Asirici Aci Biber Tüketimi Bagimliliga Yol Açiyor

Diyetisyen Cemre Balkan, vücuda birçok faydasi bulunan aci biberin asiri tüketilmesinin bagimliliga neden oldugunu, bunun da sagligi olumsuz etkiledigini söyledi.

Asirici Aci Biber Tüketimi Bagimliliga Yol Açiyor
Kökeni Amerika olan aci biber sonrasinda tüm dünyaya yayildi. Türkiye’de de oldukça sik tüketilen aci biberlerden en acisi ise Hatay’da kayit altina alindi. Tüm dünyada yetisen aci biber, iyi bir C vitamini, E ve provitamin A kaynagi olarak dikkat çekerken, ayni zamanda potasyum, fosfor, demir, çinko ve selenyum barindiriyor. Medicana Saglik Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, aci biberin faydalari ve zararlari hakkinda uyarilarda bulundu.

“Aci biber, bilinenin aksine istah azaltiyor"

Aci biberin faydalarindan bahseden Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Cemre Balkan, “Aci biber, içerdigi vitamin ve minerallerle vücudu hastaliklara karsi korur. Içerigindeki kapsaisin bileseni bibere aci tadi verir ve agrilarin hafifletilmesinde etkilidir. Yapilan çalismalarda aci biberi tüketen bireylerde kapsaisin içerigiyle kötü kolesterolde azalma görülmüstür. Ayni zamanda C vitamini, E vitamini ve içerikleriyle antioksidan etki göstererek kalp sagligini korur. Lif içerigiyle hazimsizlik ve kabizliga iyi gelir. Aci biberin istah açici oldugu düsünülse de yapilan çalismalara göre aci biberli ögün tüketenlerin istahinda azalma gözlemlenmis. Ancak hiç aci biber tüketmeyenlere aci biber verildiginde ise çesitli mide ve sindirim problemleri gözlemlenmis. Aci biber vücuttaki enerji harcamasini arttirarak metabolizma hizlandirmaya destek de oluyor" dedi.



“Asiri aci biber tüketimi bagimlilikla sonuçlanabilir”

Biberin fazla tüketilmesinin olumsuz sonuçlara yol açabilecegine dikkat çeken Balkan, “Birçok besinde oldugu gibi aci biberin de fazla tüketiminin zararlari vardir. Hemoroit, ülser, gastrit ve diger mide problemleri olan, mide operasyonu geçirmis bireylerde tüketimi sakincali olabilir. Ayni zamanda asiri tüketim bagimlilikla da sonuçlanabilir. Aci biberin asiri tüketimi eksikliginde yoksunluk, isteksizlik, keyifsizlik gibi belirtilerin oldugu sonucuna varilmistir. Her takviye veya besinde oldugu gibi aci biberin de fazlasinin zarar oldugu unutulmamali. Aci biber esansli takviye veya bir krem kullanacak oldugunuzda mutlaka doktor ya da diyetisyene danisiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA