ABD Disisleri Bakani Blinken, Bulgaristan Basbakani Denkov Ile Bir Araya Geldi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Almanya’da Bulgaristan Basbakani Nikolay Denkov ile görüstü.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Almanya’da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansi kapsaminda ikili görüsmeler gerçeklestiriyor. Blinken bugün Münih’te Bulgaristan Basbakani Nikolay Denkov ile bir araya geldi. Blinken görüsme öncesinde yaptigi açiklamada, Bulgaristan’in Avrupa ve ABD’nin olaganüstü bir ortak oldugunu belirterek, “Bunu her gün çesitli sekillerde görüyoruz. Sivil nükleer isbirligimizi hizli artirmak için birlikte çalisiyoruz. Elbette F-16’lar, Stryker’lar da dahil olmak üzere askeri modernizasyon üzerinde de çalisiyoruz. En önemlisi de Avrupa Birligi (AB) ve NATO arasindaki entegrasyonu derinlestirmeye devam ediyoruz” dedi.

Bulgaristan’a Ukrayna’ya sagladigi ve saglamaya devam ettigi destek ve hem Ukrayna hem de Karadeniz bölgesindeki güvenlik ve istikrar için tesekkür eden Blinken, “Bu destegi elbette Bulgaristan’in sagladigi askeri ve insani yardimda, su anda Romanya ve Türkiye ile devam eden üçlü mayin temizleme çalismasinda ve Rus saldirganliginin bir sonucu olarak evlerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalilara yönelik gerçek, samimi ve güçlü destekte görüyoruz” seklinde konustu.



“Gelecekte de ABD’ye güvenebiliriz”

Blinken’in ardindan Bulgaristan Basbakani Nikolay Denkov ise, "Rusya’nin Ukrayna’daki savasinin baslamasiyla Bulgaristan’in konumu Avrupa’nin bir parçasi olarak çok önemli hale geldi. Dolayisiyla Bulgaristan’in Karadeniz bölgesindeki savunma ve caydiricilik çabalari için kilit bir ülke oldugunu görüyoruz” ifadelerini kullandi.

Bulgaristan ve NATO’nun diger müttefikleri ile birlikte bölgenin istikrarli oldugundan emin olunmasi gerektigini vurgulayan Denkov, “Bizler bu konuda son derece kararliyiz. Bu nedenle birçok müttefikimizle birlikte Bulgaristan’i ait oldugu yere yani Avrupa’nin ve NATO’nun yapisina yerlestirmek ve orada güvenilir ortaklar olmak için birlikte çalismak üzere buradayiz” diye konustu.

Geçmiste yaptiklari için ABD’ye tesekkür eden Denkov, “Rusya Bulgaristan’a gaz sevkiyatini durdurdugunda desteginizin ne kadar önemli oldugunu hatirliyoruz. O zaman bize yardim etmek için oradaydiniz ve gelecekte de ABD’ye güvenebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA