Samsun'da Grip Vakalari Artti, Yetkililer Uyardi Açiklamasi 'Çevrenize Yaymayin'

Samsun’da grip vakalarinda, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 13’lük bir artis oldugunu söyleyen Il Saglik Müdürlügü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Baskani Uzm. Dr. Ugur Sezgin, "Basit tedbirle asabilecegimiz bir hastaligi kontrol altinda tutmali ve çevremize yaymamaliyiz" dedi.

Samsun'da Grip Vakalari Artti, Yetkililer Uyardi Açiklamasi 'Çevrenize Yaymayin'
Virüs kaynakli üst solunum yolu enfeksiyonlarda bir artis oldugunu açiklayan Uzm. Dr. Ugur Sezgin, "Bu artis sehrimize özel degil, mevsim itibariyle ülkemizde dünyada da görülen bir artistir. Bu anlamda 2023 yili Ocak ayi ilk 15 gün verileriyle 2024 yilinin ayni dönem verileri kiyaslandiginda, solunum yolu enfeksiyonu kaynakli acil servis basvurularinda yaklasik yüzde 13’lük bir artis oldugunu görüyoruz. Bu mevsim sartlari nedeniyle beklenen bir sonuç oldugu için bu tabloda endise edilecek bir durum olmadigini rahatlikla söyleyebilirim" diye konustu.



"Basit tedbirle asabilecegimiz bir hastaligi kontrol altinda tutmali ve çevremize yaymamaliyiz"

En sik grip vakalarinin görüldügünü belirten Sezgin, "Basvuru içeriklerine baktigimizda en sik grip yani influenza vakalarinin oldugunu görüyoruz. Bu kismi artisin yatak doluluk oranlarimizi etkileyen bir tablo olusturmadigini da ifade etmek istiyorum. Ocak ayi itibariyla il genelinde hastanelerde servis yatagi doluluk oranimiz ortalama yüzde 70 oraninda. Yogun bakim oranlarimiz da buna yakin bir seyir içinde. Ancak bu tablo hiçbirimizi rahatlatmamali. Kovid günlerinde toplum olarak bu rahatligin bedelini aci sekilde ödedigimizi, pek çok sikinti yasadigimizi unutmamaliyiz. Basit tedbirle asabilecegimiz bir hastaligi kontrol altinda tutmali ve çevremize yaymamaliyiz" seklinde konustu.



Alinmasi gereken önlemler

Gripten korunmak için alinmasi gereken önlemler hakkinda bilgi veren Sezgin, sunlari söyledi:

"Öncelikle enfeksiyon tasiyan veya belirtisi olan bir kisi ile ayni ortamdaysak kendimizi riskten korumaliyiz. Bizde enfeksiyon varsa baskalariyla ayni ortamda maske takmaliyiz. Eger soguk alginligi nezle kaynakli sikayetlerle karsilasmissak ve sikayetler uzun süre devam ediyorsa aile hekimimize basvurmayi ihmal etmemeliyiz. Ayrica kronik hastaligi olanlar, hamileler, 65 yas üstü büyüklerimiz ve 2 yasinin altindaki yavrularimizi korumak için büyük özen göstermeli, onlarin hastaliktan güçlü bir sekilde etkilenecegini unutmayarak, gerekli durumlarda gecikmeden saglik tesislerimize basvurularini saglamaliyiz. Hijyen, bol sivi tüketimi ve saglikli beslenmeye özen gösterme konularinin üzerinden biraz daha dikkatli durmali, bagisiklik sistemini destekleyici besinler tüketmeliyiz. Biz Saglik Müdürlügü olarak hastanelerimizdeki süreçleri ve vaka sayilarini anlik olarak takip ediyoruz. Vatandaslarimiz da yukarida belirttigimiz bu basit önlemleri alarak bize destek olurlarsa, insallah bu kisi Samsun olarak saglikli geçirebiliriz."
Kaynak: İHA