Kuru Meyve Ihracatçilarinin 2024 Hedefi 1 Milyar 800 Milyon Dolar

Ege Ihracatçi Birlikleri, kuru meyve ihracatinda 2023 yili degerlendirmesi ve 2024 yili planlamasi konularini içeren toplanti düzenledi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Ali Isik, hedeflerinin 2024 yilinda kuru meyve ihracatini 1 milyar 800 milyon dolara çikarmak oldugunu aktardi.

Kuru Meyve Ihracatçilarinin 2024 Hedefi 1 Milyar 800 Milyon Dolar
Ege Ihracatçi Birlikleri, 2023 yilinda yapilan ihracatlarinin degerlendirdigi basin toplantisi düzenledi.

Toplantida 2024 hedeflerine de deginen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Ali Isik, sektörün ihracatinin miktar bazinda yüzde 3 düsüsle 497 bin 637 tondan 482 bin 744 tona geriledigini, buna ragmen elde edilen gelirin yüzde 3 artisla 1 milyar 567 milyon 811 bin dolardan 1 milyar 609 milyon 467 bin dolara yükseldigini bildirdi.

Isik, “Mahsulde 2023’te yüzde 25-30 rekolte noksanligi oldu. Üzüm, kayisi ve incirde de aynisini yasadik. Bu ürünlerin yüzde 70-75’i ihracata gidiyor. Biz miktarda kaybettigimizi degerde kazanarak yine 1 milyar 610 milyon dolarlik hedef rakami yakaladik. Incir, kayisi ve üzümü dünyada lider haline getirdik. Bu sadece sektörümüzün degil ulusumuzun da bir basarisi" dedi.

2022’den gelen mahsulün sektöre can damari oldugunu aktaran Isik, “Bu, ihracatimizi geri çekmedi. TMO bu ürünü biriktirmeseydi, dogru satin alim yapmasaydi bu süreci yönetemezdik, pazari baskalarina kaptirirdik. Geçen sene 1,5 dolar olan üzüm su anda 2,5 dolar, incir 8-10 dolarlara çikiyor, kayisi 7-8 dolarlara çikti. Tarihin en yüksek rakamlari yakalandi” diye konustu.



En fazla ihracat Almanya’ya

Mehmet Ali Isik, ayni zamanda sektörün en fazla ihracati Almanya, Ingiltere, ABD, Fransa ve Italya’ya yaptigini, gelecek dönemde AB ülkelerinin toplam ihracat içindeki payini azaltarak farkli pazarlarda büyümeyi hedeflediklerini belirtti.

Toplantida söz alan Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi ise ABD ve Çin pazarlarinda yürütülen ihracat programlarina dair bilgiler aktardi.

Kredi faizlerinde ihracatçiyi koruyan bir sistemle devam edildigini söyleyen Eskinazi, “Faizi artirmayabilirlerdi, bir emniyet tedbiri olarak artirdilar. Enflasyonu kontrol altina alabilme, iç piyasayi biraz daha daraltabilmek için yapildi. Enflasyon bundan sonra artik kontrol altina girer diye düsünüyorum. Haziran ayina kadar dayanacagiz” Ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA