi Sabi güçleri çatisi altindaki Hizbullah Tugaylari’na ait hedefleri bombaladigi belirtildi. El-Sekek bölgesinde yer alan karargaha yönelik saldirida 2 kisinin öldügü, 5 kisinin de yaralandigi aktarildi. El-Kaim bölgesinde gerçeklestirilen saldirida da 2 kisinin öldügü, 6 kisinin yaralandigi ögrenildi.

Irak’tan kinama

ABD’nin saldirilarina Irak’tan tepki gecikmedi. Irak Basbakani Muhammed Siya Sudani’nin Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, ABD’nin Anbar ile sinir bölgelerindeki saldirilarini “Irak’in egemenliginin ihlali” olarak nitelendirdi. Resul Irak’in bölgenin istikrarini saglamaya çalistigi bir dönemde Anbar kenti ile sinir bölgelerinin ABD uçaklarinin hava saldirilarina maruz kaldigini belirterek, “Bu saldirilar, Irak egemenliginin ihlali yani sira Irak hükümetinin barisi saglama çabalarini baltalamaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA