Varto'da Meydana Gelen Depremin Yaralari 58 Yildir Sarilamadi

Mus’un Varto ilçesinde 1966 yilinda meydana gelen depremin üzerinden 58 yil geçmesine ragmen yaralar hala sarilmadi.

Varto'da Meydana Gelen Depremin Yaralari 58 Yildir Sarilamadi
19 Agustos 1966’da Varto ilçesi, 6.9 büyüklügündeki depremle sarsildi. Resmi rakamlara göre 2 bin 369 kisinin hayatini kaybettigi ve binlerce evin yikildigi depremin ardindan siyasiler ve yabanci yardim kuruluslari bölgeye akin etti. Ilçe genelinde yapilan inceleme sonucunda 4 bin 400 hak sahibi belirlenirken, Dünya Kizilhaç Örgütü’nün katkilariyla Ingiltere hükümeti tarafindan 589 geçici baraka tipi ev yapildi. Kalici konutlarin ise kisa sürede insa edilecegi duyurulurken, aradan 58 yil geçmesine ragmen bazi hak sahipleri için kalici konutlar yapilirken, bazi hak sahipleri ise umut içinde beklerken hayatini kaybetti.

Varto’da depremin olusturdugu sorunlar 58 yildir giderilemezken 47 metrekarelik alan üzerinde yapilan evler ise bir oda, bir salon ve banyo ile mutfaktan olustugu için kullanilamadi. Varto ilçesinin Acarkent köyünde yasayan 150 hane için bazi konutlar yapilirken, bazi konutlar ise hak sahiplerinin ölmeleri ya da bazi mirasçilarin ise kendi aralarinda anlasamadiklarindan dolayi hala evleri yapilamadi.

“Evlerimiz bataklik üzerine yapildi”

Kendilerine yapilan deprem konutlarinin bataklik üzerinde yapildigi iddiasinda bulunan vatandaslardan Sükrü Eroglu (75), “Deprem senesinden sonra bizlere yapilan deprem konutlarimiz köyün girisinde bulunan bataklik üzerinde kuruldu. Biz evlerimizden çikamiyoruz. Kanalizasyonumuz yok. Devlet bize bu binalari yapti ama eksik yapti. Biz yaz aylarinda evlerimize giremiyoruz. Suyun üstündeyiz. Bazi hak sahipleri ise o zaman evli olmadiklarindan dolayi kendilerine ev yapilmadi. Bazilarinin ise hala evleri neden yapilmadigini bilmiyorum. Benim oglum evlidir. Iki ögrencisi var, birisi üniversiteye gidiyor. Ama onun evi yoktur. Varto’da kirada kaliyor” dedi.



“Köylülere hayvan barinaklari yapilmadigi için bazi konutlarin alti ahir olarak kullaniliyor”

Altli üstlü yapilan evlerde iki ailenin oturamadigi ve bazi konutlarin altinin ise ahir olarak kullanildigini söyleyen Hazir Yanardag ise “Yaklasik 50 yil önce yapilan evler 42 metrekare, 2 oda, bir hol. Mutfagi, tuvaleti, banyosu bile yok. Insanlar devletten umudunu kesince, evlerin yanina tuvalet yapmis, bazilari ise kendi imkânlari ile evlerini onarip o sekilde oturmaktadirlar. Binalarimiz depreme dayanikli degildir. Bir sarsintida hemen yikilir. Bu evlerimiz batakligin üzerinde yapilmistir. Devlet kendisi gelip bu sikintilarimizi tespit edebilir. Gençlerimiz issizdir. Hayvancilik yapmak istiyorlar ama ahir yoktur. Evlerimiz sikintilidir. Buna bir el atilmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Evlerinin tamamen yikilmaya yüz tuttugunu dile getiren Porsor Eroglu da, evlerinin deprem konutu oldugunu ve depreme artik dayanamayacagini söyleyerek, duvardan artik parçalarin döküldügünü ve tamir etme imkânlarinin olmadigini dile getirdi.
Kaynak: İHA