Findik Fiyatindaki Dalgalanmadan Üretici De Tüccar Da Memnun Degil

Giresun’da serbest piyasada 120 liranin üzerine çikan findik fiyati yeniden düsüse geçerek 117 TL’ye geriledi. Findik fiyatinin bu sezon yerinde durmadigina dikkat çekilerek alicinin da, saticinin da bu durumdan memnun olmadigi belirtildi.

Findik Fiyatindaki Dalgalanmadan Üretici De Tüccar Da Memnun Degil
Giresun’da findik üreticisinin 130 ila 150 lira araligindaki fiyat beklentisinin bu sezon gerçeklesmedigini kaydeden findik tüccari Ahmet Ergün, “Findik fiyati bu sezon çok inisli çikisli bir fiyat dalgalanmasi yasadi. Geçen hafta rekor diyecegimiz bir fiyatla 120 liranin üzerine yükselen findik, bu haftaya düsüsle baslayarak 117 liraya geriledi. Suanda da randimanina göre 117 ila 118 lira arasinda degisiyor. Üreticinin beklentisi ise 130 ila 150 lira arasindaydi ancak bu fiyat hiç gerçeklesmedi. Sadece 130 liraya biraz yaklasti diyebiliriz. Dolayisiyla bu sezon üretici de findik alicilari da bu fiyat dalgalanmasindan memnun degil. Bundan sonra biraz daha fiyatlarin yükselme umudu var fakat üreticinin elinde yüzde 10 civarinda bir findik kaldi. Onlar da ihtiyaci olmayan üreticiler diye düsünüyorum. Her ne kadar fiyatlarin geçen yillara göre yüksek oldugunu görsek de döviz kuruna göre degerlendirdigimizde hak ettigi bir fiyat olmadigini söyleyebiliriz” dedi.



Yeni sezon rekolte için 3 haftaya tahminler yapilmaya baslanir

Yeni sezonda rekoltenin önümüzdeki haftalarda karanfil durumlarina göre tahmin edilebilecegini de kaydeden Ergün, “Simdiye kadar findik için olumlu bir hava oldugunu söyleyemeyiz. Ancak bu günlerde biraz havalar sogumaya basladi bu da findik için biraz iyi demektir. Iki,üç hafta içerisinde findikta karanfil açmaya baslayacaktir o zaman yeni sezon rekoltesiyle ilgili bir tahmin söylemek mümkün olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA