Stoltenberg Açiklamasi 'Montrö Anlasmasina Saygi Göstermeye Devam Etmemiz Gerektigini Düsünüyorum'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin bazi müttefikler tarafindan Ukrayna’ya hibe edilen gemilerin Karadeniz’e girmesine izin vermedigine dair gelen soruya cevap vererek, “Montrö Anlasmasina saygi göstermeye devam etmemiz gerektigini düsünüyorum” dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Montrö Anlasmasina Saygi Göstermeye Devam Etmemiz Gerektigini Düsünüyorum'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Savunma Bakanlari Toplantisi’nin ardindan açiklamalarda bulundu. Stoltenberg, NATO savunma bakanlarinin temmuz ayindaki Washington Zirvesi’ne hazirlanmak üzere bugün bir araya geldigini ifade ederek, “Yeni savunma planlarimiza kaynak saglama ve transatlantik savunma sanayi tabanimizi güçlendirme çalismalarina hiz verdik” dedi.

Bu yil 18 NATO üyesinin GSYIH’lerinin yüzde 2’sini savunmaya harcamasini bekledigini ifade eden Stoltenberg, “2024 yilinda Avrupa’daki NATO müttefikleri savunmaya toplam 380 milyar dolar yatirim yapacaklar” dedi.

Toplantida mühimmat üretiminin arttirilmasi konusunu ele aldiklarini belirten Stoltenberg, “Stoklarimizi doldurmak ve Ukrayna’yi desteklemeye devam etmek için baris zamaninin yavas temposundan çatismanin gerektirdigi yüksek tempolu üretime geçmemiz gerekiyor” dedi.

Kötülesen güvenlik ortamini da ele aldiklarini ifade eden Stoltenberg, “Ittifak’a karsi yakin bir askeri tehdit görmüyoruz” dedi.

Bugün ayrica NATO-Ukrayna Konseyi’nde Ukrayna ile bir araya geldiklerini aktaran Stoltenberg, “Savunma Bakani Umerov sahadaki son gelismeler hakkinda müttefiklere bilgi verdi” dedi.

Polonya’nin Bydgoszcz kentinde yeni bir NATO-Ukrayna Ortak Analiz, Egitim ve Ögretim Merkezi kurmaya karar verdiklerini aktaran Stoltenberg, “Bu merkez Ukrayna’nin Rusya ile olan savasinda çikardigi derslerin paylasilmasina imkan taniyacak. Ayrica Ukrayna kuvvetlerinin müttefiklerle birlikte ögrenip egitim alabilecekleri bir yapi olusturacak. Ukrayna’nin ve bizim güvenligimiz için Ukrayna’nin yaninda olmaya devam edecegiz” dedi.

,

“Ittifak var oldugu sürece NATO Müttefikleri arasinda da NATO hakkinda farkli görüsler ve tartismalar olmustur”

ABD tarafindan NATO’ya yapilan elestiriler hakkinda bir soruya cevap veren Stoltenberg, “Ittifak var oldugu sürece NATO Müttefikleri arasinda da NATO hakkinda farkli görüsler ve tartismalar olmustur. Kamuoyu yoklamalarina baktigimizda, hem Kuzey Amerika’da, ABD’de, Kanada’da hem de Avrupa’da NATO’ya rekor düzeyde destek oldugunu görüyoruz. NATO’nun tarihteki en güçlü ve en basarili Ittifak olmaya devam edeceginden eminim. En az üç nedenden ötürü ABD’nin sadik bir müttefik olmaya devam etmesini bekliyorum. Birincisi, güçlü bir NATO’ya sahip olmak ABD’nin ulusal güvenlik çikarlarina uygundur. Ikincisi, ABD’de NATO’ya iki partiden de genis bir destek var. Üçüncüsü, ABD’deki elestiriler öncelikle NATO’ya karsi degildir. NATO müttefiklerinin NATO için yeterince para harcamamasina karsidir” dedi.



“Montrö Anlasmasina saygi göstermeye devam etmemiz gerektigini düsünüyorum”

Türkiye’nin bazi müttefikler tarafindan Ukrayna’ya hibe edilen gemilerin Karadeniz’e girmesine izin vermedigine dair gelen soruya cevap veren Stoltenberg, “Montrö Anlasmasi, Karadeniz’e açilan bogazlarin artik donanma gemilerine kapali oldugu anlamina geliyor. Bu ayni zamanda Rusya’nin Karadeniz’e daha fazla donanma gemisi sokamayacagi anlamina geliyor. Ukrayna aslinda Romanya, Bulgaristan ve Türkiye ile birlikte bir rota, bir deniz yolu açmayi basardi. Bu sayede Karadeniz üzerinden önemli miktarda tahil ve diger ürünleri ihraç edebildiler. Dolayisiyla NATO Müttefikleri arasindaki yakin isbirligini sürdürmemiz, Ukrayna’nin Rus Karadeniz Filosunu geri püskürtme çabalarini desteklemeye ve Montrö Anlasmasina saygi göstermeye devam etmemiz gerektigini düsünüyorum" dedi.

Kaynak: İHA