Vali Ali Çelik Açiklamasi 'Depremlere Karsi Hazirlikli Olmayiz'

Hakkari Valisi ve Belediye Baskan Vekil Ali Çelik, muhtemel depremlere karsi hazirlikli olunmasi gerektigini belirterek, “Hakkari’nin en önemli gerçegi depremdir. Hakkari merkez ve Yüksekova’da konteyner kentler olusturacagiz, geçici barinma merkezleri kuracagiz" dedi.

Vali Ali Çelik Açiklamasi 'Depremlere Karsi Hazirlikli Olmayiz'
Hakkari Valisi ve Belediye Baskan Vekil Ali Çelik baskanliginda deprem konulu toplanti yapildi. Toplantida muhtemel deprem, barinma ve lojistik alanlar, çadir ve konteyner kent ve yol durumu ele alindi. Vali Ali Çelik, Hakkari’nin en önemli ve tek gündeminin deprem oldugunu belirterek, il genelinde muhtemel depremlere karsi hazirliklarin yapildigini söyledi.

Vali Çelik, "Hakkâri’nin kentsel dönüsümünün saglanmasi ve depreme dirençli bir kent haline gelmesi için baslatilan çalismalar sürüyor. Hakkari ve Yüksekova ilçelerinde deprem performanslarini belirlemek için Hakkari Üniversitesi ile Yüksekova ve Hakkari belediyeleri isbirligi yapmaktadir. Hakkari’ye 5 bin adet çadir, bin adet konteyner, Yüksekova ilçesine de 5 bin çadir, bin adet konteyner talebinde bulunduk. Hakkari ve ilçelerinde toplanma alanlari, çadir kent, konteyner alani, lojistik depo yerleri kurulacaktir. Deprem uzmanlarinin uyarilari üzerine tüm tedbirleri almis durumdayiz. 1930 yilinda Hakkari’nin Kiran Mahallesi’nde meydana gelen depremden yaklasik 2 bin 500 kisi hayatini kaybetmisti. Deprem gerçegini bilmemiz gerekir. Saglam yapilar yapmaliyiz. Kentsel dönüsüme önem vermeliyiz. Deprem bugün mü olur, 30 yil sonra mi olur bilemiyoruz. Ancak uzmanlarin açiklamalarina göre 7’nin üzerinde deprem bekleniyor. Buna göre de tedbirleri elden birakmamamiz gerekir. 5’in üzerindeki depremlere dayanikli yapilar yapmaliyiz. Hakkari’nin en önemli gerçegi depremdir. Arama kurtarma ekipleri, geçici alanlari hizli sekilde olusturmaliyiz. Hakkari merkez ve Yüksekova’da konteyner kentler olusturacagiz. Geçici barinma merkezleri kuracagiz" dedi.

Belediye Baskan Yardimcisi Hamit Zibek ise slayt gösterimi ve harita üzerinde kent merkezi depremsellik ve mevcut yapi durumu, afete maruz bölge alanlari hakkinda detayli bilgi verdi. Daha sonra da Yüksekova ilçesinde gelen teknik ekipler, muhtemel deprem için belirledikleri alanlar hakkinda bilgi verdiler.

Toplantiya Hakkari Vali Yardimcisi ve Belediye Baskan Yardimcisi Vekili Tayyar Emre Mahmutoglu, Yüksekova Kaymakami Ömer Cimsit, Emniyet Müdürü Idris Yilmaz, Hakkari Il Jandarma Komutani Tuggeneral Çarikcioglu, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakis, Hakkari Vali Yardimcisi ve Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Bugra Karadag, AFAD Daire Baskani Levent Uçarli, Belediye Baskan Yardimcisi Hamit Zibek, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Nazmi Yakar, Hakkari Il Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Resul Karadeniz ve ilgili kurum müdürleri katildi.

Kaynak: İHA