Denizli Ihracati 2023'Teki Azalmaya Ragmen Siralamasini Korudu

Denizli’nin 2023 ihracat rakamlarini açiklayan DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, kayitlarina göre yüzde 9,1 azalisla 3,2 milyar dolar olan Denizli ihracatinin Türkiye genelinde 9. siradaki yerlerini korudugunu belirtti.

Denizli Ihracati 2023'Teki Azalmaya Ragmen Siralamasini Korudu


Türkiye ihracati yüzde 0,6 artisla 255,8 milyar oldu. Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan Denizli ihracati yüzde 10,8 azalisla 4,2 milyar dolar seviyesinde gerçeklesirken, Denizli Ihracatçilar Birligi’nce kayda alinan ihracat yüzde 9,1 azalisla 3,2 milyar dolar oldu. Böylelikle Denizli Türkiye ihracatinda 9. siradaki yerini korudu. Denizli ihracatinin ilk kez 2019 yilinda yillik bazda daralma yasandigini belirten Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, 2019 yilinda 3,2 milyar dolar seviyesinde gerçeklesen ihracatlarinin 2022 yili sonu itibariyle 4,7 milyar dolara kadar yükseldigini söyledi.

Küresel enflasyon ve talep daralmasinin ihracatlarina mola verdirdigini kaydetti.



Lider sektör tekstil-konfeksiyon oldu

Denizli’nin sektörel çesitliliginin bu süreçte ön plana çiktigini ifade eden DENIB Baskani Memisoglu, “2023 yilinin tamaminda sektörel bazda Denizli ihracatini degerlendirdigimizde; tekstil-konfeksiyon ihracatinin yüzde 17,5 azalisla 1,4 milyar dolar, elektrik-elektronik ihracatinin yüzde 0,5 artisla 812 milyon dolar, demir-demir disi metaller ihracatinin yüzde 7,9 azalisla 568 milyon dolar, tarim ihracatinin yüzde 1,6 azalisla 333 milyon dolar, madencilik ihracatinin yüzde 10,2 azalisla 252 milyon dolar oldugunu görüyoruz” dedi.

2023 yilinda 13 sektörün ihracatinin artis gösterdigini kaydeden Baskan Memisoglu, “Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ihracati yüzde 12 artisla 54 milyon dolar, kuru meyve ihracati yüzde 34 artisla 22 milyon dolar, yas meyve sebze ihracati yüzde 41 artisla 17,5 milyon dolar, meyve sebze mamulleri ihracati yüzde 4,5 artisla 17 milyon dolar, findik mamulleri ihracati ise yüzde 12,3 artisla 8,2 milyon dolar oldu. En çok önem verdigimiz sektörlerden biri olan ve çesitli projelerle destekledigimiz makine ve aksamlari sektörü ise ihracatini yüzde 2 oraninda artirarak 80 milyon dolara tasidi” ifadelerini kullandi.

Ülke siralamasinda zirve Ingiltere’nin

2023 yilinda ülke bazinda Denizli ihracatimizi zirve yine Ingiltere’nin oldu. Denizli ihracatinda zirvede yer ala Ingiltere ile olan ihracatta da azalma yasandigini söyleyen Baskan Memisoglu, “Kentin ihracatinda lider konumda bulunan Ingiltere’ye ihracatimiz yüzde 16,5 azalisla 520 milyon dolar olarak kaydedildi. Ardindan gelen ABD’ye ihracatimiz yüzde 20,2 azalisla 398 milyon dolar, Almanya’ya ihracatimiz yüzde 5,5 azalisla 395 milyon dolar, Italya’ya ihracatimiz yüzde 8,3 azalisla 279 milyon dolar olarak gerçeklesti. 2023 yilinda Denizli’den 185 farkli ülkeye ihracat yapildi. Fas, Irlanda, Birlesik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Rusya’ya, Suudi Arabistan ve Tunus’a yapilan ihracat ve oransal artislar dikkat çekti” seklinde konustu.

"2023’e küresel enflasyon damga vurdu"

Denizli ihracatinin ana pazarlari olan Euro bölgelerine deginen Baskan Memisoglu, “Ihracatimizdaki ana pazarlar olan Euro Bölgesi, Amerika Birlesik Devletleri ve Ingiltere’de yasanan makroekonomik gelismeler ihracatimizi dogrudan etkiledi. 2023 yilinda enflasyon Euro Bölgesi’nde yüzde 5,5’e, Ingiltere’de yüzde 10,5’e, ABD’de ise yüzde 6,5’e kadar yükseldi. Bu degerler özellikle gelismis ülkelerin alisik olmadiklari enflasyon oranlari. Bunun neticesinde, ilgili Merkez Bankalari enflasyonla mücadele için art arda agresif faiz artislari yapti. Bu artislar tüketici taleplerini dogrudan etkiledi. Özellikle ihracatimizin lokomotif sektörü tekstil-konfeksiyon talep darligindan en çok etkilenen sektörlerin basinda geldi” dedi.



“Asagi yönlü faiz politikalarinin dünya ticaretini ivmelendirmesi bekleniyor”

2023’ün son çeyreginde enflasyonun küresel anlamda gerilemeye basladigini söyleyen DENIB Baskani Memisoglu, “2024 yilindaki faiz öngörülerini de yeniden sekillendirdi. Ingiltere Merkez Bankasi (BoE), ABD Merkez Bankasi (FED) ve Avrupa Merkez Bankasi (ECB) tarafindan 2024 yilinin ortalarindan itibaren faiz indirimleri bekleniyor. Azalan enflasyon ve asagi yönlü faiz politikalarinin dünya ticaretini ivmelendirmesi ve talepleri yeniden canlandirmasi bekleniyor. Ihracat iklim endeksi ve imalat PMI esik degerin altinda Ihracat Iklimi Endeksi agustos ayindan itibaren esik deger olan 50’nin altinda seyrediyor. Kasim ayinda 49,5’e yükselen endeks ihracat ikliminde bozulmanin sürdügüne isaret ediyor. Euro Bölgesi’nin ekonomik aktivitesinde süregelen daralma ihracat iklim endeksinin esik degerin altinda kalmasinin en büyük nedeni olarak karsimiza çikiyor. Almanya, Italya, Fransa, Ispanya ve Hollanda negatif olarak ayrisirken, ABD ve Ingiltere’deki pozitif veriler daralmanin sinirli kalmasina yol açti. Benzer sekilde Türkiye Imalat PMI, üst üste 6 aydir esik degerin altinda gerçeklesiyor. Bu sabah açiklanan imalat PMI verilerini detayli inceledigimizde üretim ve yeni siparislerde düsüsün devam ettigini görüyoruz. Toplam yeni siparislerde ve yurt disindan alinan yeni siparislerde devam eden yavaslamalar, talepte zayifligin sürdügünü gösteriyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA