Insaat Kazisinda Roma Dönemine Ait Mozaikli Kaya Mezar Odasi Bulundu

Sanliurfa’da bir insaattin temel kazisi sirasinda Roma dönemine ait mozaikli kaya mezar odasi bulundu.

Insaat Kazisinda Roma Dönemine Ait Mozaikli Kaya Mezar Odasi Bulundu
Iddiaya göre, Mustafa Esmer’e ait arsada baslatilan temel kazisi sirasinda yasanan çökme sonucu Roma dönemine ait oldugu degerlendirilen mozaikli kaya mezar odasi ortaya çikti. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye giden Sanliurfa Müzesinde görevli arkeologlar, magara içinde inceleme çalismasi baslatti. Yapilan inceleme çalismalari sonrasi antik döneme ait oldugu degerlendirilen kaya mezar odasi üzeri kapatilarak koruma altina alindi. Üzeri kapatilan kaya mezarin detayli incelemesinin uzman ekipler tarafindan yapilacagi bildirildi.

Arsa sahibi Mustafa Esmer, temel kazisi sirasinda yasanan çökme sonrasi yetkililere haber verdiklerini söyledi.

Esmer, “Insaat çalismasi sirasinda magara gözüktü. Magaradan sonra tasi gördük. Daha sonra yetkililere haber verdik. Yetkililer de zaten geldi, altta mezar bulundu. Yetkililer magara içine girip inceleme yapti. Bundan dolayi insaat çalismamiz durdu” dedi.



“Urfa kadim bir kent ve topragin altinda antik medeniyetlerin siklikla rastlandigi bir sehir”

Kaya mezar odasinda inceleme yapan arkeolog ve sanat tarihçisi Ibrahim Sarisu ise “Mahalle sakinleri burada bir insaat çalismasi yaparken bir çukura rastliyorlar ve çukurun antik dönemden kaldigini tahmin ederek yetkililere haber veriyorlar. Müzeden arkadaslar gelip inceleme çalismasi yaptilar. Roma Döneminden kalan mozaikli bir mezar odasi. Tabi döneminde tahrip edildigi görülüyor. Müzeden uzman arkadaslar, önümüzdeki günlerde daha detayli bilimsel inceleme çalismasi yapacaklar. Urfa biliyorsunuz topragin altinda antik medeniyetlerin siklikla rastlandigi bir sehir. Dolayisiyla Sanliurfa’nin tamaminda bu tür durumlarla karsilasabiliyoruz. Urfa kadim bir kent ve normal bir sonuç diyebiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA