Afetzede Vatandaslarda Travma Sonrasi Stres Bozuklugu Ve Depresyon Siklikla Görülüyor

HATAY – Hatay’da depremzede vatandaslarin dertlerine ortak olan Psikolog Sükran Pehlivan, asrin felaketinin etkisinin afetzede vatandaslarda bazi psikolojik rahatsizliga sebep oldugunu belirterek, travma sonrasi stres bozuklugu, panik atak, kaygi bozuklugu, odaklanmama sorunu ve depresyon rahatsizliklarinin en çok görülen psikolojik rahatsizliklar oldugunu söyledi.

Afetzede Vatandaslarda Travma Sonrasi Stres Bozuklugu Ve Depresyon Siklikla Görülüyor
Kahramanmaras merkezli depremlerde en çok hasari alan Hatay’da yaklasik 25 bin insan hayatini kaybetti. Afetzede vatandaslar, depremlerden kaynakli bazi psikolojik sorunlarla karsi karsiya kaliyor ve kurtulmak için profesyonel destege basvuruyor. Depremden bu yana binlerce afetzede vatandasin dertlerine ortak olan Psikolog Sükran Pehlivan, depremi yasayan insanlarda; travma sonrasi stres bozuklugu, panik atak, kaygi bozuklugu, odaklanmama sorunu ve depresyon rahatsizliklarinin en çok görülen psikolojik rahatsizliklar oldugunu söyledi.



"O gece pogaça yapmak için hamur hazirlayan biri, herhangi bir zamanda hamur kokusu aldiginda o geceyi hatirlayabilir"

Depremi yasayan vatandaslarda travma sonrasi stres bozukluguna bagli olarak; duygu durumunda aniden degisim, öfke patlamalari ve aglama krizleri yasadigini söyleyerek gelenler oldugunu ifade eden Psikolog Pehlivan, "Bazi insanlarda bilissel baglamda zorlanmalari gördük. Irade disi düsünceler ortaya çikmaya basladi.

Mesela o gece pogaça yapmak için hamur hazirlayan biri, herhangi bir zamanda hamur kokusu aldiginda o geceyi hatirlayabilir" dedi.



"Simdiki hastalardaki süreçlere baktigimizda; kaygi bozuklugu, odaklanmama ve panik atak rahatsizliklarinin yogun oldugunu görüyoruz"

Depremin yasandigi saatte uyanan vatandaslarla karsi karsiya kaldigini belirten Psikolog Pehlivan, "Insanlar depremi gece yasadilar. Beynin en rahat oldugu uykudayken ne oldu da ölümle burun buruna geldim sorusunu geceyle eslestirdi. Böyle bir baglamda, deprem sonrasindaki süreçte bazi insanlarin gece saat 04.15’te uyanan hastalarim oldugunu gördüm. Çogu insanlar sikayetlerinde, uykuya dalmada sorun yasamadigini ama uyku aninda aniden uyanma sorunu yasadigini belirtiyor. Travma sonrasi stres bozuklugunda beynin anlamlandirmadigi noktalarda, depresyon rahatsizliginin ortaya çiktigi görülüyor. Simdiki hastalardaki süreçlere baktigimizda; kaygi bozuklugu, odaklanmama ve panik atak rahatsizliklarinin yogun oldugunu görüyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA