Dr. Ögr. Basbug, 'Travmatik Olaylar Hayati Tersyüz Eder'

Çukurova Üniversitesi Ögretim Üyesi Klinik Psikolog, Çocuk ve Ergen Psikoterapisti Dr. Sezin Andiç Basbug, “Psikolojik Dayaniklilik Penceresinden Afet ve Travmalarla Basa Çikma” konulu verdigi konferansta, travmalarla basa çikmanin yolunun yalniz olunmadiginin hissedilmesi ile mümkün olabilecegini söyledi.

Dr. Ögr. Basbug, 'Travmatik Olaylar Hayati Tersyüz Eder'
Dr. Ögr. Üyesi Sezin Andiç Basbug, Çukurova Üniversitesi’ne bagli Çukurova Türkoloji Arastirma Merkezi’nde verdigi “Psikolojik Dayaniklilik Penceresinden Afet ve Travmalarla Basa Çikma” konulu konusmasinda, travmatik olaylarin hayati hiç beklenmedik sekillerde tersyüz ettigini ve ayni olaya ayni degil, farkli tepkiler verilebildigini söyledi.



Basbug, “Sevdikleri veya önemli kisilerin kaybi. Kisinin kendi yasam ve geleceginin kontrolünü kaybetmesi. Umut ve inisiyatif kaybi. Itibar kaybi. Sosyal altyapi ve kurumlarin kaybi. Hizmetlere erisimin kaybi. Mülk ve esyalarin kaybi. Geçim kaynaklarinin kaybi. Dogal çevre, önemli kültürel alanlar ve önemli yerlerin kaybinin” travmatik olaylara yol açabilecegini belirterek, “Sayet çok sansli biriysek, bu talihsizliklerden hiç biri basimiza gelmemis olabilir, fakat çok büyük ihtimalle “insan olmanin çok dogal sonucu olarak” eninde sonunda gelecektir. Istatiklere göre, insanlarin yüzde 90’i hayatlari boyunca en az bir travmatik olaylarla karsi kariya kalir” dedi.

Dr. Ögr. Üyesi Sezin Andiç Basbug, kimileri için olayin olusturdugu stresin kronik hale geldigini ve yillarca sürdügünü kaydederek söyle devam etti:

“Hemen herkes hayatinin bir noktasinda büyük bir travma yasar, belki de birden fazla. Hirsizliga maruz kalmak, aile içi siddet, tecavüz, çocuk istismari, agir bir trafik kazasi, sevdiginiz bir kisinin ani ölümü, elden ayaktan düsüren bir hastalik, bir dogal afet ya da savas. Bunlar travmaya yol açabilir. Kimileri kendi içinde dramatik bir degisim yasayabilir, daha huysuz, moralsiz, içe kapali, alayci ve öfkeli bir hale gelebilir. Kimileri depresif bir havaya bürünebilir. Kimileri ise travma sonrasi stres bozuklugu yasayabilir.“

6 Subat depremine de temas eden Basbug, “Bu yasadigimiz deprem, iç dünyamizda somatik, psisik, sosyal ve transandant bir depreme de yol açti. Deprem bireyin iç dünyasini ve toplumu derinden sarsti” ifadelerini kullandi.

Travmalarla basa çikmanin yolunun yalniz olmadigini hissetmek ve fark etmekten geçtigini anlatan Basbug,”Herkes yavas yavas sifalanmaya baslar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA