Galata Kulesi'nde Nefes Kesen Restorasyon Açiklamasi 63 Metre Yükseklikte Bulunan Alem Takildi

Galata Kulesi’nde 1 Kasim 2023 tarihinde baslayan restorasyon çerçevesinde indirilen 63 metre yükseklikteki 270 kiloluk bakir alem 4 parça halinde takildi. Tarihi kule tekrar eski görünümüne kavusurken, dev alemin yaklasik 5 saat süren nefes kesen operasyonla takilma anlari ilk kez havadan görüntülendi.

Galata Kulesi'nde Nefes Kesen Restorasyon Açiklamasi 63 Metre Yükseklikte Bulunan Alem Takildi
Istanbul’un sembol yapilarindan Galata Kulesi’nde 1 Kasim 2023 tarihinde baslayan restorasyon çerçevesinde 2 Aralik’ta kubbesindeki alem indirilmisti. 674 yillik tarihi kulenin külahinda bulunan 270 kiloluk bakir alem, yerden yaklasik 63 metre yükseklikten dagcilar ve vinç yardimiyla 4 parça halinde çikarilmisti. Tarihi kuleden sökülen alemin, Kültür ve Turizm Bakanligi onayi alinarak Rölöve ve Anitlar Müze Müdürlügü binasinda konservasyon çalismalari gerçeklestirildi.

Yenilenen alem, nefes kesen operasyonla Galata Kulesi’ne yerlestirildi. Tarihi kuleye alemin takildigi anlar dronla görüntülendi. Istanbul Bogazi’yla bütünlesen Galata Kulesi’nin altin rengindeki alemi kartpostallik görüntü olusturdu. Tarihte ilk kez alemsiz kalan Galata Kulesi’nin tekrar eski görünümüne kavustugu görüldü.

270 kiloluk bakir alem dagcilar tarafindan vinç yardimiyla 4 parça halinde yaklasik 5 saat süren operasyonla takildi. Dagcilar alemin takildigi kubbesindeki bölgeyi çekiç yardimiyla düzenledi.

Kubbenin tamaminda ise iskelelerin kurulu oldugu ve çalismalarin devam ettigi görüldü.

Restorasyon çalismalarinin Nisan sonuna dogru tamamlanacagi da ögrenildi.

"Galata Kulesi Osmanli’nin batiya açilan yüzü"

Galata Kulesi hakkinda bilgi veren Tarihçi Zafer Bilgi, "Galata Kulesi’nin etrafinda sag ve sol kisimlarinda surlar var. Bunlara deniz surlari deniliyor. Bu surlarin kalintilari ortaya çikabiliyor. Çok az da olsa o bölgede var. Italya’dan gelen Cenevizliler ve Venedikliler orayi ticaret limani olarak kullaniyorlar. Galata Kulesi’ni o ticaret limanin güvenligini saglamak için kullaniyorlar. Roma’da çok etkin bir güç olarak burada yasiyorlar. Aslinda Roma’nin özerk yapiya sahip ufak bir bölgesi. Roma neresi? Bizim yarimada dedigimiz bugünkü Fatih’in oldugu yerin karsisi. Osmanli Dönemi’nde Fatih Sultan Mehmed’e ilk anahtari verilen yerlerden bir tanesi oluyor. Fetihten hemen sonra anahtari Ceneviz kale komutani birakiyor. Fatih Sultan Mehmed onlarin ticari çalismalarina izin vererek o bölgede kalmalarina müsaade ediyor. Osmanli o bölgeye ’Pera’ diyor. Kendisine göre karsida oldugu için ’Pera’ da ’karsi’ demektir. Son dönemde ise Venedik beyinin ogluna birakildigi için ’Beyoglu’ olarak geçiyor. Bölge gayrimüslimlerin yogun yasadigi, ticaretin ve bugünkü deyimle finans merkezlerinin yogun oldugu bir yer. Osmanli’nin batiya açilan yüzü olarak düsünülüyor. Etnik çesitliligin ve kozmopolit çesitliligin yogun oldugu bir bölge. Bankerlerin, bankalar caddesinin ve ticaret erbabinin daha yogun yasadigi bilhassa Yahudilerin ve Rumlarin yasadigi bir bölge. Hatta bugün hala Yahudilerin en büyük sinagoglarindan olan Neve Salom Sinagogu da Galata Kulesi’nin yakinindadir" dedi.



"Alem, Galata Kulesi’nin tamamlayici yüzü"

Galata Kulesi’nin restorasyonunu degerlendiren Bilgi, "Son dönemde çikan görüntülerde 1860’li yillarda o külahin olmadigini gösteriyor. Ve Galata Kulesi’nin kendine has bir basliginin oldugunu gösteriyor. Ona uygun olarak su an restore edilip büyük bir ihtimalle o eski görüntülere bakilarak onarimi tamamlanacak. Söyle düsünebiliriz; burasi Cumhuriyet Dönemi’nden önce Osmanli’ya, Osmanli Dönemi’nden önce Roma, Cenevizliler ve Venediklilere, bir sehre mâl olmus bir yapidir. Yalnizca bizim kültürümüzü degil, birçok kültürü barindiriyor. Siz onu aslina uygun degerlendirdiginizde o kültürlerin hepsinin bir nevi sahidesi olmus oluyor. Galata Kulesi dedigimiz de su an da bize ait ama aslinda birçok kültürün besledigi bir kaynaktan bahsediyoruz. Alemler uzaktan bakildiginda ufak tefek görünür ama bazen 6-7 metre yüksekliginde olur. Bunu insan boyu olarak düsündügümüzde 3-4 insan büyüklügünde alemler oluyor. Alemlerin devasa olmasini düsündügümüzde aslinda o alem Galata Kulesi’nin tamamlayici yüzü oluyor. Galata Kulesi’ni söylerken Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçus deneyiminden bahsetmekte önemli. Oradan bir medeniyetin ilk kanat çirpmasi, ilk uçusla ilgili deneyim yasamasi ve o deneyimin geliserek bugün yönlendirildigini görüyoruz. Bu topraklarda 1600’lü yillarda Galata Kulesi ilk uçusun, ilk kanat çirpmanin, ilk gökyüzüne açilmanin bir sembolü olmus. O sembol bugün IHA’larla SIHA’larla yasiyor. Bu açidan da degerlendirmek lazim. Galata Kulesi’ne bakinca hem tarihi gözle hem de yasanmisliklar gözüyle de bakmak lazim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA