40 Yas Sonrasi Her Kadin Bu Saglik Rutinlerine Uymali

Özellikle 40 yas sonrasi kadinlarda hem fiziksel hem de hormonal birçok degisiklik yasandigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Erhan Cömert bu anlamda saglik rutinlerinin hayati önem tasidigini söyledi.

40 Yas Sonrasi Her Kadin Bu Saglik Rutinlerine Uymali
Menopoz yasi dünya genelinde 45-55 arasi olarak kabul ediliyor olsa da artik çok erken yaslarda da siklikla menopoz görülebiliyor. Özellikle 40’li yaslardan sonra kadinlarda hem fiziksel hem de hormonal birçok degisiklik yasanirken, bazi saglik sorunlari da ortaya çikabiliyor. Yasam tarzlarinda yapilacak degisimlerin yaninda düzenli kontrollerle menopoz sonrasi süreç saglikli bir sekilde geçirilebiliyor. Medicana Saglik Grubu Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Erhan Cömert, 40 yas sonrasi kadinlarin dikkat etmesi gerekenler hakkinda bilgi verdi.

Bir kadinin menopoza giriyor olmasi, hastaliklarla karsilasacagi anlamina gelmiyor. Her ne kadar menopoz döneminde meydana gelen hormonal degisiklikler fiziksel ya da duygusal farkliliklara sebep olsa da düzenli saglik kontrolleri ve yasam tarzinda yapilacak düzenlemelerle endiseler sona erebiliyor. Medicana International Istanbul Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Erhan Cömert, “Menopozal süreç korkulacak bir dönem degildir. Yasam tarzinda yapilacak degisiklikler ile bu süreç sorunsuz ve konforlu geçirilebilir. Bir kadinin menopoza girmesi hastaliklarin ortaya çikacagi anlamina gelmez. Hormonal degisiklikler kadinlarda hem fiziksel hem de emosyonel farkliliklara neden olabilmektedir. Bu her kadin için geçerli olan bir durum elbette ki degildir. Bu sürecin nasil geçecegi tamamen bilinmemekte ve her kadinin yasadigi durum degiskenlik göstermektedir. Menopozal sürece geçis döneminde adet kanamalari birden kesilebilecegi gibi sürede ve miktarda degisiklikler olarak, bir müddet sonra da kesilebilir. Bu durum normal olabilse de patolojik durumlari dislamak adina mutlaka hekime basvurmak gerekmektedir” dedi.



Smear testleri ve rutin jinekolojik muayenelerinizi yaptirin

Menopoz sürecine yakin kadinlarin bazi bulgularda hekim kontrolünden geçmeleri gerektigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Erhan Cömert, “Adet kanama miktarinda azalma ya da artma, adet disinda ara kanamalar, adet düzensizligi, kasik agrilari, geçmeyen vajinal enfeksiyonlar, iliski sonrasi kanamalar, vajinal bölgede lezyonlar önemli bulgulardir. Bu tür bulgularda mutlaka kadin hastaliklari ve dogum uzmanlarina muayene olunmalidir” seklinde konustu.

40 yas ve sonrasinda jinekolojik hastaliklar basta olmak üzere birçok hastalikta erken taninin önem tasidigina dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Cömert, “Her kadinin rutin jinekolojik muayeneyle birlikte smear taramasi, meme ultrasonu, mamografi, rutin kan tetkikleri, göz muayenesi, kolonoskopi, endoskopi gibi tetkikleri hekimlerinin yönlendirmesiyle düzenli olarak yaptirmasi gereklidir” dedi.



Asiri meyve tüketiminden kaçinin

40 yasindan sonra kadinlarin bazi yasam tarzi degisikliklerine gitmesinin saglik açisindan önemli oldugunun altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Cömert, “Bu süreçte beslenme düzenine dikkat edilmeli. Çünkü metabolizma hizi ilerleyen yasla birlikte yavaslar. Bu da birtakim önlemleri zorunlu hale getirir. Saglikli proteinler, saglikli yaglar, az miktarda karbonhidrat, sebze ve meyve beslenme rutinimize eklemeniz gerekenlerin basinda gelmeli. Asiri meyve tüketiminden kaçinilmali çünkü meyveyle her ne kadar vitamin saglansa da vücut gereksiz seker alabilir. Bunun yaninda kuruyemis tüketiminde de porsiyona dikkat edilmeli çünkü kuruyemisler gereksiz yag alimina neden olabilir. Ayrica bu dönemlerde kalsiyum içerikli besinler tüketilmeli” seklinde konustu.



Yeterli uyku obezite riskini azaltir

Hem fiziksel hem de zihinsel saglik için uykunun önemine deginen Dr. Ögr. Üyesi Cömert, “Vücut uyku sirasinda kendini yenileme egilimindedir. Dogru uyku obezite riskini azaltir, beyin fonksiyonlarini olumlu etkiler, konsantrasyon ve performansi artirir. Uykuyla birlikte düzenli egzersiz yapmaya da dikkat edilmelidir. Yas ilerledikçe vücut daha çok yag depolar, daha fazla kas kütlesi kaybeder ve kemik yogunlugu azalir. Vücutta olusan bu degisiklikler düzenli egzersiz ve sporla dengelenebilir” dedi.



Meme muayenesini ihmal etmeyin

Dr. Ögr. Üyesi Erhan Cömert, 40 yas sonra kadinlarin dikkat etmesi gerekenler hakkinda sözlerine söyle devam etti: “40 yas üstünde menopoz gerçeklesmese bile mutlaka meme ultrasonografi ve mamografi taramalarini yaptirmak gerekmektedir. Her dus alma sirasinda mutlaka meme muayenesi yapilmalidir. Böylece hizli gelisebilecek degisiklikler kolaylikla tespit edilebilir. Bunun yaninda 40 yasindan sonra, kabizlik, hazimsizlik, kilo degisimi ve sürekli yorgunluk, sagliksiz bir bagirsak nedeniyle karsilasilabilecek saglik sorunlarindan bazilaridir. Saglikli bir bagirsak, daha iyi sindirime ve enfeksiyonlardan korunmaya yardimci olur. Ayrica özellikle 40 yasin üzerindeki kadinlar için en ciddi saglik sorunlarindan biri de susuzluktur. Yaslanmaya baslayan vücudun su tutma yetenegi azalir ve daha fazla su kaybeder. Düzenli su içmek vücut isisini düzenler, kaslara kan pompalar, organlarin besinleri rahat emmesine yardimci olur ve vücudu toksinlerden arindirir.”
Kaynak: İHA