Türkiye'nin Ilk Badem Çaglasi Hasadi Mersin'de Yapildi

İçel’in Silifke ilçesinde hasadi baslanan bademin kilogrami bin liradan satiliyor.

Türkiye'nin Ilk Badem Çaglasi Hasadi Mersin'de Yapildi
Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahar meyvelerinin ilki olan çagla, tezgahlarda yerini almaya basladi.

Havalarin isinmasiyla bahari erken yasayan İçel’in Silifke ilçesinde ilk çagla hasadi yapildi. Tamamen organik olarak özellikle sahil kesimlerinde ticari amaçli yetistirilen badem çaglasinin kilogrami tezgahlarda 1000 TL’den alici buluyor. Önceki yillara göre satisina 20 gün önce baslanan çagla, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Isikli Mahalle Muhtari Zafer Can, çaglayi vatandaslarin kilo yerine tadimlik olarak gram ile satin aldiklarini kaydetti.

Can, "Tamamen dogal sartlarda üretiliyor. Ilaç yok, gübre yok. Tamamen dogal ve organik yetistiriyoruz. Köyümüzün geçim kaynagidir. Isikli Çevre Yardimlasma ve Turizm Dernegi olarak bir projemiz var. Yayla kesimlerinde binlerce dönüm bos arazi var. Buralara badem agaci ekmek istiyoruz. Su an 100 ton gibi bir üretimimiz var. Kilosunu 1000 liradan satiyoruz. Ancak kilo ile alamayanlar için 100 gramlik paketleri 100 liradan satiyoruz" dedi.

Çaglanin yeni çiktigi için fiyatinin biraz yüksek oldugunu açiklayan Can, "Vatandas çaglaya ragbet ediyor. Bu satislarimiz adina sevindirici. Sezonun ilk turfanda meyve olmasi nedeniyle fiyat biraz yüksek olunca, çagla sevenler de kilo ile degil, 100 gram olarak alabiliyorlar. Önümüzdeki günlerde çaglanin hasadinin artmasiyla birlikte fiyatlarin da asagiya düsmesini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Sezonun ilk meyvesi olmasi nedeniyle çaglanin büyük bir ragbet gördügünü belirten Zafer Can, "9 Mart’ta çagla festivali ile tam hasada geçecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA