Osmanli Imparatorlugu'nun Seferlerine 'Kari Almak Için' Diyen Büyükersen'e Büyük Tepki

Eskisehir’de seçim bürosu açilisinda Osmanli Imparatorlugu’nun Avrupa’ya yaptigi seferleri ‘Beyaz tenli, mavi gözlü kari almak’ olarak nitelendiren Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen’e Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Nebi Hatipoglu, “Geçmisimize ve Osmanli’ya yapilmis çok büyük bir terbiyesizliktir” diyerek tepki gösterdi.

Osmanli Imparatorlugu'nun Seferlerine 'Kari Almak Için' Diyen Büyükersen'e Büyük Tepki
CHP’nin Eskisehir seçim bürosu açilisinda televizyon kanallari canli yayin yaptigi esnada konusan Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen, Osmanli Imparatorlugu’nun padisahlarina, sehzadelerine ve Avrupa’ya yapmis oldugu seferlere agir ithamlarda bulundu. Açiklamalarin kamuoyunda genis yer tutmasinin ardindan tepkiler de gecikmedi. AK Parti Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Nebi Hatipoglu ve AK Parti Il Kadin Kollari Baskani Özlem Ünalir konuyla ilgili basin açiklamasi düzenlerken, MHP Eskisehir Il Baskani Ismail Candemir de yazili açiklamada bulundu.

“Beyaz tenli, mavi gözlü kari almak için Avrupa’ya sefer yapiyorlardi”

Seçim bürosu açilisinda konusan Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen, “Övündügümüz Osmanli var ya, hani bize kul diyen, halka kul diyen bir Osmanli ailesi. Efendim baktiginiz zaman aileye, ailede bütün padisahlarin kadinlari yabanci. Hep beyaz tenli, mavi gözlü falan. Ben takiliyorum bazen arkadaslara. Tarihle alay etmiyorum ama yanlis anlamayin. Çünkü hemen ufacik lafi çevirirler. Hoca söyle dedi, böyle dedi derler, iftira etmeye hazirdirlar. Ne zaman efendim sehzadelerden birine hanim alacaklar, hanim aga alacaklar veyahut padisahlardan hangisinin karisi öldü, yeni bir kari alacaklar, hemen sefer yapiyor Avrupa’ya. Beyaz tenli, mavi gözlü falan olacak diye” ifadelerini kullandi.

“Geçmisimize ve Osmanli’ya yapilmis çok büyük bir terbiyesizliktir”

Yilmaz Büyükersen’in yaptigi açiklamalari kinadigini belirten AK Parti Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Nebi Hatipoglu, “Kiymetli hemsehrilerim, mevcut belediye baskanimiz Yilmaz Büyükersen’in Osmanli Imparatorlugu ve ecdadimizla ilgili söyledigi sözleri esefle kiniyorum. Yilmaz Büyükersen, bugünkü bir açilista Osmanli Imparatorlugu’nun Avrupa’ya yaptigi fetih sebeplerinin sehzadelere sarisin ve mavi gözlü, tirnak içerisinde ‘kari’ bulmak için yapildigini söylemistir. Bu geçmisimize ve Osmanli’ya yapilmis çok büyük bir terbiyesizliktir. Bu terbiyesizligi kabul etmiyor, Yilmaz Büyükersen’in tüm Eskisehir’den ve Türk halkindan özür dilemesini istiyorum” dedi.



“Ayse Ünlüce hanimefendinin de bu talihsiz açiklamaya sessiz kalarak alkislamasi çok manidardir”

CHP’nin Eskisehir Büyüksehir Belediye baskan adayinin da bir kadin oldugunu belirterek Yilmaz Büyükersen’e tepki gösteren AK Parti Eskisehir Il Kadin Kollari Baskani Özlem Ünalir, “86 yasina gelmis bir profesörün, bir egitimcinin bu talihsiz açiklamasini, yani kadina ‘kari’ deme açiklamasini AK Parti Kadin Kollari Baskani olarak tüm teskilatim ve Eskisehirli kadinlar adina siddetle kiniyorum. Biliyorsunuz, bir kadin aday çikarttilar. Kadin aday Ayse Ünlüce hanimefendinin de bu talihsiz açiklamaya sessiz kalarak alkislamasi çok manidar. Bunlari da sizin takdirlerinize sunuyorum. Bu tarih bilmemektir, ecdadimizi bilmemektir” ifadelerini kullandi.

“Cehaletin, asagiligin, bilissel ve zihinsel islevlerde gerileme ile karakterize olan bir sendromun göstergesidir”

MHP Il Baskani Ismail Candemir ise yaptigi yazili açiklamada su ifadelere yer verdi:

“Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen’in son açiklamalari, Türk milletinin tarihine yapilmis bir hakaret ve asagilamadir. Büyükersen’in Osmanli Imparatorlugu’nun kahramanca fetih seferlerini, “mavi gözlü beyaz tenli kari almaya” indirgemesi, sadece cehaletin, asagiligin, bilissel ve zihinsel islevlerde gerileme ile karakterize olan bir sendromun göstergesidir. Türk milleti, tarih boyunca dünyaya adalet ve medeniyet götürmüs, kahramanligi ve cesaretiyle öne çikmis bir millettir. Osmanli Imparatorlugu’nun fetih seferleri, sadece tarih sahnesindeki rolümüzü belirlemedi, ayni zamanda medeniyetimizin ve kültürümüzün gücünü tüm dünyaya gösterdi.”
Kaynak: İHA