Kayseri'de Bir Yilda 3 Bin 400 Futbol Sahasi Büyüklügündeki Alanda Agaçlandirma Yapildi

Kayseri Orman Bölge Müdürü Isa Çapkin, 2023 yilinda 3 bin 400 futbol sahasi büyüklügündeki alanda agaçlandirma çalismalari yaptiklarini belirterek, 3 milyon 200 bin adet fidani toprakla bulusturduklarini söyledi.

Kayseri'de Bir Yilda 3 Bin 400 Futbol Sahasi Büyüklügündeki Alanda Agaçlandirma Yapildi
Kayseri Orman Bölge Müdürü Isa Çapkin, 2023 yilinda yapilan çalismalar hakkinda bilgiler verdi. Sehirde önceden dikilen fidanlarin bakimi, yeni fidan dikimi gibi birçok çalismalar gerçeklestirdiklerini kaydeden Çapkin, "Kayseri Orman Bölge Müdürlügümüz 24.10.2011 tarihinde kurulmustur. Bölge müdürlügümüzün sorumluluk alani içerisinde Nigde, Nevsehir, Kayseri, Yozgat ve Sivas illerimiz bulunmaktadir. Ancak Sivas ilimizin Koyulhisar, Susehri, Akincilar ve Gölova ilçeleri Giresun Orman Bölge Müdürlügü’ne baglidir. Kayseri sinirlari içerisinde bu yil yaklasik 3 bin 400 futbol sahasi büyüklügünde 23 bin dekar sahada agaçlandirma faaliyeti yaptik. Yine Cumhuriyetimizin 100. yili anisina 2 adet 100. Yil Cumhuriyet Ormanlari kurduk. Yahyali ilçemiz Kapuzbasi bölgesinde 2 bin dekara yakin bir alanda kontrol çalismasi yaptik. Bunun haricinde 2023 yili sonu itibariyla ilimiz genelinde igne yaprakli ve genis yaprakli türlerden olmak üzere toplamda 3 milyon 200 bin adet fidani toprakla bulusturduk. Ayrica önceki yillarda dikimini yaptigimiz 4 bin 660 hektar sahada fidanlarin bakimini gerçeklestirdik" dedi.



1 milyon 650 bin fidan üretildi

67 türden 1 milyon 650 bin adet fidan üretimi gerçeklestirdiklerini kaydeden Çapkin, bu türlerin içinde tibbi aromatik bitkilerin de bulundugunu aktardi. Çapkin, "Kayseri’nin Kocasinan ilçesi Mithatpasa Mahallemizde Orman Fidanligi Sefligimiz var. Burada yaklasik 67 degisik türden bu yil 1 milyon 650 bin adet fidan üretimi gerçeklestirdik. Vatandaslarimizin buradan istifade etmesi, ürettigimiz fidanlardan faydalanmasi açisindan fidan teshir alani olusturduk. Vatandaslarimizdan da güzel tepkiler aliyoruz. Buraya gelip sahada ürettigimiz fidanlari belli bir alanda topladigimiz için çok emek ve zaman harcamadan görme firsati buluyorlar ve istedikleri fidani da ücretiyle vatandaslarimizin istifadesine sunuyoruz. Ürettigimiz 67 degisik türlerin içerisinde tibbi aromatik türlerden kekik, ada çayi, nane, lavanta, biberiye gibi türlerden de üretim yapmaktayiz. Bu yil Kusçu Mahallesi’nde yaklasik 20 dekar bir alanda yine kekik, ada çayi ve lavanta türlerinden olusan ve toplamda 6 bin adet Tibbi Aromatik Bitki Bahçesi tesis etmis bulunmaktayiz" ifadelerini kullandi.

