Özenç 'Maddi Ve Manevi Kaybi Büyük'

DÜZCE – Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Salih Özenç, “Sigara kullanimi ülkemiz saglik sistemi üzerine manevi ve maddi çok büyük maliyetleri beraberinde gelmektedir” dedi.

Özenç 'Maddi Ve Manevi Kaybi Büyük'
Dünya Sigara Birakma Günü etkinlikleri kapsaminda Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Salih Özenç açiklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Salih Özenç; Dünya saglik örgütünün de kabul ettigi en büyük saglik sorunu olan sigara aliskanligi ile ilgili olarak eger önlem alinmaz ise sigaraya bagli hastalik ve ölüm oranlarinin her yil katlanarak artacagini söyledi.



Sigaranin büyük kayiplara neden oldugunu isaret eden Özenç, “Sigaraya baslamak, merak, taklit, özgürlük, macera, sikinti, arkadas israri eglence, kilo almamak gibi nedenler ile olabilmektedir. Toplum ve aileler olarak öncelikle bu nedenlere yönelik önlemler almaliyiz. Sigara basta solunum sistemi olmak üzere kalp ve dolasim sistemi hastaliklari ve diger tüm sistemleri etkileyen hastaliklara sebep olmaktadir. Bu hastaliklar öncelikle ölümlere ve kronik hastaliklara dönüsmektedir. Ülkemiz saglik sistemi üzerine manevi ve maddi çok büyük maliyetlerde beraberinde gelmektedir. Sigarayi birakirken bir takim zorluklar ile karsilasabilirsiniz. Sigarayi birakmak isteyen tiryakilerin çogu, bu aliskanliktan kurtulma sansina sahiptir. Bunun için kararli olmak gereklidir. Sigarayi birakmaya karar vermek ve basarili olmayi istemek sigarayi birakmak için önemli adimlardir. Gerektiginde saglik birimlerinde çalisan hekim ve saglik personelinden destek istenmelidir. Ülkemizde oldugu gibi ilimizde de Düzce Atatürk Devlet Hastanemiz, Düzce Üniversite Hastanesi ve Saglikli Hayat Merkezinde hizmet veren Sigara Birakma Polikliniklerinde, YEDAM Merkezlerinden sigarayi birakmak isteyenlere; danismanlik, ilaç tedavisi, destek, davranis degisikligi ve içmemeyi sürdürme konularinda hizmet veriyor. Unutmayin her birimizin sigarayi birakmak için farkli nedenleri ve sigarayla bas etmek için ayri ayri yöntemleri var. Kendi yönteminizi bulun” dedi.

Kaynak: İHA