Türk Eximbank'tan 500 Milyon Dolar Tahvil Ihraci

Türk Eximbank, uluslararasi sermaye piyasalarindan 500 milyon dolar tutarinda finansman sagladi.

Türk Eximbank, uluslararasi sermaye piyasalarindan 500 milyon ABD dolari tutarinda finansman sagladi. Yapilan açiklamaya göre; söz konusu yurtdisi saglanan bu kaynak, 2022 yili subat ayindan bu yana finansal kuruluslar tarafindan gerçeklestirilen tahvil ihraçlari arasinda en düsük maliyetli islem olma özelligi tasiyor. Tahvil ihracina genis bir cografyadan yaklasik 3 milyar dolar tutarindaki talep sayesinde, 500 milyon dolar tutarindaki tahvilin kupon orani, baslangiç seviyesinin 62,5 baz puan altinda yüzde 7,50 oraninda gerçeklesirken; nihai getiri orani yüzde 7,75 oldu.

Tahvil islemine 160’a yakin kurumsal yatirimcilardan ihraç büyüklügünün yaklasik 6 kati talep geldi. Geçtigimiz seneye kiyasla özellikle Amerika, Kita Avrupasi ve Asya’da yerlesik uzun vadeli yatirim yapan kuruluslarin ilgisinin büyük ölçüde arttigi gözlemlendi. Tahvil ihracinin yüzde 54’ü Amerika, yüzde 30’u Avrupa, yüzde 15’i Orta-Dogu ve Asya’daki yatirimcilara satildi. Yatirimcilarin yüzde 80’ini dünyanin en taninmis varlik yönetim sirketleri ve kurumsal yatirimcilari olusturdu.

Türk Eximbank tarafindan yapilan açiklamada, ihracatçilarin uzun vadeli ihracat finansmani ihtiyaçlari dogrultusunda 2024 yilinin ilk yarisinda tamamlanmak üzere 10 yila kadar vadeli ve uygun maliyetli 1,5 milyar dolarlik uluslarüstü finansal kuruluslardan kaynaklara temin edilmesine yönelik çalismalarin devam ettigi, bu kaynaklarin yani sira uluslararasi sermaye piyasalarinda aktif olunarak ihracati desteklemek üzere finansman imkanlarinin artirilarak çesitlendirilecegi ifade edildi.

Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, "2024 yilinda ihracatçilarimiza verecegimiz nakdi kredi destegini yüzde 22 artisla 24 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz. Bu hedefi gerçeklestirmemizde uygun maliyetli fonlara erisim büyük önem arz ediyor. 2022 yilindan bu yana Türk bankacilik sektöründe en düsük maliyetle gerçeklesen bu tahvil ihracinin basarisi, Türk Eximbank’in ihracat finansmanindaki öncü rolünü teyit ederken, uluslararasi yatirimcilar nezdinde de ülkemize ve bankamiza duyulan güveni göstermektedir" diye konustu.

Kaynak: İHA