MIT'ten Israil Istihbarat Servisine Büyük Operasyon

Milli Istihbarat Teskilati (MIT) ve Emniyet Istihbarat Baskanligi koordinesinde Israil Istihbarat Servisine yönelik yürütülen operasyon sonucu yabanci uyruklu 34 kisi gözaltina alindi.

MIT'ten Israil Istihbarat Servisine Büyük Operasyon
Milli Istihbarat Teskilati’nin Israil Istihbarat Servisi baglantili sahislara 2021 yilinda baslattigi operasyonlar devam ediyor. Güvenlik kaynaklarindan edinilen bilgilere göre, Israil Istihbarat Servisinin ele aldigi yabanci sahislara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022’deki operasyon sonrasinda 58’i yabanci, 39’u Türkiye Cumhuriyeti vatandasi toplam 97 kisiye uygulama yapildi. Ilk asamada bunlardan 51’i tutuklanirken, söz konusu sahislarin dava süreci devam ediyor. Öte yandan, Israilli ajanlar ile yurtdisinda düzenli sekilde bulusan ve Israil Istihbaratinin verdigi görevleri yerine getiren Selçuk Küçükkaya ve 16 kisiden olusan sebeke Nisan 2023 ayinda çökertildi.

Ayrica, Israil Istihbarat Servisi’nin Malezya’da kaçirmaya çalistigi Filistinli mühendis Omer Al Belbaisy’e yönelik Türkiye’deki girisimleri engellendi.

Istanbul merkezli 8 ilde 34 kisi gözaltina alindi

MIT ve Emniyet Istihbarat Baskanligi koordinesine Israil Istihbarat Servisi ile baglantili sahislara yönelik yeni yilda bir operasyon daha baslatildi.

Istanbul Il Emniyet Istihbarat Sube ve Terörle Mücadele Sube Müdürlügü tarafindan sabah erken saatlerde Istanbul merkezli toplam 8 ilde çogunlugu yabanci uyruklu 34 kisi gözaltina alindi.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma çerçevesinde Israil Istihbarat Servisi ile baglantili toplam 46 kisi tespit edilirken, bu kisilerden bazilarinin önceden yurtdisina çikis yaptiklari belirlendi.

Ayrica operasyona konu sahislarin ise taktik bazli islerde kullanilan kisa süreli is yapan elemanlar olduklari degerlendirildigi bilgisine ulasildi.

Israil Istihbarat Servisi’nden Türkiye’de eleman temini

Türkiye’de bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere Israil Istihbarat Servisi’nin eleman temin ettigi ögrenildi. Bu çerçevede Israil Istihbarati tarafindan sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarinda detay verilmeyen is ilanlari veya linkleri paylasilarak kullanilmaya uygun kisilerin kendileriyle temasa geçmesi saglandi.

Bu ilanlara ve linklere dönüs yapan kisilere çesitli isler verilerek nihai göreve hazirlanmasi saglandi. Ilk temasin ardindan Telegram ve WhatsApp uygulamalariyla irtibati sürdüren Israil Servisi, kaynaklariyla sadece yazili olarak iletisim kurdu.

Öte yandan, Israil Istihbarat Servisi’nin, kaynaklarina yapacagi ödemelerde ise araci ve canli kurye kullandigi ve kripto para ve havale sistemini kullanarak paranin izini kaybettirmeye çalistigi ögrenildi.

Israil Istihbarati, araci ve canli kurye olarak kullandigi kisileri de sosyal medyada verdigi ilanlarla temin ederken, para transferlerinin illegal bahis ve kumar parasi oldugunu belirterek kisileri ikna etti.

Israil Istihbaratinin taktik seviyede iliski kurdugu bu elemanlari üzerinden parça parça is yaptirarak asil hedefine yönelik eylem planini olusturdugu görüldü.

Bu elemanlari kullanan Israil Istihbarati; bilgi toplama, arastirma, hedeflerin fotograf/video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazi yerlestirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve santaj gibi eylemsel islerin yani sira internet sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalismalari da yürüttügü ögrenildi.

Ayrica, Israil Istihbarati; hedeflerin IP adreslerinin toplanmasi, hedef bölgelerdeki kameralarin tespit edilerek hacklenmesi veya hulül edilmesi ile Türkiye’deki yabanci sahislara yönelik database olusturulmasi gibi siber faaliyetlerde de bulundu.

Israil Istihbarat Servisi elemanlariyla yurt disinda görüstü

Güvenlik kaynaklarindan edinilen bilgilere göre, taktik elemanlar haricinde, önceki operasyonlarda Israil Istihbarat Servisi’nin gerekli niteliklere sahip oldugunu degerlendirdigi kisilerle Türk Istihbaratina hedef olmamak ve kendi ajanlarinin güvenligini saglamak amaciyla yurtdisinda bir araya geldigi tespit edildi.

Israil Istihbarati, sosyal medya ve kariyer sitelerinden ulastigi bu sahislarla, ihtiyaç ve ilgi alanlarina uygun maske kullanarak ilk temasi sagladi. Servis, ele alinan kisinin ihanet duygusuna kapilmamasi ve psikolojik olarak rahatlamasi amaciyla olusturulan maske yüklü miktarda ödemeler yapti.

Yurtdisindaki görüsmelerde bulunulan ülkenin profiline uygun fiziki özelliklere sahip istihbaratçilar, ele alinan sahislarla temas kurdu. Elemanlar yurtdisi seyahatlerinde konforlu otellerde agirlanmanin yani sira lüks restoranlara davet edildi ve özel gezi ve tur programlarina dahil edildi.

Öte yandan, istihbaratçilar yalan makinesi testine de tabi tutuldu.

Ödemeler elden yapildi

Israil Istihbarat Servisi’nin, yurtdisinda bulustuklari elemanlarina yaptiklari ödemelerin elden yapildigi bilgisi edinildi. Ödemenin gümrükte sorun olacak kadar yüksek miktarda olmasi halinde ise gizli bölmeleri bulunan özel tasarimli çantalarla verildigi öne sürüldü. Böylelikle çantalarla X-ray cihazi kontrollerinde ve köpekli aramalarda sorun yasanmasi engellendi.

Elemanlara, yurtdisi görüsmelerinde gizli haberlesme egitimi verilerek gizli haberlesme sistemleri de teslim edildi. Bu asamadan sonra ise is ile ilgili hususlar gizli haberlesme sistemi üzerinden gerçeklestirildi.

Öte yandan takip, gözetleme, foto dokümante, keysing, raporlama, faaliyetin güvenligi egitimleri, Israil’den gelen özel bir ekip tarafindan verildi.

Israil Istihbarat Servisi tarafindan, taktik elemanlarina yaptirdigi görevlerin yani sira daha farkli olarak Iran ve Irak sinirindan Türkiye’ye kaçak insan ve mal geçirilmesi, bilgisayar korsani bulunmasi, Güvenli ev temin edilmesi, eylemlerde kullanmak üzere ambulans sirketi ayarlamasi gibi muhtemel eylemlerin önemli asamalarinin hazirliklari da bu elemanlara yaptirildigi ögrenildi.

Öte yandan güvenlik kaynaklarindan edinilen bilgilere göre, Israil Servisi baglantili sahislara yönelik operasyonlarin devam edecegi bilgisi edinildi.
Kaynak: İHA