Epilepsi Nöbeti Geçirene Sogan Koklatmak Degil Travmayi Engellemek Önemli

Uzmanlar, epilepsi halk arasindaki adiyla sara hastaliginda nöbet geçirene daha iyi olacagini düsünerek sogan koklatmak ya da agzina degisik bir seyler sokmak gibi yöntemler degil, hava yolu açikligini saglayip, yan çevirip, travmayi engellemeye çalismak gerektigini söyledi.

Epilepsi Nöbeti Geçirene Sogan Koklatmak Degil Travmayi Engellemek Önemli
Medicana Saglik Grubu Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Faik Ilik, epilepsinin beyindeki anormal elektriksel desarjlar sonucu gözlenen bir hastalik oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Ilik, beynimizde normal, dengeli bir elektriksel senkronizasyon oldugunu belirterek, "Ancak bunun bozulmasi sonucunda aniden elektriksel desarjlar meydana gelir ve böylece epileptik nöbetler olusur. Epileptik nöbetlerin aslinda birçok çesidi vardir. Bunlar; duysal, psikolojik, motor nöbetler gibi epilepsi çesitleri vardir. Mesela bazisinda bilinç kaybi olmadan, hastanin sadece kolunda kasilma gibi, bazen hastanin duysal nöbet dedigimiz, burnuna kokularin gelmesi gibi nöbetler vardir. Yaygin olarak bilinen en sik nöbet sekli de aslinda budur. Hastanin kollarinda siddetli kasilmanin oldugu, gözlerinde bir noktaya kayma, idrar kaçirmasi seklinde kendini gösteren büyük nöbetler de vardir. Biz bunlara jeneralize tonik-klonik nöbetler deriz. Bunlar halk arasinda sara hastaligi olarak bilinir. Insanlarin yüzde 5’i hayatlarinda bir kere epileptik nöbet geçirebilir. Bu, insanlarin epilepsi hastasi oldugunu göstermez. Tekrarlama sikligi, hastaya yapilacak olan radyolojik tetkikler, elektro fizyolojik tetkiklerle taniyi o sekilde koyuyoruz. Bu elektro fizyolojik tetkiklerden de en çok kullandigimiz ise EEG’dir” seklinde konustu.



“Sogan koklatmak degil, hava yolu açikligini saglayip, yan çevirip, travmayi engellemeye çalismaliyiz"

Epileptik nöbet geçiren bir hasta gördügümüzde ne yapilabilecegi ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Faik Ilik, “Hastane ortaminda yapabilecegimiz ilaçlar var. Nöbeti engelleyici çok güçlü ilaçlarimiz var. Ancak biz yolda gördügümüzde, ilk olarak bu hastalarda hava yolu açikligini saglamamiz gerekecek. Ayrica hastanin güvenligini saglamamiz gerekiyor. Çünkü bu hastanin nöbet aninda bilinci gitmistir. Bunun için neler yapariz; sivri uçlu seyleri hastadan uzak tutmaliyiz. Hastada kafa travmasi olmamasi, kafasini vurmamasi için basinin altina yastik koyariz ya da elimizle tutariz. Burada aslinda hastanin yaralanmamasi için ugrasacagiz. Bununla birlikte hastayi bir tarafa çevirecegiz. Sag ya da sol olabilir fark etmez. Buradaki asil amacimizsa hasta tükürügünü ya da o arada kusma olursa bunlarin akcigere gitmesini engellemek gerekiyor. Bu yüzden saga sola çevirip, hava yolunu saglayip hastanin kafa travmasi olmamasini saglamaya çalisacagiz. Hastanin daha iyi olacagini düsünerek sogan koklatmak ya da agzina degisik bir seyler sokmak gibi bunlari önermiyoruz. Hava yolu açikligini saglayip yan çevirip travmayi engellemeye çalisacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA