E-Ticaret Ithalat Islemlerinde Yeni Dönem Açiklamasi 'Sorter' Sistemi Ay Sonunda Yürürlükte

Türkiye’nin önde gelen gümrük müsavirligi sirketlerinden olan Asset Gümrük Müsavirligi’nin Genel Müdürü Gökhan Kosovali, e-ihracatin mevcut yüzde 1 buçukluk payini artirma hedefine vurgu yaparak, "2028’e kadar genel ihracat içinde e-ihracatin payini ülke olarak yüzde 8’e çikarmayi hedefliyoruz" dedi.

E-Ticaret Ithalat Islemlerinde Yeni Dönem Açiklamasi 'Sorter' Sistemi Ay Sonunda Yürürlükte
E-ihracatin gelecegi ve uluslararasi ticaretteki yeni yaklasimlarla ilgili önemli açiklamalarda bulunan Kosovali, Türkiye’nin genel ihracatinda, e-ihracatin mevcut yüzde 1 buçukluk payini artirma hedefine vurgu yaparak, 2028’e kadar genel ihracat içinde e-ihracatin payini yüzde 8’e çikarmayi hedeflediklerini söyledi.

Kosovali, bu durumun Türkiye’nin küresel ticaret sahnesinde daha etkin bir rol oynamasini saglayacak önemli bir adim oldugunu belirtti.

Ayrica Kosovali, Yeni Zelanda’nin Yetkilendirilmis Yükümlü Sistem’ini (SES) e-ticarete uyarlamasinin yenilikçi adimlara örnek oldugunu belirtti.

Hindistan, Hollanda, Isveç ve Romanya gibi ülkelerin de YYS sistemini e-ticarete entegre etme çalismalarina baslamis olmalari, uluslararasi ticarette standartlarin olusturulmasi adina önemli bir dönemeç olarak öne çikiyor.

“Gümrük islemlerinde karmasikligin azaltmasi hedeflenmektedir”

Avrupa Birligi’nin e-ticaretin basitlestirilmesine yönelik yeni yönetmelik çalismalarina da deginen Kosovali, "2028’de yürürlüge girecek olan ’Bucket Tariff System’ ile gümrük islemlerinde karmasikligin azaltmasi hedeflenmektedir. Bu, düzenleme e-ticaret sirketleri için büyük bir kolaylik saglayacaktir. Halihazirda yüzde sifir gümrük vergisi oranina sahip esyalar, sifir vergi oranindan yararlanmaya devam edecek. Oyuncaklar, oyunlar, ev esyalari gibi ürünler yüzde 5 vergi oranina tabi olacak. Ipek ürünleri, halilar, cam esyalar yüzde 8 vergi oraniyla degerlendirilecek. Çatal, biçak takimi, elektrikli makineler, giysiler yüzde 12 vergi oranina tabi olacak. Yiyecek, içecek, tütün, ayakkabi gibi ürünler yüzde 17 vergi oraniyla vergilendirilecek” dedi.



‘Sorter’ sisteminin önemli bir dönemeç

Son olarak Kosovali, 31 Ocak 2024 tarihinde yürürlüge girecek olan e ticaret çerçevesinde yapilacak olan ithalatta ‘Sorter’ sisteminin önemli bir dönemeç olduguna dikkat çekti. Uygulama çerçevesinde yurtdisindan gelen esyalarin gümrüklü sahaya alinmasi asamasinda barkodlanarak tasnif edilmesi ile e-ticarette gümrük islemlerinde daha düzenli ve saglikli bir süreç elde edilecegini belirten Kosovali, sistemin gerekliliklerini yerine getirmeyen gümrüklü depolardan e ticaret çerçevesinde ithalat islemlerinin belirtilen tarihten itibaren yapilamayacagini ve bu durumun, e-ticaret ithalat islemlerinde hissedilir bir yavaslamaya sebep olabilecegini ifade etti.

Kaynak: İHA