'Bursa'nin Bitmeyen Hikâyesi' Sehir Belleginde

Bursa’nin kültürel gelecegine önemli eserler sunan Büyüksehir Belediyesi, 16 genç hikâyecinin kaleme aldigi ‘Bursa’nin bitmeyen hikâyesi’ adli kitabi da sehir bellegine kazandirdi.

'Bursa'nin Bitmeyen Hikâyesi' Sehir Belleginde
Bursa’yi degerleriyle gelecege tasiyan Büyüksehir Belediyesi, somut olmayan kültürel mirasa olan katkilarini yeni yayinlarla sürdürüyor. Sehri yenilemenin yaninda köklü kültürel birikimine de eserler sunan Büyüksehir Belediyesi tarafindan kent belgeligine kazandirilan ‘Bursa’nin bitmeyen hikâyesi’ kitabinin tanitimi, Tayyare Kültür Merkezi’nde yapildi. Yayin Kurulu’nda Mukadder Gemici, Necmettin Turinay, Ali Ayçil, Murat Sedat Sert ve Güray Süngü’den yer aldigi eser, Abdullah Kasay, Ali Güney, Aynur Dilber, Elif Hümeyra Aydin, Gökhan Yilmaz, Gülsen Funda, Hümeyra Yabar, Hüseyin Ahmet Çelik, Kadir Danis, Kuddusi Demir, M. Fatih Kutlubay, Merve Çakir, Merve Sevde Selvi, Mustafa Aplay, Samet Çildan ve Zeynep Kahraman Füzün’ün hikayelerinden olusuyor. 3 gün boyunca Eskikaraagaç Köyü, Mudanya, Trilye, Iznik, Cumalikizik Köyü, Inkaya ve Bursa merkezi gezen genç yazarlar, sehrin dogal güzelliklerinden ve büyüleyici mekanlarin esinlenerek hikayelerini yazdi.

Kitapta eserleri bulunan genç yazarlar ve edebiyat tutkunlarinin katildigi toplantida konusan Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Halide Serpil Sahin, yesilin bin bir tonunu barindiran Bursa’nin güzellikleri, kültür ve medeniyetiyle ülkemizin önemli sehirlerinden biri oldugunu söyledi.

Tarihte birçok gelismeye imza atan Bursa’nin gençler tarafindan daha iyi taninabilmesi için edebiyatin önem tasidigini belirten Sahin, “Yapilan çalismanin çok degerli oldugunu düsünüyorum. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Degerli eserlerin seçilmesinde, kitabin içerisinde yer almasinda emegi olan jüri üyelerine ve genç yazarlarimiza tesekkür ediyorum. Bursa ticareti, tarihi, kültürü önemli bir yerdir. Bursa’da ne ticaretler, ne savaslar yapildi. Mutlaka çok büyük asklar da yasandi. Bursa bizi asik oldugumuz bir sehir. Bu sehrin tanitiminda, anilmasinda ve anlatilmasinda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Tüm edebiyatseverlerin de Dünya Öykü Günü’nü kutluyorum” dedi.

Hikâyelerin bir araya getirilmesinde büyük emekleri olan Yazar Ali Aycil, Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi’nin çabasiyla 2022’de degisik sehirlerden bir grup hikâyecinin Bursa’da konuk edildigini söyledi.

Sanatçilardan Bursa’dan edinecekleri intibaalar ve Bursa’nin onlarda olusturacagi hayallerden hareketle birer hikâye yazmalarinin istendigini hatirlatan Aycil, ardindan genç hikâyecilerin Bursa’yi dolasarak ve ilham alarak kaleme aldiklari hikâyelerin kitaplastirildigini anlatti. Edebiyat ve sehirlerin çok güçlü iliskisi oldugunu söyleyen Aycil, “Türk edebiyatinin en önemli metinlerinden birisi olan Ahmet Hamdi Tanpinar’in ‘5 Sehir’ adli eseri, edebiyatimizda edebiyatçilarin sehirler hakkinda yazdigi en orijinal ve en önemli metinlerden birisidir. Bu kitabin yayinlanmasindan yaklasik 70 sene sonra bu kez genç sanatçilarimiz, bir anlamda Tanpinar’in izinden giderek Bursa’yla ilgili yeni metinler kaleme aldi. Edebiyatçilar sehirlerden ilham alirlar. Bursa’nin bir sehir olarak bir yazara ilham verecek birkaç katmanli hikâyesi var. Kitaba katki koyan tüm genç kalemlerimize tesekkür ediyorum. Eserden dolayi Bursa Büyüksehir Belediyesi’ni kutluyoruz” diye konustu.

Yazar Nevzat Çalikusu ise, genç yazarlarin ortaya koydugu eserleri gördügünde çok mutlu oldugunu ve umutlandigini dile getirdi. Kitabin, Türk hikayesinin geleceginde yer alacak en güzel örneklerle dolu oldugunu söyleyen Çalikusu, kitabi kendisinin de okudugunu ve Siraze Dergisi’nde elestirisini yaptigini hatirlatti. Imkani saglayan bursa Büyüksehir Belediyesi’ne tesekkür eden Çalikusu, projede emegi geçenlere de tesekkür etti.

Kitapta yazilari olan 16 hikâyeci adina konusan Merve Sevde Selvi ise, Ahmet Hamdi Tanpinar’in ‘Bursa simdiye kadar sakladigi el degmemis mazi rüyasiyla içimizde konusan en genis davettir’ sözünü hatirlatarak 16 hikâyeciyle birlikte davete icabet ettiklerini söyledi.

Maziyi bugünle birlestiren, tarihi ve kültürel zenginlikleri olan bir sehirde bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarini dile getiren Selvi, “Kitapta bir araya gelmis çok güzel 16 hikâyeyi görüyoruz. Bursa’nin aslinda faniyi bakiye ilistiren, bizi yarina tasiyacak olan enerjiyi yakaladik. Bizim için proje çok güzeldi. Dilerim, kelimelerimiz yarina kalarak muhatabina faydali olur” dedi.

Konusmalarin ardindan 16 genç hikayeciden biri olan Zeynep Kahraman Füzun, kitapta yer alan ‘Sifa’ adli öyküsünü okudu.
Kaynak: İHA