MIT Tarafindan Çökertilen DEAS Hücresinin Saldiri Için Kesif Görüntüleri Ortaya Çikti

Türkiye’deki kilise ve sinagoglara saldiri hazirligindayken MIT ve emniyet ekiplerince düzenlenen operasyonla çökertilen DEAS’li teröristlere ait kesif görüntüleri ortaya çikti.

Alinan bilgilere göre, Milli Istihbarat Teskilati Baskanligi (MIT) ve Emniyet Genel Müdürlügü ekipleri, yilbasi öncesi Türkiye’deki kilise ve sinagoglara yönelik saldiri hazirliginda olduklari tespit edilen DEAS’in eylem hücresi çökertilmis, Istanbul, Ankara, Balikesir, Bolu, Düzce, Kirsehir, Konya, Sakarya ve Samsun’da es zamanli operasyon düzenlenmisti. Operasyonda 39 adrese es zamanli yapilan baskinda Irak, Suriye ve Fas uyruklu 32 süpheli yakalanmisti.

Sansasyonel eylem hazirligi sirasinda güvenlik ve istihbarat birimlerince çökertilen hücredeki DEAS üyelerinin TEM Subedeki sorgusu tamamlandi. Aralarinda hücrenin kilit isimleri arasinda gösterilen “Abu Yakin El- Iraki” kod adli Micbel El-Suveyhi, “Ebu Leys” kod adli Mohammed Hilaf Ibrahim Ibrahim ve “Abdullah El Cumeyli” kod adli Iyheb El-Ani’nin de bulundugu 26 süpheli Çaglayan’daki Istanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Terör süphelilerin kesif ve gözetleme yaptiklari anlar güvenlik kameralarina yansidi

Söz konusu hücre üyeleri ile birlikte diger DEAS üyelerinin, Selman-i Farisi Taburu adli Türkiye’deki yapida faaliyet gösterdigi tespit edildi. Ayrica Türkiye’deki kilise ve sinagoglara saldiri hazirliginda olan DEAS süphelerinin kesif ve gözetleme görüntüleri ortaya çikti. Terör örgütü içindeki yapida sözde “istihbarat sorumlusu” olarak faaliyet gösteren Abu Yakin El Iraki kod adli Micbel El-Suveyhi ve Ebu Leys kod adli Mohammed Hilaf Ibrahim Ibrahim’in ülkedeki sinagog ve kiliselere, Abdullah El Cumeyli kod adli Iyheb Elani’nin ise Irak‘in Ankara Büyükelçiligi’ne yönelik sansasyonel eylem hazirliginda olduklari tespit edildi. Düzenlenen zincirleme operasyonla çökertilen hücre üyelerine ait çok sayida dijital materyale el konulurken, kesif ve gözetlemeye ait güvenlik kameralari dikkat çekici bulundu. Saldiri talimatinin örgütün hangi kolundan geldigi arastirilirken, sorguda çözülen hücredeki kilit isimlerden Micbel El-Suveyhi, Mohammed Hilaf Ibrahim Ibrahim ve Iyheb Elani’nin ilk ifadelerinde, DEAS’a katilim süreçleri, Suriye ve Türkiye’de örgüt içindeki faaliyetleri ve ülkede DEAS baglantili kisiler hakkinda ayrintili bilgiler paylastiklari ögrenildi. Çapraz sorguda çözüldükleri anlasilan hücre üyeleri ile ilgili görüntülerin, tasarlanan eylemin öncesindeki kesif görüntüleri oldugu aktarildi.

Diger yandan adliyeye sevk edilen örgüt üyelerinin 25’i çikarildiklari mahkemece tutuklandi. Bir süpheli için “ev hapsi” uygulanirken, 4 DEAS zanlisi hakkinda adli kontrol sarti uygulandi. Operasyonda yakalanan 2 süphelinin ise sinir disi edilmek üzere Il Göç Idaresine sevk edildigi aktarildi.
Kaynak: İHA