Kuzey Kibris Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi Is Sanat'ta

Is Sanat 5 Mart Sali aksami Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi’ni sahnesinde agirliyor.

Kuzey Kibris Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi Is Sanat'ta
Is Sanat 5 Mart Sali aksami Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi’ni sahnesinde agirliyor. Kibris Baris Harekâti’nin 50’nci yilinda gerçeklesecek konserde ünlü piyanist Rüya Taner solist olarak yer alacak. Orkestra sefi Rengim Gökmen yönetimindeki konserin repertuvarinda Ali Hoca’nin Kibris Kapriçyosu ile Wolfgang Amadeus Mozart ve Felix Mendelssoh’un eserleri yer aliyor.

21 Nisan 2014 tarihinde kurulan KKTC Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi, sef Ali Hoca ve konzertmeister Nihat Agdaç ile 2015 yilinda çalismalarina basladi.

Kuruldugu günden itibaren klasik müzigin önemli isimleriyle sahne alan orkestra Idil Biret, Gülsin Onay, Fazil Say, Alexander Markov, Emre Elivar, Soyong Yoon, Knut Weber, Krzystof Meisinger gibi isimlerle konserler verdi. Antoni Pirolli, Josef Suilen, Stanley Dodds’un da aralarinda bulundugu orkestra seflerinin batonu altinda basarili konserlere imza atan orkestra çagdas, çok sesli ve evrensel müzik kültürünü gelistirmeyi amaçlarken, ülkenin müzigini uluslararasi sahnelerde tanitmaya devam ediyor.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin önde gelen konser piyanistlerinden Rüya Taner, müzik egitimine babasi Yilmaz Taner ile basladi.

Ankara Devlet Konservatuvari’nda piyano ögrenimini Mithat Fenmen ve Tulga Çetiz ile sürdüren Taner, 1983 yilinda “Üstün Yetenekli Çocuklar Yetistirme Yasasi” kapsaminda KKTC Devlet Bursu ile Londra’daki Guildhall School of Music and Drama’da Prof. Joan Havill’in ögrencisi oldu. Sanatçi, “Ulusal Mozart Yarismasi”, “Oxford” ve “Hatfield” yarismalari, “Franz Liszt Yorumlari”nda birincilik ödüllerinin sahibi olurken, 1998 “Wigmore Hall”da vermis oldugu resitaliyle müzik elestirmenlerinden övgüler aldi. Rüya Taner 2001 yilindan bu yana Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi “Özel Sanat Danismanligi” yani sira, “Kuzey Kibris Bellapais Müzik Festivali” Sanat Danismanligini da yürütüyor.
Kaynak: İHA