Wikileaks Kurucusu Assange'in Ingiltere'den ABD'ye Iadesine Iliskin Davada Karar Çikmadi

Ingiltere’de tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange’in ABD’ye iadesine iliskin davada kararin ileri bir tarihte verilecegi açiklandi.

ABD’nin Irak ve Afganistan’da isledigi suçlara iliskin çok sayida gizli belgeyi yayimlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’in tutuklu bulundugu Ingiltere’den ABD’ye iadesine iliskin davanin 2’nci durusmasi Londra Yüksek Mahkemesi’nde yapildi. Assange saglik sorunlari nedeniyle dün oldugu gibi bugün de durusmaya katilmadi. Assange’i casuslukla suçlayan ABD’yi temsil eden avukatlar Assange’in iadesine dair talebin hukukun üstünlügüne ve kanitlara dayandigini savunurken, Assange’in savunma ekibi ise ABD’ye iade davasinin siyasi amaçli oldugunu ve Assange’in devlet düzeyindeki suçlari kamuoyuna ifsa ettigi için hedef alindigini dile getirdi. Hakim Victoria Sharp, durusmada yaptigi açiklamada Assange’in ABD’ye iadesine iliskin kararin ileri bir tarihte verilecegini belirterek, daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmasi halinde ilgili taraflarla iletisime geçeceklerini söyledi.



Protestocular basbakanlik ofisine yürüdü

Durusmanin ardindan Londra Yüksek Mahkemesi’nden Ingiltere Basbakanlik Ofisi önüne yürüyen protestocu bir grup ise Assange’in serbest birakilmasi çagrisinda bulundu. Assange’in ABD’ye iadesine karsi çikan göstericiler, “Assange’a özgürlük” sloganlari atti. Julian Assange’in esi Stella Assange ise burada yaptigi açiklamada esinin hayatinin tehlikede oldugunu savunarak, “Eger ABD’ye iade edilirse öldürülecek. Kendisine suikast planlayan ülke tarafindan öldürülecek” ifadelerini kullandi.

Londra’da tutuklanmisti

Assange’in kurucusu oldugu internet sitesi WikiLeaks ABD’nin Irak ve Afganistan’da isledigi suçlara dair belgeleri 2010 yilinda yayimlamisti. ABD’nin casuslukla suçladigi ve iadesini talep ettigi Assange ise 2012 yilinda Ekvador’un Londra Büyükelçiligi’ne siginmisti. 2019’da buradan çikarilarak gözaltina alinan Assange, kefaletle tahliye sartlarini yerine getirmedigi gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmisti. Yüksek Mahkeme 2021 yilinda Assange’in ABD’ye iade edilebilecegine hükmederken, Assange’in avukatlari 2022’de karara itiraz etmisti.
Kaynak: İHA