Düzce Üniversitesi'nden Proje Söylesileri Etkinligi

Düzce Üniversitesi Arastirma Dekanligi’nin Kariyer Gelistirme ve Mezun Izleme Uygulama Arastirma Merkezi ile birlikte düzenledigi “Proje Söylesileri” adli program gerçeklestirildi.

Düzce Üniversitesi'nden Proje Söylesileri Etkinligi
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda ki programa; Düzce Üniversitesi Arastirma Dekani Prof. Dr. Emine Tekin, TÜBITAK-MAM Iklim Degisikligi ve Sürdürülebilirlik Baskan Yardimciligi’ndan Dr. Özgür Dogan, Arastirma Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Murat Bulut, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Programin açilis konusmasini gerçeklestiren Düzce Üniversitesi Arastirma Dekani Prof. Dr. Emine Tekin, “Uzun yillar Türksat’ta milli büyük projelere destek vermis bir akademisyenin üniversitemizde olmasindan büyük onur duyuyoruz. Bu seminerin siz degerli ögrencilere çok sey katacagini ve yeni ufuklar açacagini düsünüyorum” dedi.

Düzce Üniversitesi Arastirma Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Murat Bulut sunumunda; uydu sistemleri ve görev türleri, yörüngeler, jeosenkron, uydu haberlesme sistemi bilesenleri, uydu tarihçesi, aktif uydu filosu, Türksat uydularimiz ve firlatma asamasindaki Türksat 6A uydusu hakkinda bilgiler verdi.

Doç. Dr. Murat Bulut “Bir yük tasimak için kamyona, bir insan tasimak için otobüse, bir uydu tasimak için ise yörüngeye ihtiyacimiz vardir. 1968’de PTT Genel Müdürlügü bünyesinde baslayan uydu projemiz, 1979 yilinda ilk uydu yer istasyonu ile devam etti. 1994 yilinda Türksat 1B uzaya firlatildi. 2004 yilinda ise Türksat A.S. kuruldu. 1990 öncesinde Cumhurbaskani Turgut Özal tarafindan baslatilan çalismalar Türksat A.S.’nin kurulmasiyla devam etti. 2008 yilinda kendi mühendislerimizin katkilariyla gelistirilen 3A haberlesme uydusu firlatildi. 2021 yilinda Türkiye’de ilk defa iki uydu birden firlatildi. Ilk yerli ve milli haberlesme uydumuz Türksat 6A TÜBITAK Uzay, Tusas, Aselsan ve Ctech firmalari tarafindan Türksat’in katkilariyla üretilerek firlatilmaya hazir hale getirilmistir” seklinde konustu.

Programin sonunda Düzce Üniversitesi Arastirma Dekani Prof. Dr. Emine Tekin tarafindan Doç. Dr. Murat Bulut’a tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA