Yariyil Tatilinde Beklenen Rezervasyonlarin Gelmemesi Turizmcilerin Umudunu Yeni Sezona Birakti

Türkiye’nin ve dünyanin en gözde turizm kentlerinden olan Mugla’nin Marmaris ilçesindeki yaz, kis açik olan oteller 15 günlük ara tatil dönemindeki rezervasyonlarin yeterli seviyede olmadigini belirterek kis turizmi için farkli etkinliklerin yapilmasi gerektigini belirttiler.

Yariyil Tatilinde Beklenen Rezervasyonlarin Gelmemesi Turizmcilerin Umudunu Yeni Sezona Birakti


Tüm ülkede okullarin 2023-2024 egitim ögretim yilinda ara tatile girmesi ile birlikte, tatili degerlendirmek isteyen vatandaslar da kis sezonu olmasina ragmen turistik ilçelere ragbet ediyor. Ara tatil döneminde otellerde hareketlilik beklenirken birkaç otelin açik oldugu Marmaris’te de turizmciler sömestr tatilinin çok hafif bir hareketlilik getirdigini ancak yeterli olmadigini dile getirdi. Marmaris Siteler Mahallesi’nde 12 ay açik ve termal havuzu olan bir otelin Genel Müdürü Cihan Baykara; "Eskiden Marmaris’te sezon Ekim sonu en geç Kasim’in ilk haftasinda bitiyordu. Dalaman Havaalani’ndaki yabanci uçaklar yaklasik Kasim’in 20’sine kadar devam etti. Kasimin 20’si sonrasi süreçte de biz kendi adimiza en azindan yilbasinda yaptigimiz programla beraber Kasim ve Aralik aylarinda yüksek sezon kadar dolu olmasa da termal turizmle bir kis turizmi yapabilir hale geldik. Yeni turizm sezonu önümüzdeki yil 13 Mart’ta açilacak. Geçen yil 18 Mart’ta açilmisti. Dolayisiyla 9 aylik tabana yayilmis noktadayiz. Insallah bunu, bundan sonraki süreçlerde daha da tabana yayarak 10 ay ve üzerine çikarma gibi bir hedefimiz var. Bunu sadece Marmaris olarak degerlendirmemek lazim. Tabi Marmaris, Antalya gibi bölgelerde yani kisin turizme tesislerin açik oldugu tüm bölgeleri degerlendirmek lazim" dedi.



"Sadece yaz tatili için degil ara tatil için de tercih edilen bir kent olmaliyiz"

Marmaris’in kis aylarinda da tercih edilmeye baslandigini vurgulayan Baykara; "Özellikle iklim degisiklikleri yani kayak merkezlerinde son 2-3 yildir karin çok geç yagmasi ile birlikte özellikle sömestr döneminde bu bölgelerde ek rezervasyon artislari var. Su anda biz önümüzdeki hafta itibariyle ara tatilin ilk haftasi itibariyle 400’e yakin misafir agirlayacagiz. Ara tatil sonuna kadar. Bunu geçen yillara göre degerlendirdigimiz de her yil artarak giden bir misafir sayisina ve oda doluluguna ulasmis noktadayiz" seklinde konustu.



"Yeni sezonda ciddi bir artis olacak"

Önümüzde turizm sezonunda Türkiye’ye gelen yolcu sayisinda yüzde 15’e yakin bir artis beklediklerini ifade eden Turizmci Cihan Baykara, yaklasan yaz sezonu için degerlendirmelerde bulunarak "Bu sene Ingiltere’den Dalaman Havaalani’na gelen turist sayisinda yaklasik yüzde 14 ila 16 arasinda bir artis söz konusu. Geçen yil bugüne göre göre degerlendirdigimizde de otellerimizde gelen rezervasyonlarda da yaklasik bu seviye ve bu seviyenin üstünde artis var. Insallah ekstrem bir durumla karsi karsiya kalmaz isek diger pazarlarda ayni sekilde rezervasyon hem uçus artisi hem de yüzde 10-15 seviyesinde bir artis planlamasi yapildigini ön görüyoruz. Iç pazardaki daha önce almis oldugumuz misafiri de alabilirsek, 2023 yilina istinaden 2024 sezonunda hem Marmaris’e hem de Türkiye’ye gelen yolcu sayisinda yaklasik yüzde 15 gibi bir artis olabilir. Suanda erken rezervasyon süreci devam ediyor" dedi.



Tatil öncesinde erken rezervasyonun çok önemli oldugunu sözlerine ekleyen Baykara; "Erken rezervasyon hem indirim orani açisindan hem de taksitlendirme açisindan çok ciddi bir avantaj sagliyor. Misafirlerimiz ne kadar erken rezervasyon yaptirirsa hem ucuz ödüyor hem de taksitlendirme sayisi daha fazla oluyor" diyerek herkesin erken rezervasyon firsatlarindan yararlanmasi çagrisinda bulundu.

"Sömestrde hareket yok umutlarimiz yeni sezonda"

12 ay açik bes yildizli bir otelin isletmecisi turizmci Ümit Kizil ise Marmaris’in her yönüyle yeni sezona hazir oldugunu belirterek, sömestr tatilinde çok hareketlilik olmadigini söyledi.

Kizil, yerli misafirlerin genelde Akdeniz bölgesini tercih ettiklerini ifade ederek "Akdeniz daha fazla ragbet görüyor diye düsünüyorum Marmaris biraz daha bu konuda geride kaldi gibi görünüyor. Esasinda her seyiyle hazir tabii ki tesislerimiz. Çok fazla açik bir tesisimiz yok belki ama yani bir hareketlilik olursa tüm tesislerimiz de açacaktir mutlaka. Ama Antalya bölgesi o yönden biraz daha sansli" dedi.



"Marmaris’te kültür turizmleri ve kongre turizmleri yapilmali"

Turizmci Ümit Kizil turizm sürecinin uzamasi adina yerel yönetimlerin ve turizm otoritelerinin tanitimlara biraz daha agirlik vermesi gerektigini belirterek "Marmaris’te tabii ki yapilmasi gereken çok sey var. Belki kültür turizmi olacak, festivaller gibi kongre turizmi gibi bir seyler olmasi gerekiyor ki Marmaris’i biraz daha hareketlendirmek adina. Su an için aktif degil ama aktif olursa tabii ki mutlaka etki edecektir. Çünkü günes var, çok güzel bir hava var. 22 derece hava var. Yani tatil için çok müsait. Sahiller çok güzel. Havanin güzelliginden dolayi denize bile girebilecek bir yer olusuyor. Tabii ki bunun için biraz daha yurt içindeki tanitimlarda biraz daha aktif olmak gerekiyor diye düsünüyorum" dedi.

Kaynak: İHA