AKTOB Baskani Kavaloglu Açiklamasi'kasim 2023 Verilerine Göre Ise Paket Turlar Avrupa'da Yüzde 13,6 Oraninda Artti'

Business Travel News Europe’a göre, otel analisti STR’nin sagladigi veriler, dünya genelindeki otellerin ortalama günlük fiyatlarinin (ADR) Temmuz ayinda 2022’nin ayni ayina kiyasla yüzde 6,3 arttigini ve Avrupa’nin yüzde 13,4 ile en büyük siçramayi kaydettigini gösterdi. Akdeniz Turistik Otelciler ve Isletmeciler Berligi (AKTOB) Baskani Kaan Kavaloglu dünya genelinde otel fiyatlarindaki artisi degerlendirdi.

"Türkiye ekonomisinde alinan enflasyon önlemleri ile maliyet artislarinin da dengelenmesini bekliyoruz"

Küresel bir pandemiden, Rusya ve Ukrayna arasinda gelisen çatisma ve sonucunda Rusya enerjisine alternatif bulma zorunlulugu gibi sira disi tarihi gelismelerin, tüm dünyada ekonomik dengeleri degistirdigini hatirlatan AKTOB Baskani Kavaloglu, bu keskin degisimlerin ülke ekonomilerine olan etkisinin enflasyon, duraklama sektöre de ulasim, konaklama gibi pek çok seyahat kalemine artis olarak yansidigini kaydetti.

Ancak dünya genelinde Almanya, Çin gibi üretim imalat odakli ekonomilerin pandemi öncesi toparlanmayi henüz yakalayamamis olmasina ragmen, hizmet, servis odakli ekonomiler olan Fransa, Ispanya gibi pandemi öncesi ekonomik seyiri yakaladigina dikkat çeken Kavaloglu, "IMF verilerine göre, 2023 yilinda Avrupa’da otel fiyatlari ortalama yüzde 10 artis göstermistir. Kasim 2023 verilerine göre ise paket turlar Avrupa’da yüzde 13,6 oraninda artis kaydetmistir. Özellikle konaklama sektöründe yükselen isgücü, enerji maliyetleri Avrupa’da ortalama enflasyon oraninin üzerinde seyretmektedir. 2024 yilinda genel olarak daha stabil bir seyire girmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisinde de turizmin ekonomiye çarpan etkisi görülmekle beraber geçtigimiz yil yasadigimiz büyük felaketin ekonomimize olan etkisi turizm kazanimlarini yeteri kadar yansitmamistir. Türkiye ekonomisinde alinan enflasyon önlemleri ile maliyet artislarinin da dengelenmesini bekliyoruz. Bu oranda da tatil fiyatlari paralel seyir izleyecektir” dedi.

Eurostat’a göre, enerji fiyatlari son yillarda en büyük dalgalanmalara sahne oldugunu, COVID-19 salgininin baslamasiyla birlikte enerji fiyatlari düsüse geçtigini söyleyen Kavaloglu ancak dünyanin 2022’de Rus gazina alternatif bulmak için çabalarken büyük ölçüde yükseldigini, enerji fiyatlarindaki degisimlerin yaninda sönük kalsa da, konaklama hizmetleri, gida ve konut da enflasyondan benzer sekilde etkilendigini kaydetti.

STR verileri ayrica Avrupa’da ADR’nin Temmuz ayinda Temmuz 2019’a kiyasla yüzde 47 arttigini ve bu artisin Italya’da yüzde 51, Birlesik Krallik’ta yüzde 31, Ispanya’da yüzde 30 ve Almanya’da yüzde 18 oldugunu söyleyen Kavaloglu söyle devam etti: "Avrupa’da yildan yila artislar daha az olsa da, Birlesik Krallik ve Ispanya Temmuz ayinda yüzde alti artis bildirirken, Almanya’da yüzde üç artis kaydedildi. Yetkililer ayrica dünya genelinde otel doluluklarinin 2019 seviyelerinin yüzde 2-3 altinda seyrettigini açikladi.

STR verilerine göre Asya-Pasifik bölgesi, Temmuz ayinda yüzde 36’lik bir artisla kullanilabilir oda basina gelirde (RevPAR) yillik bazda en yüksek büyümeyi kaydeden bölge oldu. Amerika kitasi ise geçen ay yillik bazda yüzde bir artisla en yavas RevPAR büyümesini kaydetti.

Seyahat yönetim sirketi CWT gelecek yil “daha ilimli” fiyat artislari öngördü. Geçtigimiz ay Key Data, Amerika Birlesik Devletleri’ndeki kisa vadeli kiralama pazarinin 2023’ün ilk alti ayinda keskin bir düsüs gösterdigini açikladi.

RevPAR, Ortalama Günlük Fiyatlardaki (ADR’ler) hafif bir artisi dengeleyen doluluktaki artis nedeniyle Avrupa ve dünya genelinde Haziran ayi boyunca yüzde 5,7 artarak 49 dolara yükseldi."
Kaynak: İHA