Asilama ile ilgili bilgiler veren Çapkin, "Kocasinan ilçesi Kusçu Mahallesi’nde yaklasik 80 dekarlik bir alanda bin 200 adet asili ceviz, 2 bin adet de asili aliç fidani olmak üzere böyle bir alan olusturduk. Ileride bu fidanlarimiz verim vermeye basladigi zaman o yöredeki insanlar hak sahibi olacaklar ve buradan istifade edecekler. Ayni zamanda Felahiye ilçesi Acirli Mahallesi’nde 2021 yilinda yabani aliçlara ekonomik degeri olan farkli bir türde aliç asilamasi yaptik. Ilk etapta 15 bin adetti. 2023 yilinda 20 bin adet daha yaptik. Toplamda 35 bin adet bir asilama yaptik. Burada hedefimiz; asi yapildiktan sonra 4. yildan itibaren oradaki insanlarin ekonomisine ek olarak yaklasik 4 milyon TL’ye yakin katki sunacagini öngörüyoruz. Tabi burada asilamayi yaparken oradaki yabani türlerin de genetik çesitliligini korumak için de 3’te 1 oraninda sahadaki aliçlari korumus durumdayiz. Çünkü genetik çesitliligi yerinde korumak gerekiyor" diye konustu.

Dikilecek fidanin yapilan proje dahilinde belirlendigini de aktaran Isa Çapkin, "Bu yil 3.2 milyon adet fidan diktigimizi ifade etmistim. Bu yaptigimiz agaçlandirma faaliyetleri proje çerçevesinde yapiliyor. Araziler etüt proje birimimiz tarafindan projelendiriliyor, hangi çalismanin yapilacagi, hangi fidanlarin dikilecegi önceden belirleniyor. Proje dahilinde çalismalarimizi yürütüyoruz. Proje yapilirken de sahada dikilecek fidanin yüzde 30 oraninda genis yaprakli tür dedigimiz mahlep, aliç, ahlat, akasya dedigimiz türlerin de karisima girecek sekilde agaçlandirma yapiyoruz. Her tarafa ibreli türler dikmiyoruz" dedi.



"2 adet orman parki yaptik"

Özvatan ve Felahiye’de orman parki olusturduklarinin altini çizen Çapkin, bu alanlarin vatandaslar tarafindan ilgiyle karsilandigini söyledi.

Çapkin, "Daha önceki yillarda Hacilar ilçemizin Ortaseki mevkiinde titrek kavak ekoturizm alani ve yine ilimizin degisik bölgelerinde orman parklari tesis etmistik. Bu yil da Özvatan ve Felahiye ilçesi olmak üzere toplamda 2 adet orman parki kurulusu yaptik. Özellikle titrek kavak ekoturizm alaninin Kayseri halkimiz tarafindan çok yogun ilgiyle karsilandigini gördük. Bu bizi ziyadesiyle memnun etti. Ilimize çok yakin bir noktada genis yaprakli dogal bir ormanin oldugunu insanlarimiz görmüs oldu. Oraya yaptigimiz harcamanin, yaptigimiz islerin dogru oldugunu gördük. Vatandaslarimizdan da olumlu tepkiler almasi bizleri yaptigimiz isin ne kadar dogru oldugunu ve bizleri ziyadesiyle memnun ettigini müsahede ettik" seklinde konustu.

Orman yanginlariyla mücadele çerçevesinde egitimlerin sürekli devam ettigini ve her an yangin çikacakmis gibi hazir olduklarini da sözlerine ekleyen Kayseri Orman Bölge Müdürü Isa Çapkin, konusmasini söyle sürdürdü:

"Orman yanginlari açisindan Kayseri’miz bir Ege, Akdeniz, Marmara gibi birinci derecede riskli yangin bölgesi olmamasina ragmen biz hazirliklarimizi yangin çikacakmis gibi yapiyoruz. Kis döneminde yanginda kullandigimiz araçlarin, ekipmanlarin bakimini, onarimini, tamirini yapiyoruz. Yine ilkbahar ile birlikte personelimizin egitimleri yapiliyor. Orman yangini gönüllülerinin egitimlerini yapiyoruz. Bu yil 287 gönüllüye orman yangini egitimi vermis bulunuyoruz."
Kaynak: İHA