Doga Katledilmesin Diye Durdurulmustu Açiklamasi 25 Bungalova Onay Çikti

Bolu’nun önemli turizm merkezlerinden Gölcük Tabiat Parki’nda 2018 yilinda yapilan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma karari sebebiyle 6 yildir atil halde kalan 25 bungalov için Danistay onay verdi.

Doga Katledilmesin Diye Durdurulmustu Açiklamasi 25 Bungalova Onay Çikti
Kente 13 kilometre uzaklikta olan ve her yil yaklasik 1 milyon kisinin ziyaret ettigi Gölcük Tabiat Parki’na 19 odali dag köskü ile 25 bungalov yapimi ve göl gazinosunun özel isletmeye verilmesi için 19 Aralik 2017’de Bolu Belediyesi Meclis Salonu’nda ihale yapildi. Yapilan ihale daha sonra Bolu Belediyesi Encümeni tarafindan iptal edilerek, projenin belediye tarafindan gerçeklestirilmesine karar verildi.

Kararin ardindan projenin içerisinde bulunan 25 bungalov evin gölden 500 metre uzaklikta belirlenen bir alanda yapimina baslandi. Milli Parklar Genel Müdürlügü, Bolu Idare Mahkemesi’nin verdigi iptal kararina itiraz ederek davayi Ankara Bölge Idare Mahkemesine tasidi. Ankara Bölge Idare Mahkemesi geçtigimiz yil mart ayinda konuya iliskin kararini açikladi.

Kararda, "Ankara Bölge Idare Mahkemesi dava konusu islemin kismen iptali, kismen davanin reddi, kismen davanin esasi hakkinda karar verilmesine yer olmadigi yolunda Bolu Idare Mahkemesi’nce verilen kararin istinafa basvurulan kismi usul ve hukuka uygun olup kaldirilmasini gerektiren bir neden bulunmadigindan, istinaf basvurusunun reddine karar vermis ve 30 gün içinde Danistay’a temyiz yolu açik olmak üzere, 11 Mart 2020 tarihinde oy çoklugu ile karar vermistir" denildi.

Ankara Bölge Idare Mahkemesi’nin kararinin ardindan Tarim ve Orman Bakanligi Hukuk Müsavirligi tarafindan dosya temyize tasinarak Danistay’a itiraz edildi.

Gölcük Tabiat Parkinda doganin katledilmemesi için 6 yildir süren davada Danistay, 2016 yili onayli Gölcük Tabiat Parki Gelisme Plani Revizyon Planini onayladi. Kararda, davanin 2013 yili onayli "Gölcük Tabiat Parki Gelisme Plani" yönünden karar verilmesine yer olmadiginin belirlendigi ifade edilerek, "2016 yili onayli Gölcük Tabiat Parki Gelisme Plani Revizyonunun alanin çitle çevrilmesini öngören kisminin iptaline, planin kir evleri (bungalov) kamp alani ile idare-konuk evi kullanim kararlari disinda kalan kisimlari ile kir lokantasi, teleferik, dag kizagi öngörülen kullanim kararlari yönünden davanin reddine dair mahkeme kararina karsi yapilan istinaf basvurusunun reddine iliskin temyize konu Ankara Bölge Idare Mahkemesi 5. Idari Dava kararinin oybirligiyle onanmasina" denildi.

"Aykirilik bulunmadi"

Kararda, bungalov kamp alani ile idare-konuk evinin iptali yolunda verilen mahkeme kararina karsi yapilan istinaf basvurusunun reddine iliskin kismina da deginilerek, "Plan kararlarinda yapilarda dogal malzemenin kullanilacagi, dogayla bütünlesen yerel mimariyi bozmayan malzeme seçiminin zorunlu oldugu, agaç dokusu ve dogal bitki örtüsünün hiçbir amaç için tahrip edilemeyeceginin belirtildigi, bilirkisi raporuna göre kir evlerinin plan kararlarina uygun olarak tek katli projelendirildigi ve tek katli olarak, örme tastan ayaklar üzerinde yerden yükseltilerek insa edildigi, yine dosyada bulunan kamp alani görüntülerinden de anlasildigi üzere çati saçaklarinda ve merdiven sahanliklarinda agaçlarin oldugu yerde disler olusturularak agaçlarin korundugu, ayrica kir evlerinin agaç kesilmeden insa edildigi, alana yönelik yillar itibariyla sürekli ve beklenenin üzerinde artan ziyaretçi sayisiyla kendini gösteren talep durumu da dikkate alindiginda, alanda kir evleri (bungalov) kamp alani yapilmasini öngören plan kararinda, sürdürülebilir yasam ilkeleri açisindan dogal dengenin korunarak alanin kontrollü kullaniminin saglanmasina yönelik plan amaçlarina aykirilik bulunmadigi" ifadeleri kullanildi.

Danistay 6 yil sonra karari bozdu

Idare ve konuk evi plan projesinde danisma birimi, brosür, kitap, hediyelik esya ile yöresel ürün satis birimi, çok amaçli salon, bilgilendirme panolari, herbaryum, tahnit ile fotograf sergi alani, idari birim ve ilk yardim ünitesi alanlarinin bulunacaginin vurgulandigi kararda, "Bu haliyle alanin korunarak kullanilmasina yönelik temel amacin gerçeklestirilmesine idari, sosyal ve ekonomik katki saglanacagi, hatta alanda verilmesi zorunlu hizmetler ile mahallinde sunumu halinde etkili ve verimli olabilecek hizmet unsurlarini da ihtiva eder tarzda uygulamanin sürdürülebilirligini saglayacak sekilde alanin tümüne hizmet verecek idare ve konuk evinin alanda yer almasinin, Gelisme Planinin temel amacini olusturan sürdürülebilir koruma islevinin, idari ve ekonomik yönlerden gerçeklesmesini saglayacagi sonucuna ulasildigindan, davanin oy çokluguyla bozulmasina, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanin anilan Bölge Idare Mahkemesi Idari Dava Dairesine gönderilmesine kesin olarak, karar verildi" denildi.

Ankara Bölge Idare Mahkemesi de Danistay’in bozma kararina uyarak, Bolu Idare Mahkemesince verilen davanin kismen kabulüne dair kararin kaldirilarak, davanin reddine dair karar verdi. Açiklanan kararda, "Danistay 6. Dairesinin bozma kararina uyularak davali idarenin istinaf basvurusunun kabulü ile 2016 yili onayli Gölcük Tabiat Parki Gelisme Plani Revizyonunun kir evleri (bungalov) kamp alani ile idare-konuk evi kullanim kararlarina iliskin olarak dava konusu islemin iptali yolunda Bolu Idare Mahkemesince verilen kararin kaldirilmasina, esastan incelenen davanin reddine" ifadeleri kullanildi.

Kararin ardindan 6 yildir atil sekilde bulunan 25 bungalovun bakim ve onarimlari yapilarak, projenin geri kalan kisimlari da tamamlanip, tatilcilerin hizmetine sunulmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA