Kas Hastasi Ege, Yüzerek Hayata Tutundu

Burdur’da 5 yasindayken kas erimesi hastaligi teshisi konulan Ege Ugurcan Sariyildiz, hastaligini yüzerek yavaslatmayi basardi. Havuza girmekte zorluk yasayan Sariyildiz’in talebiyle yüzme havuzuna engelli asansörü alinarak, engellilerin de rahatlikla havuza girmesi saglandi. Engelli bireylere seslenen Ege, “Hastalikla ve engelle mücadele etmeyi asla birakmayin” dedi.

Kas Hastasi Ege, Yüzerek Hayata Tutundu
5 yasindayken ailesi tarafindan fark edilen Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas erimesi hastaligi sonrasinda 13 yasinda tekerlekli sandalyeyle yasamak zorunda kalan ama hayata küsmeyip mücadeleyi seçen 26 yasindaki Burdurlu Ege Ugurcan Sariyildiz, tanistigi yüzme sporuyla hastaligini yavaslatmayi basardi. Çocukluk yaslarinda evlerinin bahçesine yaptirdiklari havuzda yüzen Ege simdilerde ise Gençlik ve Spor Il Müdürlügü tarafindan yapilan kapali yüzme havuzuna gelerek kaslarini çalistiriyor.

Ege’nin hastalikla mücadelesindeki en büyük destekçisi ise ailesi. Annesi Gülender Sariyildiz ve babasi Orhan Sariyildiz ile düzenli olarak havuza gelen Ege, annesi ile girdigi havuzda hem kaslarini kuvvetlendiriyor hem de kendini daha güvende hissediyor.

Ege ve diger engelliler rahatlikla havuza girip çikabiliyorlar

Havuza girerken yasadigi sikintilar nedeniyle hem sosyal medya üzerinden hem de yazili olarak yaptigi engelli asansörü talebine il yöneticileri de kayitsiz kalmayarak, engelli bireylerin de havuza girebilmeleri için kapali yüzme havuzuna portatif engelli asansörü tedarik etti. Alinan bu engelli asansörü sayesinde Ege ve diger engelli bireyler rahatlikla havuza girip çikabiliyorlar.

"Hastaligimin seyrini bu sekilde yavaslatmis oluyorum"

Kendisi gibi engelli bireyleri spora davet eden Ege Ugurcan Sariyildiz (26), “Halk arasinda kas erimesi hastaligi olarak bilinen bir hastaligim var. Doktorlarimizin ve konusunda uzman kisilerin tavsiyesi üzerine haftada 2 gün yüzme aktivitesi yapmam önerilmisti. Bunun akabinde önce evimizde bulunan havuzda daha sonra 2019 yilindan itibaren faaliyette olan Gençlik ve Spor Bakanligi’na ait kapali yüzme havuzuna gelip yüzmeye basladim. Ama havuza girip çikma konusunda zorluk yasiyordum, ailem de zorlaniyordu. Valimiz basta olmak üzere yöneticilerimize engelli havuz asansörü yapilmasi konusunda talepte bulunmustum. Yöneticilerimiz de sag olsunlar bu talebimi yerine getirdiler. Su an engelli asansörü olmasi sebebiyle havuza girip çikmam oldukça kolaylasti. Ben spor aktivitelerimi kolaylikla yapiyorum ve hastaligimin seyrini bu sekilde yavaslatmis oluyorum. Benim durumumda olan engelli bireylerimize de pes etmemelerini, hastaliklarini kafaya takmamalarini, onunla mücadele edip onunla birlikte yasamayi ögrenmelerini, yüzme aktivitesi yapmalarini tavsiye ediyorum” dedi.



"Kendi rahatsizligini bilerek hayata tutundu"

Oglunun hastaligi ile mücadelesinde sürekli yaninda olduklarini, tavsiye üzerine basladiklari yüzme sporu sayesinde oglunun hastaliginin neredeyse durma seviyesine geldigini dile getiren baba Orhan Sariyildiz ise, “Oglum saglikli bir sekilde dünyaya geldikten sonra 4-5 yaslarindayken annesi oturup kalkmada zorluk yasadigini hissetti. Gerekli testleri yaptirdigimizda Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastaligi yani halk arasinda bilinen adiyla kas erimesi hastaligi teshisi konuldu. O süreç içerisinde gerekli tahliller, tetkikler yapildi ve ilaç tedavisine baslandi. Oglum da kendi rahatsizligini kabul etti. Yani kendi rahatsizligini bilerek hayata tutundu. Basarili bir ögrencilik ve gençlik yillari geçirerek hayatini devam ettiriyor. Toplumdan hiçbir zaman soyutlanmadi, toplum da bize sahip çikti. Toplumda bulunan engelli bireylerimizin kendilerini rahatlikla ifade edebilmeleri, haklarini aramalari gerekiyor. Sag olsun oglum Burdur’da bulunan bütün engelliler için kendi çabasini gösterdi. Yetkililerimiz de buna ön ayak olarak Burdur’a çok güzel bir engelli havuz asansörü kazandirdi. Ben bunun adina çok mutluyum. Insallah diger engelli bireyler de gelirler ve asansörü kullanirlar. Belki normal bir insan için bahsettigimiz sey çok basit gelebilir. Ama engellinin havuza girip çikmasinda büyük riskler olusabiliyor. Bu biz nasil ayagimizla rahat havuza girebiliyorsak onlarin da eli ayagi oluyor. Bu olayda emegi geçen bütün yetkililerden Allah razi olsun” ifadelerine yer verdi.

"Yüzme sporu bu tür rahatsizliklarda uzmanlarin özellikle tavsiye etigi bir spor"

Ege’nin yüzme sporuyla tanismasina da deginen baba Orhan Sariyildiz, “Biz yüzme sporu ile doktorlarin tavsiyesi üzerine 2008-2009 yillarinda tanistik. Tabi o siralarda Burdur’da yüzme havuzu yoktu. Bahçeli bir evimiz vardi. Oraya küçük bir havuz yaptik onu kullanmaya basladik. Daha sonra hem üniversitemizde hem de Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’ne ait bu havuz yapilinca buralari kullanmaya basladik. Ama havuza girip çikma konusunda zorluk yasiyorduk. Yüzme sporu bu tür rahatsizliklarda uzmanlarin özellikle tavsiye etigi bir spor. Çünkü suyun içinde vücudun bütün organlarini hareket ettirme sansimiz oluyor. Bu sebeple kendisi de istiyor, biz de severek geliyoruz. Böylelikle hem hastaligini geçistiriyoruz hem de kendisi için bir sosyal aktivite oluyor. Böyle aktiviteler ile ugrasmak insanlar için güzel bir sey. Bu nedenle ben oglumu kutluyorum ve diger engelli bireyler ve ailelerine de böyle aktiviteler yapmalarini tavsiye ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA