Mamografi Taramasi Hayat Kurtariyor

Onkolog Doç. Dr. Ahmet Özveren, kadinlarin düzenli olarak tarama amaçli mamografi yaptirmasinin meme kanserine bagli ölümleri önemli ölçüde azalttigini, bu tespitin 36 binden fazla meme kanseri hastasini kapsayan bir arastirma sonucunda ortaya çikarildigini söyledi. Özveren, bu çalismayla tarama mamogramlarina katilan kadinlarin hayatta kalma oraninin yüzde 80’in üzerinde oldugunun belirlendigini aktardi.

Mamografi Taramasi Hayat Kurtariyor
Acibadem Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmani Doç. Dr. Ahmet Özveren, her 8 kadindan birinde görülen meme kanserinin erken tanisinda önemli bir tetkik olan mamografinin “hayat kurtarici” oldugunu ifade etti.

Doç. Dr. Özveren bu gerçegin Kuzey Amerika Radyoloji Dernegi’nin (RSNA) 2023 yillik toplantisinda sunulan genis kapsamli bir arastirmayla bir kez daha gündeme getirildigini belirtti.

Özveren, bu arastirmayi yapan hekimlerin, tek bir mamografiyi bile kaçirmanin kesin etkisini belirlemeye çalistiklarini söyledi.

Bu arastirmanin sonuçlari ile ilgili bilgi verip Türk kadinlarina uyarida bulunan Özveren, “Arastirmacilar, 1992’den 2016’ya kadar Isveç’teki onkoloji merkezlerinden kadinlarin tarama geçmisini elde etti. Çalismaya toplam 36 bin 79 meme kanseri hastasi dahil edildi. Isveç ölüm nedenleri kaydi verilerini kullanan arastirmacilar, çalismaya dahil edilen hastalar arasinda 4 bin 564 meme kanseri ölümünü tespit etti. Davet edilen tüm tarama mamogramlarina katilan kadinlarin hayatta kalma orani yüzde 80’in üzerinde bulundu. Herhangi bir taramaya katilmayan kadinlarin hayatta kalma oraninin yüzde 59,1 ila yüzde 77,6 arasinda degistigi belirlendi. Bes tarama mamografisinin tamamina katilan kadinlarin, herhangi bir tarama mamografisine katilmayan kadinlara kiyasla meme kanserinden ölme riskinde yüzde 72’lik bir azalma oldugu görüldü” ifadelerini kullandi.

“Bu veriler mamografi taramalarinin hayati önemini ortaya koyuyor”

“Hastanin kendi kisisel faktörlerine göre katilmayi tercih ettigi durumlarda tarama yapilmasinda bile meme kanserinden ölüm riskinde yüzde 66 gibi oldukça önemli bir azalma oluyor” diyen Özveren, “Kuzey Amerika Radyoloji Dernegi’nin (RSNA) yillik toplantisinda sunulan bu arastirmaya göre, kadinlar düzenli olarak tarama mamogramlarina katildiginda meme kanseri ölümleri önemli ölçüde azaliyor. Amerikan Kanser Dernegi’ne göre 45-54 yas arasi kadinlarin her yil mamografi çektirmesi gerekiyor. 55 yas ve üzeri kadinlarin iki yilda bir mamografiye geçebilecekleri veya yillik mamografiye devam edebilecekleri belirtiliyor. Planlanmis tek bir mamogramin atlanmasinin, daha ileri düzeyde meme kanseri tanisiyla sonuçlanabilecegi uyarisi yapilirken, bunun hastanin hayatta kalma sansini önemli ölçüde etkileyebilecegi kaydediliyor. Bu veriler mamografi taramalarinin hayati önemini ortaya koyuyor” dedi.

Kaynak: İHA