ABD Baskani Biden, Hapiste Ölen Muhalif Rus Lider Navalny'nin Esi Ve Kiziyla Görüstü

ABD Baskani Joe Biden, cezaevinde hayatini kaybeden muhalif Rus lider Alexei Navalny’nin esi Yulia Navalny ve kizi Dasha Navalny ile San Francisco’da bir araya gelerek taziyelerini iletti. Biden, Navalny’nin ölümünden sorumlu tuttugu Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e karsi yeni yaptirimlari yarin açiklayacaklarini söyledi.

ABD Baskani Biden, Hapiste Ölen Muhalif Rus Lider Navalny'nin Esi Ve Kiziyla Görüstü
Muhalif Rus lider Alexei Navalny’nin tutuldugu cezaevinde hayatini kaybetmesinin yankilari sürerken, ABD Baskani Joe Biden’den sürpriz bir hamle geldi. Beyaz Saray’dan yapilan açiklamada, Biden’in Alexei Navalny’nin esi Yulia Navalny ve kizi Dasha Navalny ile San Francisco’da bir araya geldigi bildirildi.

Biden’in yasadiklari “korkunç kayip” nedeniyle Navalny’lere taziyelerini ilettigi kaydedilen açiklamada, “Baskan, Alexei Navalny’nin olaganüstü cesaretine, yolsuzlukla mücadele mirasina ve hukukun üstünlügünün herkes için geçerli oldugu özgür ve demokratik bir Rusya’ya inancina duydugu hayranligi ifade etti” denildi. Biden’in Navalny’nin fikirlerinin Rusya’nin ve dünyanin dört bir yaninda onun yasini tutan ve özgürlük, demokrasi ve insan haklari için mücadele eden insanlar tarafindan yasatilacagini söyledigi belirtilirken, “Biden, yönetiminin Navalny’nin ölümüne, Rusya’nin baski ve saldirganligina ve Ukrayna’daki acimasiz ve yasadisi savasina yanit olarak yarin Rusya’ya karsi yeni ciddi yaptirimlar açiklayacaklarini söyledi” ifadeleri kullanildi.

Biden: “Yaptirimlari yarin açiklayacagiz”

Görüsmeye iliskin gazetecilere kisa bir açiklama yapan Biden ise, Alexei Navalny’nin esi ve kiziyla bir araya gelmekten onur duydugunu söyledi.

“Sunu açikça ifade etmek isterim, Alexei Navalny inanilmaz cesur bir adamdi ve esi ile kizinin da onu örnek almasi muhtesem” diyen Biden, “Onun ölümünden sorumlu olan Putin’e karsi yaptirimlari yarin açiklayacagiz” seklinde konustu.

Cezaevinde hayatini kaybetmisti

Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) tarafindan geçtigimiz hafta cuma günü yapilan açiklamada, 47 yasindaki Alexei Navalny’nin tutuklu bulundugu Yamal Yarimadasi’ndaki cezaevinde yürüyüs yaptiktan sonra fenalasarak yasamini yitirdigi belirtilmisti. Putin’e muhalif olan Navalny’nin beklenmedik ölümü destekçileri tarafindan süpheyle karsilanmisti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise cezaevi yetkililerinin Navalny’nin ölümüyle ilgili tüm incelemeleri yaptigini açiklamisti.
Kaynak: İHA