Türkiye'nin En Uzun Sahilinde Kiyi Erozyonu Olustu

HATAY – Hatay’in Akdeniz kiyilarinda son aylarda yasanan kuvvetli dalgalar, Samandag ilçesindeki 14 kilometrelik kumsalda kiyi erozyonu olusturdu.

Türkiye'nin En Uzun Sahilinde Kiyi Erozyonu Olustu
Hatay’da sicak geçen yaz mevsiminin ardindan Kasim ayi itibariyla kuvvetli yagis ve firtina etkili olmustu. Firtinayla birlikte Iskenderun ve Samandag ilçelerinde kiyi ile deniz birlesmisti. Samandag’da bölgede firtinayla birlikte sahili kaplayan su da zamanla çekilmisti. Suyun çekilmesiyle birlikte kuvvetli firtinanin etkisiyle 14 kilometrelik Türkiye’nin en uzun sahilinde kiyi erozyonu olustu. Kiyi erozyonuyla birlikte denizin Asi Nehri’yle birlestigi noktanin daha da geriledigi ve karanin denize yaklastigi görüldü.

Samandag Çevre Koruma ve Turizm Dernegi Baskani Misel Atik, "Asi Nehri Lübnan’da dogup bizim Türkiye sinirlarinda, Samandag ilçemizde deniz ile bulusuyor. Yazin Asi Nehri’nin sulari kuraklik nedeniyle sulama amaçli kesildigi için kuraklik nedeniyle denize çok ufak bir su olarak akiyor. Deniz dalgalari da bati rüzgarlarinin etkisiyle kumu yigdikça yigiyor. Asi Nehri’nin denize döküldügü agzi kapatiyor, orasi bir tümseklik oluyor. Bir de su andaki durumun nedeni olarak sunu da görüyorum, doganin akisina, terazisine ikide bir müdahale edilmesinin getirdigi bir sonuç var. Asi Nehri’nin denize döküldügü nokta, su anda bulundugu noktadan yaklasik 150 metrelik bir kum erozyonu var. Bu kum erozyonu önemli, doganin dengesiyle oynuyorsunuz. Doganin dili ancak bu sekilde yanit vererek oluyor. Ne yazik ki simdi biraz önce bahsettigim yazin dalgalarin getirdigi kumlar bu tamamen ciliz akan suyun önünü kapatiyor. Simdi de kis sezonunda sular akmaya basladi" dedi.

Kaynak: İHA