DOKA'dan Bölgeye 35 Milyon TL'lik AB Fonu

Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA), mavi ekonomi, biyoçesitliligin korunmasi ve hava kalitesinin artirilmasi alanlarinda Dogu Karadeniz Bölgesi’nde kullanilmak üzere Avrupa Birligi’nden 35 milyon TL fon sagladi.

DOKA'dan Bölgeye 35 Milyon TL'lik AB Fonu
Dogu Karadeniz Bölgesi’nin potansiyelini harekete geçirerek bölge iktisadi cografyasinin sundugu kabiliyetleri ekonomik degere dönüsmek için çalistiklarini ifade eden DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpinar, “Sektörel ve tematik alanlarda Sonuç Odakli Programlar vasitasiyla belli bir odaklanma üzerinden faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu programlarin hayata geçirilmesi noktasinda Ajansin kaynaklariyla oldugu kadar hususiyetle uluslararasi fon ve kaynaklarin belirledigimiz temalar üzerinden bölgemize kazandirilmasina yogun gayret gösteriyoruz” dedi.

Özellikle sürdürülebilir kalkinma prensiplerine uygun olarak paydaslarla birlikte gelistirdikleri projelerin AB Interreg NEXT programi kapsaminda desteklenmeye hak kazanmasindan son derece memnun oldugunu dile getiren Akpinar, “Önümüzdeki süreçte de bölgesel kalkinmaya ivme kazandiracak projelere yönelik AB fonlari basta olmak üzere diger uluslararasi fon ve kaynaklari bölgemize kazandirmak önemli gündem maddelerimizden birisi olacaktir. Projelerimizin bölgemizin kalkinmasina azami katki saglamasi temennisi ve arzusuyla hayirli olmasini diliyorum. Orta vadeli ve çok yillik kalkinma planlamalari kapsaminda önemli büyüme potansiyeli arz eden alanlarda Sonuç Odakli Programlama çalismalari yürüten DOKA, 2024-2027 dönemi için “Sürdürülebilir Turizm”, “Mavi Ekonomi” ve “Katma Degerli Üretim ve Ticarilesme” Sonuç Odakli Programlarini hazirladi. Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin belirlenen bu alanlarda ulusal ve yerel kaynaklara ek olarak basta Avrupa Birligi fonlari olmak üzere uluslararasi fon ve kredi kaynaklarinin da bölgemize kazandirilmasi konusunda yürüttügü çalismalar sonuçlarini vermeye basladi.

Bu çerçevede 2024-2028 Dogu Karadeniz Bölge Plani ve Sonuç Odakli Programlarini desteklemek üzere DOKA tarafindan AB Interreg NEXT programi öncelikleriyle örtüsen alanlarda hazirlanan ‘Biyoçesitlilik Için Tohum Koruyuculari’, ‘Blue Gates’ ve ‘Soludugun Havayi Tani’ projeleri Avrupa Birligi tarafindan desteklenmeye hak kazandi. INTERREG NEXT Black Sea Basin programi kapsaminda imza süreçleri baslayan Blue Gates, Biyoçesitlilik için Tohum Koruyuculari (Seed Guard) ve Soludugun Havayi Tani (AIRQUEST) projeleri kapsaminda yaklasik 35 Milyon TL’lik AB fonu Dogu Karadeniz Bölgesi için kullanilacak. Interreg NEXT Karadeniz Havzasi Programi kapsaminda finanse edilecek bu projelerde TR90 Dogu Karadeniz Bölgesi paydaslari, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Ukrayna’dan ilgili alanlarda proje ortaklari ile çesitli proje aktivitelerinde çalisma firsati bulacak. Otuz ay sürmesi öngörülen Mavi Kapilar (Blue Gates) projesinde mavi ekonomi sektörlerinde yüksek ve yeni teknolojiler ile yenilikçi yöntemler, uluslararasi egilim ve standartlar ile ortak arastirma imkanlarina odaklanilacak, su ürünleri, kiyi turizmi ve denizcilik alanlarinda havza bazli isbirlikleri ile kümelenme çalismalari yürütülecek. Seed Guard Projesi ile kentsel alanlar dâhil olmak üzere doganin ve biyoçesitliligin korunmasi, ata tohumu kullanimi ve gelecek nesillere aktarimi ile yerelde bitkisel üretim üzerine Bulgar, Gürcü ve Romen proje ortaklari ile çalismalar yapilacak. Proje süresi 24 ay olarak belirlenen AIRQUEST Projesi ile Karadeniz Havzasi için hava kirliligi verilerini içeren çevrimiçi bir hava kalitesi izleme sistemi olusturulmasi ve bölgedeki farkli topluluklarin hava kalitesi konusundaki farkindaliginin artirilmasi projenin odak noktasini olusturacak" diye konustu.

Kaynak: İHA